Petre Mazilu
1993 vizualizări 20 iul 2018

Un cioban de 49 de ani din comuna gălăţeană Ghidigeni apare într-un top al marilor datornici având de plată 11.547.199 de lei la bugetul de stat plus 852.215 de lei la bugetul asigurărilor de sănătate.

Gălăţeanul a ajuns în fruntea statisticilor realizate de ANAF din cauza unei escrocherii. În anul 2013, a fost convins de un consătean să deschidă o firmă pe numele său, iar după ce a semnat documentele, a devenit patronul unei societăţi care avea ca obiect de activitate comerţul cu animale.

Se pare că fără ştiinţa proprietarului din acte, cei care controlau activitatea firmei nu şi-au plătit taxele şi impozitele către stat, iar datoriile au crescut foarte mult.

De asemenea, în numele ciobanului ar fi fost făcute mai multe ilegalităţi care au dus la condamnarea acestuia la închisoare.

”El nu mai este în sat, a fost dus la închisoare. Este condamnat la 7 ani şi jumătate din cauza activităţilor de la firma pe care a avut-o, o firmă care comercializa animale şi în urma căreia au rămas nişte datorii foarte mari,”  a declarat pentru Mediafax, primarul comunei Ghidigeni, Eugen Tăbăcaru. ”De aceea apare el ca mare datornic la ANAF.”

Ciobanul a aflat despre aceste datorii uriaşe în anul 2016, când a primit o înştiinţare de la ANAF.

cioban datornic

În acelaşi fel ar fi fost păcăliţi şi alţi locuitori ai comunei gălăţene. În total, aproximativ 50 de persoane au rămas cu datorii substanţiale după ce firmele în care figurau ca acţionari nu şi-au plătit taxele către stat. Comunitatea din Ghidigeni este printre cele mai sărace din judeţ, sute de persoane trăind din ajutoare sociale.

”În prezent, avem între 400 şi 500 de asistaţi social, iar bugetul anual al comunei este în jur de 6 milioane de lei. Practic, ciobanul a strâns datorii care sunt de două ori cât bugetul nostru. Mai sunt şi alte persoane în situaţii asemănătoare. Nu au avut datorii atât de mari, dar oamenii au fost nevoiţi să le plătească. Unii le-au plătit, alţii încă plătesc lunar”, se plânge Eugen Tăbăcaru.

Localnicii din comuna gălăţeană Ghidigeni s-ar putea număra printre fericiţii beneficiari ai viitoarei amnistii fiscale pe care oficialii din giuvernul Dăncilă o au în plan. Măsura ar trebui să şteargă debitelor persoanelor fizice care aveau datorii la 31 decembrie 2017.

 

Citește și: