Marian SULTĂNOIU
22967 vizualizări 17 oct 2013

În a patra zi de proteste la Pungeşti, exact în momentul în care Consiliul Local se pregătea să adopte o hotărâre prin care să oprească activităţile de explorare ale Chevron, compania americană a anunţat, printr-un comunicat că îşi suspendă activitatea în comuna vasluiană. Chevron nu a precizat însă care este perioada în care explorarea este pusă în stand by, susţinând că vrea să continue "dialogul cu publicul interesat, comunităţile locale şi autorităţile, despre proiectele sale".

"Mi se pare o soluţie bună",  a fost prima reacţie în momentul în care consilierii au primit vestea. Cu toate acestea ei au votat o hotărâre împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist şi organizează un referendum pe această temă pe 10 decembrie.

Mai mult, adversarii proiectului au început strângerea de semnături pentru convocarea unui referendum de demitere a primarului care şi-a pus la dispoziţie terenul companiei americane.

Anunţul Chevron

"Chevron poate confirma astăzi suspendarea activităţilor în Siliştea, comuna Pungeşti, judeţul Vaslui. Prioritatea noastră este să desfăşuram aceste activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător, în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm.
Chevron îsi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea şi de a continua dialogul cu publicul interesat, comunităţile locale şi autorităţile, despre proiectele sale", se arată într-un comunicat Chevron .

Compania susţine că a obţinut toate permisele de mediu şi autorizaţiile pentru activităţile de la Pungeşti. "Chevron intenţionează să realizeze exclusiv activităţi de explorare, folosind tehnologii convenţionale, în perimetrul EV-2, conform permiselor pe baza cărora operăm", se mai arată în comunicat.

Referendum la Pungeşti

Cu primarul în concediu medical, consilierii locali s-au întrunit astăzi în şedinţă pentru a adopta o hotărâre împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist. Motivul: ceea ce s-a întâmplat cu cutremurele de la Galaţi nu e o întâmplare. Anunţul Chevron i-a luat prin surprindere. "Mi se pare o soluţie foarte bună", a comentat un consilier anunţul Chevron. Acesta însă nu a schimbat planul.

După dezbateri, consilierii au votat hotărârea, la pachet cu decizia de a organiza un referendum pe tema explorării şi exploatării gazelor de şist în localitate.

Citește și: