Loredana VOICULESCU
1257 vizualizări 11 apr 2011


Soţii Raluca-Ioana van Staden şi Jacobus Frederick van Staden au obţinut la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva medalia de aur şi Marele premiu din partea Asociaţiei Europene a Inventatorilor. "DOT senzor enantioselectiv şi procedeu de realizare a acestuia" este denumirea invenţiei cu care cei doi cercetători de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Electrochimie şi Materie Condensată Timişoara au reuşit să uimească marele juriu al concursului.

"Invenţia se referă la un procedeu de obţinere a unei noi clase de senzori - DOT senzori, care sunt utilizaţi cu succes în analiza farmaceutică şi clinică - contribuind la diagnosticarea corectă a pacienţilor pe baza enantiomerilor determinate în fluide biologice în câteva minute", a declarat pentru gândul Raluca-Ioana van Staden.

Pe scurt, aplicarea acestui procedeu ar putea conduce la reducerea preţului medicamentelor pe bază de Ibuprofen sau Ketoprofen, de exemplu.

• "Invenţia poate fi aplicată în industria farmaceutică pentru determinarea profenului şi în analiza clinică - pentru hepatita B sau cancer. Printr-un mai bun control al procesului de fabricaţie a medicamentelor s-ar putea reduce preţul medicamentelor", a declarat profesor doctor Raluca-Ioana van Staden, cercetător ştiinţific gradul I şi şefă a Laboratorului de Electrochimie PATLAB. Ea mai deţine încă două brevete de invenţie, unul pentru un senzor stocastic pentru vitamina C şi unul pentru un senzor de cancer. Pentru acesta din urmă, anul trecut, Raluca-Ioana van Staden a obţinut medalia de aur la Salonul de invenţii de la Geneva.

Spune că are oferte din toată lumea. "Vom avem prototipul pe masă în curând. Avem oferte din toată lumea pentru reproducerea în masă a prototipului. Nu intenţionăm să vindem ideea. Vrem să ţinem tehnologia în România", mai spune Raluca van Staden.


Surse de energie regenerabilă

O altă medalie de aur la Salonul de Invenţii de la Geneva şi Premiul special din partea Incubatorului de Transfer Tehnologic în Domeniul Energiei din Rusia au fost acordate pentru invenţia "Material compozit conţinând paladiu pentru sorbţia selectivă a hidrogenului şi metode de producere ale acestuia" . Autorii sunt Elena David şi Ioan Ştefănescu, cercetători în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Tehnologii Izotopice din Râmnicu Vâlcea.

« Invenţia poate fi utilizată în procese de separare şi purificare a hidrogenului. Procedeul are la bază paladiu, un metal foarte selectiv, care se poate folosi în sistemul de recuperare a hidrogenului din amestecuri de gaze ce conţin 40% hidrogen », a declarat pentru gândul Elena David. Noutatea invenţiei se referă la concepţia materialului compozit şi la metodele de producere ale acestuia. David spune o altă noutate a acestui procedeu constă în obţinerea de hidrogen de o puritate foarte mare, de peste 99,95%.

Gazele provin în general din industria petrochimică, din procese de gazeificare a biomasei, sau alte surse.
• "Impactul asupra mediului este dat de utilizarea hidrogenului ca sursă de energie curată şi regenerabilă", spune David.

• « Au fost destule firme interesate de un astfel de material compozit, în special firme din Austria care fac gazeificare a biomasei », mai arată David. Elena David este deţinătoare a 12 brevete de invenţie, majoritatea cu aplicabilitate practică.


Extract de gălbenele îmbogăţit cu zinc pentru tratarea acneei

O medalie de argint a obţinut la Geneva echipa formată din Monica Butnariu, Cristina Adriana Dehelean şi Radu-Dimitrie Palicica pentru un procedeu şi produs pe bază de extracte de gălbenele îmbogăţite cu zinc cu acţiune antiacneică şi antipruriginoasă.

"Am testat la un cabinet dermatologic extractul cu rezultate foarte bune. Oferte am avut, dar nu am vrut să vindem drepturile de autor, sperăm să reuşim să dezvoltăm proiectul la noi la universitate", a declarat pentru gândul Monica Butnariu, care este conferenţiar doctor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului Timişoara.

20 de premii speciale

România a obţinut 24 de medalii de aur, 18 medalii de argint şi 7 de bronz la Salonul de Invenţii de la Geneva.
De asemenea, au fost acordate şi 20 de Premii Speciale. Unul dintre ele, cu aplicabilitate în domeniul sănătăţii, a fost acordat unei invenţii prezentate de Teodora Tihan, Ingrid Ionescu, Ioana Demetrescu pentru "Metodă de obţinere pelicule polimerice în domeniul medical".

În total România a prezentat 40 de invenţii în standul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), la care s-au adăugat alte nouă invenţii, pentru care costurile participării au fost suportate de către inventatori.
România a ocupat locul patru, după China, Iran şi Rusia, între cele 45 de ţări care au participat la salon. Poziţia ţării noastre a fost stabilită din punct de vedere al gradului de reprezentativitate, după cum au anunţat organizatorii expoziţiei.
Printre invenţiile românilor se regăseşte şi un dispozitiv de reducere a consumului de combustibil la automobile, patul rabatabil prevăzut cu un sistem ce permite o utilizare îndelungată, precum şi un echipament de drenaj în cazul hemoragiilor ventriculelor.

• Marele premiu al celei de-a 39 ediţii a Salonului de Invenţii de la Geneva a fost acordat unui inventator din Elveţia, Louis Conzett, fost căpitan de vas, pentru un dispozitiv de protecţie a locuinţelor împotriva inundaţiilor, potrivit anunţului făcut de organizatorii expoziţiei.
Organizatorii au estimat un număr 60.000 de vizitatori pe parcursul celor cinci zile ale Salonului de la Geneva.

Citește și: