Andrei Luca POPESCU
4856 vizualizări 22 iul 2012

Primarul PNL din Orşova, Ion Manea, cel care a aruncat în Dunăre o torţă purtată de doi tineri pdl-işti, sub numele de „flacăra democraţiei”, este un colaborator al fostei Securităţi. Tribunalul Bucureşti a admis, printr-o sentinţă definitivă, în 2008, verdictul dat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), prin care se constata că Ion Manea turna la Securitate sub numele de cod „Alin”.

Astfel, pe 16 iunie 1979, Ion Manea, pe atunci ospătar în Orşova, a semnat un angajament cu Securitatea, prin care se oferea să dea informaţii despre cetăţenii români şi străini care treceau prin portul Orşova, dar şi despre românii care încercau să fugă din România lui Ceauşescu. Numele său conspirativ era „Alin”.

Instanţa a constatat, pe baza verificărilor făcute de CNSAS în dosarul de la Securitate al lui Manea, că acesta şi-a turnat un coleg care a încercat să ajute un grup de tineri să iasă din ţară, dar şi pe un cetăţean care ţinea legătura cu fratele său stabilit în SUA.

Manea a mai turnat la Securitate şi pe un şofer de TIR sârb, stabilit în Republica Federală Germania, care avea relaţii cu o ospătăriţă şi intenţiona să se căsătorească cu ea. Sârbul transporta persoane în afara Orşovei şi „poseda sume mari de bani pe care îi cheltuia cu prietenii”, a raportat Manea Securităţii, care l-a luat în vizor pe şoferul de TIR.

Manea a mai avut sarcina să supravegheze o călăuză care ajuta tineri să treacă graniţa în Serbia. Călăuza, numită de securişti „Pavel”, ajutase trei tineri să ajungă la graniţă, dar acolo aceştia au fost prinşi de grăniceri. Manea a primit misiunea să observe dacă şi alte persoane mai apelau la călăuză.

Citește și: