Aurelia Alexa - Mediafax
148 vizualizări 24 ian 2014

CFR Călători va suplimenta echipele de intervenţie, va asigura personalul necesar pentru deszăpezire şi pregăteşte locomotive Diesel de rezervă, dar şi materialul rulant pentru circulaţie în condiţii de iarnă, pentru a preîntâmpina eventuale perturbări în circulaţia trenurilor, scrie Mediafax.

CFR Călători informează că, în urma avertizărilor meteo de ninsoare şi vânt emise de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru următoarele 48 de ore, trenurile vor circula conform reglementărilor specifice condiţiilor de iarnă, la nivelul companiei fiind instituit Comandamentul de Iarnă.

Pentru preîntâmpinarea unor eventuale perturbări în circulaţia feroviară, CFR Călători a luat măsuri pentru asigurarea locomotivelor Diesel de rezervă şi pregătirea materialului rulant pentru circulaţie în condiţii de iarnă, pentru suplimentarea echipelor de intervenţie şi asigurarea personalului necesar pentru deszăpezirea unităţilor proprii (revizii, depouri etc) şi pregătirea suplimentară a garniturilor.

"Prioritatea CFR Călători este ca transportul pasagerilor să se desfăşoare conform procedurilor privind siguranţa circulaţiei şi mulţumeşte tuturor pentru înţelegere", se mai arată într-un comunicat transmis, vineri, agenţiei Mediafax.

Sursa citată menţionează că există posibilitatea apariţiei de modificări sau perturbări în circulaţia trenurilor şi roagă pasagerii ca, înainte de călătorie, să se informeze despre condiţiile meteo şi să apeleze telefonic Gara CFR din localitatea de plecare, pentru informaţii actualizate despre mersul trenului cu care intenţionează să călătorească.

Capitala şi zece judeţe din sudul ţării vor fi de vineri, ora 18.00, până duminică la aceeaşi oră, sub avertizare cod portocaliu de ninsori şi viscol, alte 16 judeţe fiind avertizate cu cod galben.

Potrivit avertizării cod portocaliu transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), începând de vineri seară, ninsorile vor fi abundente în cea mai mare parte a Olteniei (judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Vâlcea), unde stratul de zăpadă va depăşi local 30 - 40 de centimetri, iar vântul va sufla cu peste 70 de kilometri pe oră, viscolind şi troienind zăpada.

În cursul zilei de sâmbătă şi în noaptea de sâmbătă spre duminică, viscolul se va intensifica în Muntenia, iar în judeţele Giurgiu, Călaraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila şi Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, temporar vor fi rafale ale vântului de peste 75 - 80 de kilometri pe oră, va ninge abundent, iar ninsoarea va fi puternic viscolită.

Judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi, Vaslui, Bacău, Vrancea, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Olt, Argeş, Covasna, Braşov, Sibiu, Hunedoara şi Caraş-Severin vor fi de vineri, ora 18.00, până duminică, la ora 18.00, sub avertizare cod galben.

În sudul şi estul ţării va ninge, iar vântul va avea intensificări, viscolind ninsoarea. Vântul va avea la rafală 60 - 70 de kilometri pe oră în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, precum şi în zona Munţilor Banatului, a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, zone în care şi stratul de zăpadă va fi consistent.

Potrivit avertizării, vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei local în Dobrogea, iar în prima parte a intervalului şi în Banat, sudul Olteniei şi al Munteniei. Cantităţile de precipitaţii vor depăşi pe arii restrânse 20 de litri pe metru pătrat în 24 de ore. În restul teritoriului ninsorile vor fi în general slabe.

Vremea va fi geroasă în cursul nopţilor şi al dimineţilor, mai ales în estul şi sud-estul ţării, a mai anunţat ANM.

Citește și: