Andrei Luca POPESCU
2091 vizualizări 12 mai 2016

Constituirea unui grup naval comun al NATO la Marea Neagră este un proiect pe care România îl va susţine la summit-ul NATO de la Varşovia, din iulie, a declarat prim-ministrul Dacian Cioloş. Proiectul a fost anunţat încă din ianuarie ca obiectiv prioritar pentru Ministerul Apărăii Naţionale, iar NATO şi SUA au lansat semnale, prin declaraţii publice ale unor lideri, că acest proiect regional cu valoare de descurajare a Rusiei în Marea Neagră, după anexarea Peninsulei Crimeea, este de dorit, dat fiind faptul că prezenţa navală a SUA sau a altor state neriverane în Marea Neagră este dificilă şi nu poate fi decât foarte redusă, date fiind prevederile Tratatului de la Montreux.

„A fost iniţiativa României şi am fost foarte activi în a construi această prezenţă a NATO în Marea Neagră. Suntem conştienţi că, pentru ca această structură să există, este necesară şi implicarea altor parteneri ai României. Avem discuţii avansate cu vecinii bulgari şi cu prietenii turci pentru a construi împreună această prezenţă. O dată ce această prezenţă prin exerciţii este construită, sperăm să avem şi participarea altor aliaţi la aceste exerciţii în Marea Neagră. Intenţia noastră este de a prezenta acest proiect la summitul de la Varşovia”, a declarat prim-ministrul Dacian Cioloş într-o conferinţă de presă, după inaugurarea finală a sistemului antirachetă de la Deveselu.

„Am discutat cu preşedintele (Iohannis - n.r.) despre cum vom proceda exact pentru a ne asigura că avem o prezenţă militară suficientă atât terestru, cât şi pe mare”, a declarat şi Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, care a explicat că prezenţa navală sporită a membrelor NATO, mai ales a SUA, în Marea Neagră face parte din măsurile de descurajare pe care Alianţa a decis să le adopte faţă de Rusia, în urma acţiunilor militare agresive ale acesteia, care au dus la anexarea Crimeei şi la perpetuarea conflictului din Donbas.

Citește și: