Adriana Stanca
3094 vizualizări 6 iun 2013

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a mărturisit joi, după o conferinţă de specialitate, că nu a plătit încă timbrul de mediu pentru automobilul personal.

Aceasta a precizat că autoturismul de teren pe care îl deţine are încă numere provizorii.

„Încă nu l-am înmatriculat, circul cu numere roşii”, a declarat ministrul. „Nu l-am înmatriculat pentru că trebuie să îndeplinesc toate criteriile legislaţiei din România, în sensul de a achita timbrul de mediu. Eu sunt prima care trebuie să respecte legislaţia, aşa că, desigur, îl voi achita”, a precizat Rovana Plumb.

În 15 martie 2013, a intrat în vigoare OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. Acesta se calculează în principal în funcţie de emisia de CO2, luat în calcul în întregime pentru timbru faţă de 30% în legea în vigoare, înscrisă în cartea de identitate a maşinii sau documentele de omologare.

Noua formulă de calcul conduce la o creştere în medie de aproximativ 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro. Suma de plată va scădea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 şi cu 90% pentru non-euro.

Timbrul se plăteşte o singură dată, la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere, dar nu şi în cazul tranzacţiilor civile (moştenire sau partaj).

De la plata timbrului de mediu sunt exceptate autovehiculele misiunilor diplomatice, persoanelor cu dizabilităţi, forţelor armate, forţelor de securitate a statului, jandarmeriei, poliţiei, ambulanţele, autovehiculele hibride şi electrice, cele istorice sau destinate competiţiilor sportive, precum şi cele donate autorităţilor statului cu titlu gratuit. Sunt scutite, de asemenea, autovehiculele dobândite prin moştenire în cazul în care aceasta a intervenit în intervalul de doi ani de la data deschiderii succesiunii.

Citește și: