Elena Crangasu
1109 vizualizări 3 nov 2019

„Educaţia, pentru că aşa cum aţi văzut, mentalitatea pe care PSD încerarcă s-o inducă este aceea că cu cât eşti mai puţin educat, cu atât eşti mai patriot, pentru că nu pot să înţeleg altfel cum poţi să spui că dacă nu vorbeşti limbi străine, abia atunci eşti patriot. Din păcate, doamna Dăncilă, pentru că nu vorbeşte limbi străine, după nouă ani în PE, nu e în măsură nici măcar să negocieze funcţia de comisar european, în momentul de faţă, pentru că îi e greu să aibă un dialog cu partenerii ei de acolo.”, a afirmat Dacian Cioloş, în Cluj.

Liderul PLUS a adăugat că ideile luate la nivelul UE pot fi şi româneşti, pentru că România face parte din Uniune.

„Iată, România poate să fie o ţară reprezentată demn la nivel european, o ţară care să contribuie la construcţia europeană şi o ţară care să vină cu idei acolo, iar deciziile care se iau la nivel european pot fi şi idei româneşti, pentru că România este pare a UE. În felul acesta considerăm noi că ne îndeplinim datoria de români, de patrioţi români care fac parte din UE. Şi da, trebuie să recunosc, îmi asum vina aceasta, vorbesc puţin limba engleză şi vorbesc şi limba franceză şi am pretenţia că sunt şi patriot.”, a subliniat Cioloş.

Reacţia vine în contextul în care, întrebată într-o conferinţă de presă la Timişoara de ce nu se descurcă în limba engleză, Dăncilă a răspuns: „Legat de limba engleză, doamnă, suntem în România. Haideţi să fim mândri că suntem români. De fiecare dată am încercat să ducem în derizoriu anumite lucruri. Să ştiţi că unii poate vorbesc foarte bine limba engleză, germană, franceză şi se duc la Bruxelles să spună ceea ce vrea Bruxelles-ul să audă”.

Referindu-se la cei care vorbesc bine limba engleză şi spun ceea ce vrea Bruxelles-ul să audă, Dăncilă a continuat: „Nu spun, de fapt, ceea ce ar trebui să susţină pentru această ţară. Eu sunt un proeuropean convins, dar de fiecare dată mi-am susţinut ţara şi am obţinut rezultate. Faptul că vorbim bine sau mai puţin bine o anumită limbă străină eu cred că este relevant relevant, dar important este ceea ce faci pentru români şi cu câtă demnitate îţi reprezinţi ţara atât în ţara ta, cât şi în afara graniţelor”.

Ulterior, liderul PSD a revenit cu precizări despre vorbitorii de limbi străine, spunând că reprezintă o resursă valoroasă pentru ţară. Premierul demis a precizat că nu este însă de acord cu politicienii care îşi critică propria ţară în una din limbile de circulaţie internaţională.

Rugată vineri, în judeţul Timiş, să lămurească ce părere are despre vorbitorii de limbi străine, Dăncilă a spus: „Apreciez toţi vorbitorii de limbi străine, fie că vorbim de engleză, franceză sau germană. Sunt o resursă valoroasă pentru ţara noastră. Nu suntem de acord cu politicienii care în una din limbile de circulaţie internaţională îşi critică propria ţară”.

 

Citește și: