Mădălina CHIŢU
10600 vizualizări 20 ian 2014

Echipa medicală care se afla la bordul aeronavei care a aterizat forţat în zona Pasului Ursoaia era condusă de medicul Radu Zamfir de la Spitalul de Urgenţă Fundeni. Alături de el se mai aflau dr. Valentin Calu de la Spitalul de Urgenţă Elias, medicul Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi dr. Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş.

Aceştia sunt 4 dintre cei de medici 35 de coordonatori de transplant intraspitaliceşti existenţi în România care au primit misiunea de a ajunge la Oradea, unde erau aşteptaţi să preia ficatul, rinichii şi corneele unei donatoare aflate în moarte cerebrală, organe ce urmau să ajungă la 5 pacienţi grav bolnavi: o femeie care urma să primească ficatul, două persoane ce au fost alese pentru transplant de rinichi şi alte două care sperau să îşi recapete lumina ochilor.

Din păcate, însă, nu şi-au mai putut duce misiunea la bun sfârşit, din cauza unui accident nefericit. În jurul orei 17, aeronava, pilotată de Adrian Iovan, care îi transporta de la Bucureşti spre Oradea a fost nevoită să aterizeze forţat, din motive necunoscute încă. La bordul aeronavei de tip BN2 se aflau 7 persoane: patru medici, o asistentă şi doi membri ai echipajului de zbor.

Toate persoanele au supravieţuit incidentului, dr. Radu Zamfir fiind cel care le-a acordat celorlalţi pasageri primul ajutor. „Am căzut cu avionul. Încerc să-i ajut pe ceilalţi. Suntem bine, suntem cu toţii bine”, a declarat dr. Zamfir prin telefon jurnaliştilor de la Ştirile ProTv.

Medicii nu erau la prima astfel de misiune. Lucrează pro bono pentru funcţionarea Programului Naţional de Transplant pentru că statul român nu a găsit surse de finanţare pentru a-i ajuta pe oamenii cu halate albe care încearcă să îşi urmeze vocaţia şi să salveze vieţi.

„Era obişnuit cu astfel de misiuni. Nu pot să cred ceea ce s-a întâmplat. Era ceva obişnuit pentru Valentin (Valentin Calu, purtătorul de cuvânt al spitalului Elias – n.r.) să plece şi să aducă organe necesare pentru salvarea vieţii pacienţilor”, a declarat pentru gândul prof. dr. dana Safta, managerul Spitalului Elias din capitală. Valentin Calu face parte din echipa medicilor care lucrează de ani buni pentru susţinerea Programului Naţional de Transplant.

Dr. Radu Zamfir are 39 de ani şi este medic primar chirurg la Institutul Clinic Fundeni. Acesta a participat la zeci, poate chiar sute de transplanturi alături de prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni.

Dr. Zamfir a avut chiar ocazia să coordoneze operaţii extrem de rare, cum ar fi cazul unei femei care avea o grupă sanguină extrem de rară, respectiv B3 pozitiv, ai cărei familii a acceptat să doneze organele şi pentru care donatori se găsesc extrem de rar. „De obicei, cei care au grupe sanguine mai rare aşteaptă mai mult pe lista de aşteptare, deci motivul bucuriei este mai mare",  declara Radu Zamfir, în urmă cu 9 luni, atunci când a efectuat transplantul de ficat la Fundeni.

Cătălin Pivniceru este medic primar chirurgie generală la Spitalul „Sf. Maria” din Bucureşti. Doctorul lucrează de 13 ani la spitalul Regina Maria şi este unul dintre chirurgii pe care spitalul contează, mai ales că în curând s-ar putea face şi aici transplant de ficat.

La bordul avionului care a aterizat forţat se afla şi dr. Sorin Ianceu, din Bihor, care face stagiu de chirurgie hepatică la Bucureşti. Acesta se întorcea acasă, la Beiuş ca să ajute la operaţie de prelevare a organelor.

Dr. Ianceu este medic chirurg la Spitalul Municipal din Beiuş şi face parte din echipa de prelevare şi transplant de la spitalulul Judeţean.

Record de transplanturi de ficat în România, anul trecut

Chirurgii de la Institutul Clinic Fundeni, coordonaţi de către profesorul Irinel Popescu, au realizat anul trecut 100 de transplanturi de ficat, un record pentru România la acest capitol. În spatele acestor cifre, cu care ne mândrim, se află o echipă de oameni pasionaţi, care şi-au pus propria viaţă la dispoziţie în acest proiect profesional, pentru că, la orice oră din zi şi din noapte, pot fi chemaţi într-un colţ de ţară pentru a preleva corect ficatul ce urmează a salva viaţa unui alt pacient.

Datele puse la dispoziţie de Agenţia Naţională de Transplant (ANT) arată că anul trecut au fost realizate 300 de transplanturi de rinichi, 118 transplanturi de ficat şi unul de cord. Cifrele mai arată că pe lista de aşteptare se mai află în jur de 3.600 de persoane, dintre care 2.688 de pacienţi care aşteaptă un rinichi, 242 de persoane care au nevoie de un transplant de ficat, 850 de persoane care aşteaptă un transplant de măduvă şi 21 de pacienţi care aşteaptă o inimă.

Citește și: