Florin Jinga
821 vizualizări 20 feb 2019

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a preluat dosarul penal în care se fac cercetări pentru furt calificat, constând în sustragerea piesei originale denumită „Aron Kodesh” din Sinagoga Mare din oraşul Siret, prin înlocuirea acesteia cu o piesă de mobilier confecţionată artizanal.

Ancheta a început după ce, pe 16 februarie, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a depus o plângere penală la Inspectoratul de Poliţie Suceava „cu privire la sustragerea unui bun susceptibil a face parte din categoria bunurilor din patrimoniul cultural naţional, reprezentând un simbol al cultului mozaic, precum şi traficarea unor astfel de categorii de bunuri cu înaltă semnificaţie culturală şi spirituală”.

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic (FCER-CM) a descoperit pe un site de licitaţii din Israel că piesa „Aron Kodeş” (Chivotul Sfânt) al Sinagogii din Siret este scoasă la licitaţie.

Anchetă după ce Chivotul Sfânt de la Sinagoga din Siret a fost furat şi scos la licitaţie

„După verificările făcute de urgenţă de FCER-CM, inclusiv cu ajutorul unui expert, rezultă că există diferenţe între Aron Kodeş-ul original şi cel existent în prezent în Sinagoga din Siret. Concret, expertul a afirmat că <se poate susţine că piesa prezentă acum în Sinagogă este o altă piesă decât cea originală>. În urma acestor prime demersuri, FCER-CM a formulat o plângere penală, depusă la Poliţia din localitatea Siret. De asemenea, pentru a evita vânzarea unei valoroase piese aparţinând atât patrimoniului iudaic, cât şi celui naţional român, a fost transmisă o solicitare de blocare a licitaţiei”, se arată într-un comunicat al FCER-CM.

Piesa sculptată în lemn denumită „Aron Kodesh” este placată cu aur şi păstrează textele sfinte TORA. Ea datează de la începutul secolului al XIX-lea şi face parte din categoria bunurilor culturale din patrimoniul Cultului Mozaic Evreiesc. Piesa a fost restaurată în vara anului 2016 şi deocamdată nu se ştie când a dispărut din sinagogă.

Anchetă după ce Chivotul Sfânt de la Sinagoga din Siret a fost furat şi scos la licitaţie

Poliţia Suceava a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru furt calificat şi se fac cercetări sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Într-o primă fază se vor utiliza mijloace/procedee probatorii de cooperare judiciară internaţională în materie penală care vor viza identificarea persoanelor implicate.

Licitaţia pentru vânzarea piesei sustrase din Sinagoga din Siret urma să aibă loc miercuri, preţul de pornire fiind de 35.000 de dolari.

Foto: Moreshet-auctions

Citește și: