Clarice DINU
9434 vizualizări 8 ian 2017

În prima zi de la instalarea la Ministerul Educaţiei, Pavel Năstase, şi-a pus semnătura, alături de secretarul de stat Liviu Pop, pe o notă în care dă mână liberă inspectoratelor de a-i repune în posturi pe directorii şi directorii adjuncţi de şcoli care nu au promovat concursul sau care nu s-au prezentat la testare. Situaţia este valabilă pentru numirile prin detaşare în interesul învăţământului, în cazurile în care până acum nu s-au emis decizii în acest sens. 

Nota a fost semnată vineri, pe 6 ianuarie, exact când expira termenul pentru numirile pentru posturile neocupate din învăţământ. Potrivit metodologiei adoptate prin ordinul 5080/2016 de fostul ministru Mircea Dumitru, repunerea în funcţie era interzisă numirea persoanelor care până la data organizării concursului au ocupat funcţii de director sau de director adjunct şi nu au participat la concurs sau au fost respinse. Nota prevede tocmai o derogare de la această prevedere.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Liviu Pop, susţine însă că situaţia era una de criză şi trebuia găsită o soluţie de vineri până luni ca posturile să fie ocupate. Întrebat de ce nu s-a emis un ordin de ministru, Pop a declarat că va veni şi acesta luni, însă o zi era prea puţin pentru toate modificările care trebuie făcute. 

„Posibil ca luni să se emită un ordin de ministru în acest sens. Legea educaţiei fiind modificată, mai sunt şi alte lucruri care trebuie modificate prin ordin de ministru. A face într-o zi un ordin de ministru cu toate articolele care trebuie modificate, în baza unor legi care s-au modificat de Parlament însemna foarte mult timp. Cred că ăsta a fost motivul pentru care, pentru început, s-a dat această notă, urmând, cred eu, ca luni să fie şi un ordin de ministru în acest sens. (...) Cert e că vineri, când am preluat mandatul, 666 de unităţi şcolare nu aveau directori sau directori adjuncţi. În condiţiile în care luni încep cursurile, trebuia găsită o soluţie, de vineri până luni, de a acoperi acoperi 666 de unităţi şcolare. Vă întreb, dacă sunteţi mamă şi aveţi copil şi merge la şcoală şi nu ştiţi cine conduce şcoala luni nu ştiu dacă e chiar bine”, a declarat Pop, pentru gândul

Cu toate acestea, întrebat dacă s-a rezolvat problema şi au fost găsiţi directorii pentru posturile vacante, secretarul de stat a spus că acest lucru va fi aflat tot luni. „Mâine dimineaţă la ora 11.00 avem videoconferinţa cu inspectorii”, a precizat el, adăugând că toate numirile se vor face în baza ordinului care va fi tot luni emis. 

Opoziţia acuză politizarea învăţământului

Nota semnată de ministrul Educaţiei este înţeleasă de opoziţie ca o politizare a învăţământului. Liderul PMP, Traian Băsescu,  i-a acuzat pe semnatarii circularei de ticăloşie

''Unul din cele mai importante lucruri pe care le-a făcut Mircea Dumitru – fostul ministru al educaţiei - este legat de organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director de şcoală. Rezultatul concursului a fost că 3509 directori puşi de PSD nu au luat examenul şi nu mai pot ocupa funcţia de director de şcoală. Ce fac prin dispoziţii date în teritoriu noii demnitari de la educaţie Liviu Pop şi Pavel Năstase? Nici mai mult nici mai puţin îi repun pe funcţii pe cei 3509 directori care au picat examenul şi îi anunţă pe cei 5405 care au luat examenul de director că sunt doar interimari, deci oricând înlocuibili. Aşa ticăloşie mai rar'', a scris fostul şef al statului pe Facebook.

”Prioritatea PSD în domeniul educaţiei este politizarea şcolilor printr-un act ilegal şi discriminatoriu! Ministrul PSD al Educaţiei a ordonat politizarea funcţiilor de directori şi directori adjuncţi. Prima zi de mandat la Ministerul Educaţiei - prima măsură în detrimentul învăţământului românesc. Ministru Educatiei a făcut ce ştie PSD mai bine: politizare. A renunţat la criteriile obiective de numire a directorilor pentru a instala clientela de partid la conducerea şcolilor - fără concurs, fără criterii de performanţă şi fără onoare”, a declarat şi şefa PNL Raluca Turcan. 

Pop: „De ce n-au găsit oameni să ocupe aceste posturi. Eu ce să fac de vineri până luni?” 

În replică, Liviu Pop susţine că, dacă şi-a bătut cineva joc de învăţământ nu cei care s-au instalat acum la minister au făcut-o. „Ei şi-au bătut joc de învăţământ şi îi întreb de ce nu au organizat concursul în aşa fel încât în 6 ianuarie să fie ocupate toate posturile. De ce n-au găsit oameni să ocupe aceste posturi în 666 de unităţi şcolare. Eu ce să fac de vineri până luni? E uşor să zici „politizaţi”. Pot să zic şi ei că au politizat poate când i-au numit pe aia cu concurs, dar nu cred că trebuie să coborâm discuţia la acest nivel în condiţiile în care nu avem directori care conduc şcoala”, a declarat Pop, pentru gândul

Potrivit datelor furnizate de secretarul de stat, dintr-un total de 6.404 directori au fost numiţi prin concurs 4.058, iar prin detaşare trebuie numiţi 2.346. Numărul situaţiilor nesoluţionate este de 358 (5,59%).

Dintr-un total de 2.480 de directori adjuncţi au fost numiţi prin concurs 1344, iar prin detaşare trebuie numiţi 1.136. Numărul situaţiilor nesoluţionate este de 308 (12,42%).

De menţionat că anul trecut a fost pentru prima oară după 2008 când directorii de şcoli au fost numiţi în urma unui concurs. 

Citește și: