Florin Jinga
1620 vizualizări 6 mar 2019

Compania Naţională a Căilor Ferate Române a fost condamnată într-un dosar de vătămare corporală din culpă, la patru ani şi jumătate după un accident de tren produs în gara Subcetate, judeţul Hunedoara, în urma căruia mai mulţi călători au avut de suferit, scrie Gazeta de dimineaţă.

CFR a fost amendată cu 1.200.000 lei pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

De asemenea, Instanţa a admis acţiunile civile exercitate de Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva şi Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei Constanţa” precum şi a părţii civile Nicolae Joiţa şi a dispus obligarea CFR la plata mai multor sume:

- cu titlu de daune materiale, suma de 1.251,627 lei, plus dobânda legală, de la data producerii prejudiciului, reprezentând contravaloarea prestaţiilor medicale acordate persoanei vătămate Nicolae Joiţa, de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva; 

- cu titlu de daune materiale, suma de 9.105,42 lei, plus dobânda legală, de la data producerii prejudiciului, reprezentând contravaloarea prestaţiilor medicale acordate persoanei vătămate Nicolae Joiţa de către Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei Constanţa”;

- cu titlu de daune materiale, suma de 1000 lei, sub formă de prestaţie lunară, de la data producerii prejudiciului 14.09.2014 până la încetarea stării de nevoie, respectiv protezarea, cu aplicarea dobânzii legale pentru fiecare prestaţie, de la data de 14.09.2014, până la rămânerea definitivă a prezentei;

CFR condamnată să plătească despăgubiri de peste 400.000 DE EURO unei femei MUTILATE pe viaţă

- cu titlu de daune materiale, suma de 116.064 euro, echivalentul în lei la cursul B.N.R. din ziua plăţii, în favoarea părţii civile Nicolae Joiţa;

- cu titlu de despăgubiri morale, suma de 300.000 euro, echivalentul în lei la cursul B.N.R. din ziua plăţii, în favoarea părţii civile Nicolae Joiţa.

Totodată, CFR este obligată să afişeze hotărârea definitivă de condamnare în toate staţiile C.F.R. de pe teritoriul ţării, timp de trei luni.

Sentinţa nu este definitivă, putând fi contestată în 10 zile de la comunicare.

Pericol iminent pentru călători, ignorat de CFR

Accidentul pentru care CFR a fost condamnată a avut loc în septembrie 2014, în jurul orelor 00:27, în staţia de cale ferată Subcetate, judeţul Hunedoara.

Femeia s-a interesat – la personalul din staţie – la ce linie urma să sosească trenul pe care îl aştepta. Ulterior, femeia ”s-a deplasat către linia respectivă, traversând alte trei linii de cale ferată”, conform rechizitoriului întocmit de procurori.

”Din cauza lipsei indicatoarelor de orientare, călătorii nu au văzut platforma pe care trebuiau să aştepte trenul, oprindu-se înainte de a ajunge la aceasta, între două linii de cale ferată”, susţin procurorii.

Victima, împreună cu alte şase persoane, a fost surprinsă de trecerea simultană a trenului de călători pe care îl aştepta pe o linie şi a unuia de marfă pe cealaltă. Din cauza curenţilor de aer provocaţi, s-a dezechilibrat şi a căzut la pământ, cu braţul stâng peste firul din dreapta al unei linii, astfel încât roţile trenului i l-au amputat. Mai mult, potrivit procurorilor, probele arată că staţia CF Subcetate nu deţinea autorizaţie de funcţionare.

Foto: Mediafax Foto

Citește și: