19 vizualizări 27 apr 2009

Temerile că aşa-numita gripă porcină se va răspândi a început deja să producă pierderi economiilor lumii, deja lovite de criza financiară. Gripa porcină ameninţă perspectivele de redresare a economiei mondiale, boala putând ameninţa practic toate sectoarele economiei (de la importuri şi până la transporturi aeriene), comentează Reuters. Fermieri din majoritatea statelor occidentale au observat deja o scădere a vânzărilor la produsele din carne de porc, pe fondul temerilor legate de gripa porcină şi au lansat apeluri către populaţie să consume în continuare carnea de porc. Mai rău, companiile producătoare de produse din carne de porc au suferit şi căderi mari la bursă (de până la 15%, în SUA).

Piaţa petrolului a suferit o scădere de 5,5% a cotaţiei barilului. Bursele asiatice au scăzut luni ca urmare a temerilor legate de izbucnirea unei epidemii şi efectele unui astfel de scenariu asupra comerţului, transporturilor şi turismului, iar bursele europene au deschis în declin abrupt, cu scăderi mari în zona companiilor de transport aerian. Compania americană Delta Air Lines a avut o scădere de 18%, în timp ce American Airlines de 11 procente, iar Air France-KLM, de 7,4 procente.  Majoritatea companiilor aeriene (europene şi americane) şi-au menţinut cursele spre Mexic, însă au informat pasagerii care nu doresc să rişte că pot returna sau amâna biletele fără a plăti penalităţi sau taxe.

Numărul celor care renunţă ar putea fi destul de mare, în condiţiile în care autorităţile europene, de pildă, au îndemnat cetăţenii UE să evite deplasările în zonele afectate de gripa porcină. Pierderi au avut şi companiile aeriene asiatice, hoteluri listate pe bursă (precum Ambassador), dar şi multe din monedele naţionale de pe continentul asiatic.

O „mană cerească” pentru companiile farmaceutice

Pe de altă parte, epidemia de gripă porcină din Mexic produce câştiguri substanţiale pentru companiile farmaceutice, deoarece va genera o creştere puternică a cererii pentru medicamente şi vaccinuri antigripale.
Principalii beneficiari vor fi grupurile Roche (Elveţia) şi GlaxoSmithKline (Marea Britanie), după ce guvernele şi corporaţiile din întreaga lume vor majora semnificativ comenzile pentru produsele Tamiflu şi Relenza produse de cei doi giganţi farmaceutici. (E.F.)

Citește și: