Liviu Dadacus - Mediafax
1077 vizualizări 18 oct 2017

Totodată, plenul reunit l-a validat şi pe Zoltan Nagy-Bege în funcţia de vicepreşedinte al ANRE, fiind înregistrate tot 220 de voturi „pentru” şi 79 de voturi „împotrivă”.

În aceeaşi şedinţă de plen au mai fost validaţi Gheorghe Gabriel Gheorghe şi Corina Sulger în funcţiile de membri în Comitetul de Reglementare al ANRE.

În cadrul dezbaterilor generale, reprezentanţii opoziţiei au acuzat faptul că, prin aceste numiri votate de majoritatea PSD-ALDE, se politizează ANRE.

Astfel, deputatul USR Cristina Prună a precizat că ANRE este o nouă instituţie de reglementare şi contol care ajunge în „curtea PSD”.

Liderul grupului PNL din Cameră, Raluca Turcan, a menţionat că ANRE se aseamănă altor instituţii, precum Curtea de Conturi sau Avocatul Poporului, care se adaugă la „butoniera politică a PSD”.

„Azi se votează completarea structurii ANRE şi parlamentarii PNL nu înţeleg de ce trebuie să mai dăm vot în plen. Era suficientă decizia CExN sau declaraţia Parlamentului prin care asumaţi că adăugaţi ANRE la butoniera politică a instituţiilor controlate de PSD. Partidul stat a începtu întâi cu Curtea de Conturi, Avocatul Poporului, ASF...”, a spus Turcan.

„Ne uităm cu îngrijorare la această abordare cu privire a rolul pe care îl atribuiţi instituţiilor din subordinea Parlamentului. Şi Năstase şi-a dorit un control asupra instituţiilor şi nu i-a folosit la nimic”, a spus şi deputatul PMP Eugen Tomac.

Cine este Dumitru Chiriţă

Chiriţă îşi va începe activitatea în locul lui Nicolae Havrileţ, al cărui mandat expiră pe 23 octombrie. Noul şef al ANRE este membru PSD şi a trecut prin câteva mandate de deputat, fiind ales între 2000 şi 2004 în judeţul Argeş, iar între 2008 şi 2020 (adică inclusiv în actuala legislatură), din partea aceluiaşi partid în Bucureşti. Dumitru Chiriţă a absolvit Facultatea de Drept şi Relaţii Internaţionale la Universitatea Nicolae Titulescu şi un master în Relaţii de muncă şi industriale la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. 

Acesta a fost mai întâi electrician, a fost sindicalist şi a lucrat la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi a fost membru în Consiliul de Administraţie al Electrica. A fost acuzat că atunci când era sindicalist era, în acelaşi timp, şi acţionar al unei companii care avea contracte cu Electrica. 

În anul 2000 a intrat în PSD, pe listele căruia a câştigat de-a lungul timpului patru mandate de deputat. În februarie 2015 a fost exclus din partid pentru că a vrut să se înscrie în PSROI. De fapt, acesta a şi devenit membru al partidului lui Geoană, însă, ulterior, a revenit în barca social-democraţilor. Între 2004 şi 2008 a fost vicepreşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, iar în prezent este membru al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor. 

 

 

 

 

Citește și: