9782 vizualizări 25 mar 2015

Florina Jipa a fost avocat până la Revoluţie şi a ocupat apoi, în perioada 1990-1997, funcţia de consilier la Ministerul Justiţiei. Între 1997 şi 2000 a fost judecător la Tribunalul Bucureşti, renunţând apoi la magistratură pentru o carieră politică sub umbrela PRM. Atunci a intrat în Camera Deputaţilor pe listele partidului condus de Corneliu Vadim Tudor. După trei mandate ca deputat, Florina Jipa se află acum la primul mandat de senator şi la al patrulea partid. De la PRM a trecut în septembrie 2008 la PSD, formaţiune politică pe care a părăsit-o în octombrie 2012, când s-a alăturat grupului independenţilor. A intrat apoi în Senat din partea PP-DD, iar în decembrie 2013 a trecut la UNPR. În prezent este membru al Comisie Juridice din Senat.

Florina Jipa este căsătorită cu Cristian Jipa, judecătorul al cărui nume a apărut în dosarul lui Cătălin Voicu şi care a fost sancţionat de Consiliul Superior al Magistraturii cu reducerea salariului timp de o lună pentru relaţia pe care a avut-o cu acesta.  Cristian Jipa a recunoscut că a fost sunat pe data de 26 noiembrie 2009 de către senatorul PSD Cătălin Voicu care i-a cerut să se întâlnească la un restaurant. Judecătorul a spus că nu a refuzat întrucât avea o obligaţie morală faţă de Cătălin Voicu, care i-a salvat o dată viaţa. Cristian Jipa a precizat că, în urmă cu câţiva ani, a suferit o criză şi a fost internat de urgenţă, însă risca să moară pentru că spitalul la care a fost dus nu avea aparatură. Soţia sa, Florina Jipa, a apelat atunci la ajutorul senatorului Voicu, care l-a mutat în alt spital.

În privinţa întâlnirii de la restaurant- la care a participat şi senatorul Alexandru Mazăre - judecătorul a mai precizat că a primit un bilet de la senatorul Voicu pentru a afla numărul completului şi numele judecătorilor şi că a luat biletul pentru că informaţiile solicitate erau publice: "Am avut un moment de cumpănă. Acum îmi vine să-mi dau pumni în cap".

Florina Jipa a vrut să fie judecător CCR. „Acest loc aparţine Senatului, nu celor din afară”

Senatoarea a vrut să îşi depună candidatura pentru poziţia de judecător CCR lăsată liberă de către Toni Greblă. "Cu regret şi amărăciune în suflet, am constatat că, până acum, fiecare Cameră îşi desemna pentru o funcţie de judecător la Curtea Constituţională unul dintre membrii săi. Este pentru prima oară când mi-a fost dat să văd că, de data aceasta, Senatul nu a mai procedat la fel”, a spus ea. ”Vreau să se ia act în stenogramă de faptul că înţeleg să îmi depun CV-ul pentru postul de la Curtea Constituţională atâta vreme cât acest loc aparţine Senatului, nu celor de afară. Voi depune dosarul la Comisia juridică şi bănuiesc că se va discuta şi CV-ul meu”, a susţinut ea, care arenunţat ulterior la această idee.

Potrivit ultimei declaraţii de avere, Florina Jipa are un apartament şi o casă în Bucureşti, o casă în Predeal, un autoturism Volvo şi un Volkswagen Golf.

Miercuri, înainte de votul prin care s-a respins cererea de arestare a lui Dan Şova, Jipa a făcut cruci cu mir pe fruntea, creştetul şi mâinile fostului ministru.

Adversară declarată a arestării lui Dan Şova, senatoarea UNPR  a declarat că l-a „miruit” pe colegul său pentru că e un om credincios. „Pentru că sunt un om credincios, am fost la Mormântul Sfânt. Nu voi sta niciodată în genunchi. L-am adus eu de la Mormântul Sfânt”, a spus senatoarea.

Citește și: