Aurelia Alexa - Mediafax
4251 vizualizări 5 nov 2015

Potrivit unui comunicat transmis de Primăriei Sectorului 4 al Capitalei, în urma demisiei, conform prevederilor art.15 alin. 2 din Legea nr. 393/ 2004 privind statutul aleşilor locali, conform cărora calitatea de primar încetează de drept înainte de expirarea mandatului, în data de 9 noiembrie 2015, la orele 16.30, Consiliul Local Sector 4 se va întruni într-o şedinţă extraordinară.

"Consilierilor locali le va fi adusă la cunoştinţă demisia lui Cristian Popescu-Piedone, urmând ca procesul verbal al şedinţei, însoţit de referatul Secretarului Sectorului 4 să fie transmise Instituţiei Prefectului Municipiului Bucureşti, iar Prefectul să ia act printr-un ordin de încetare a mandatului. Conform Legii nr.215/2001, republicată, atribuţiile ce îi sunt conferite Primarului vor fi preluate de Daniel Băluţă, Viceprimarul Sectorului 4", se arată în comunicat.

Cristian Popescu Piedone a anunţat, miercuri, că demisionează din funcţia de primar al Sectorului 4, spunând că îşi asumă vina morală pentru tragedia din Clubul Colectiv, iar pentru vina legală lasă justiţia să se pronunţe, menţionând, în finalul comunicatului, că este "de profesie om".

Cristian Popescu Piedone a spus că după toate reacţiile din ultimele zile, după emoţia şi furia total justificate şi exprimate în spaţiul public în căutarea vinovaţilor, dar şi după mitingul de marţi din Capitală, îşi prezintă demisia de primar al Sectorului 4, "în semn de respect faţă de victimele tragediei".

"Sper ca vidul legislativ şi carenţele administrative să tragă un semnal de alarmă, de la cel mai simplu funcţionar, până la cel mai înalt for legislativ. Poate că atunci când mii de oameni ies în stradă să-ţi ceară să pleci şi alte mii cer acelaşi lucru pe reţelele de socializare, e bine uneori să asculţi. Îmi asum această vină morală, cât despre cea legală, voi lăsa Justiţia să îşi spună cuvântul", se arată în comunicatul transmis de Cristian Popescu Piedone.

Piedone a mai spus că regretă şi primele sale reacţii după incendiul din clubul Colectiv, susţinând că nu era un moment potrivit să vorbească despre acte.

"De asemenea, vreau să îmi exprim părerea de rău pentru reacţiile din primele clipe de după tragedie. Îmi dau seama acum că nu era momentul cel mai potrivit să vorbesc despre acte. Mărturisesc, însă, că motivul pentru care am făcut-o nu a fost pentru ca să îmi salvez pielea, ci din dorinţa de a clarifica lucrurile cât mai repede, de a informa publicul despre documentele firmei care deţinea Clubul Colectiv, din punct de vedere al competenţelor Primăriei Sectorului 4. Poate că am ieşit uneori prea des la tv, dar am fost mândru de ceea ce am reuşit să fac împreună şi pentru bucureştenii mei, locuitori ai Sectorului. Poate că alteori am fost prea gălăgios, prea ferm, prea hotărât, dar am făcut-o din cauza temperamentului meu impulsiv, supărat pe situaţiile intolerabile", a declarat Cristian Popescu Piedone.

El le-a mulţumit cetăţenilor Sectorului 4 care au crezut în el şi l-au votat, cerându-şi scuze că pleacă şi asigurându-i că nu i-a trădat niciodată.

"Le cer iertare şi celor care cred că am greşit, dar vreau să ştie că am luptat mereu şi pentru ei. Am vrut totdeauna să asigur un trai sigur, sănătos şi civilizat cetăţenilor din Sectorul 4. Poate că m-am implicat în prea multe lupte, poate am dus bătălii pe prea multe fronturi şi am scăpat din vedere lucruri cu adevărat importante. Cer iertare familiei mele pe care de multe ori am neglijat-o şi îi rog pe cei dragi să mă ierte, dacă au avut de suferit din cauza mea", a mai arătat în comunicat.

Cristian Popescu Piedone era primar al Sectorului 4 al Capitalei din 2008.

Miarţi seară, peste 25.000 de bucureşteni au protestat în centrul Capitalei, cerând demisia primarului Cristian Popescu Piedone, pe care îl fac responsabil de tragedia din clubul Colectiv, aflat în Sectorul 4, care funcţiona fără autorizaţii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Sâmbătă, la o zi de la tragedie, după ce Read Arafat anunţa că localul Colectiv nu avea autorizaţii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Piedone spunea că nu are ce să-şi reproşeze şi că, din punctul de vedere al primăriei, Clubul Colectiv a funcţionat legal, controalele inspectorilor săi desfăşurându-se înainte de ora 16.30, în cadrul programului de lucru, nu seara şi noaptea, când clubul are activitate.

În urma incendiului izbucnit vineri seară în clubul Colectiv, 32 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte aproximativ 200 au fost rănite.

Citește și: