Monica Moanea
19547 vizualizări 13 dec 2015

O ştire privind traficul întrerupt în zona Eroilor din cauza unei surpări de teren din cauza lucrărilor la magistrala de metroul Râul Doamnei-Eroilor s-a dovedit mai gravă în realitate. Din cauza problemelor din subteran imobilele din zonă sunt în pericol. Reprezentanţii ISU spun că deocamdată nu este „un risc iminent” de prăbuşire, însă afirmă că siguranţa locuitorilor nu poate fi garantată. De altfel, mai multe persoane şi-au părăsit locuinţele de frica unui dezastru.

Potrivit ultimelor informaţii, 17 persoane care locuiesc în imobilele din zonă au fost evacuate.

”Ca urmare a deformărilor apărute la carosabilul din zona staţiei de metrou Eroilor, unde se execută lucrări pentru extinderea magistralei, la faţa locului au fost trimise următoarele echipaje - Detaşamentul Special de Salvatori şi un echipaj SMURD. În apropierea zonei unde se observă denivelarea sunt două imobile de locuit”, arată sursa citată, care precizează că în urma discuţiilor dintre reprezentanţii ISU şi constructor s-a stabilit că nu există ”un risc iminent” pentru cele două blocuri.

În condiţiile în care reprezentanţii constructorului nu au putut preciza dacă este vorba despre o problemă punctuală sau despre una ”mai amplă în subteran”, nu se poate ”garanta siguranţa locatarilor din zonă”, mai menţionează ISU.

Ce s-a întâmplat

Cum s-a ajuns la această situaţie? Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a discutat sâmbătă seara la sediul Ministerului Transporturilor cu reprezentanţii Metrorex, ai constructorului, proiectantul, consultantul şi firma de monitorizare a terenului şi imobilelor din zonă. Aceştia au prezentat situaţia din teren, primele măsuri pe care le-au luat, precum şi măsurile care se impun în perioada imediat urmatoare.

"Ca urmare a străpungerii planificate a peretelui de beton armat al incintei staţiei de metrou Eroilor în zona intersecţiei dintre axul 1 si linia 2 pentru intrarea în statie a utilajului TBM, s-au produs infiltraţii cu antrenare de material solid pe conturul utilajului. Fenomenul s-a declanşat în data de 11 decembrie 2015, la ora 15.30, generând tasări sub placa carosabilă. Imediat, constructorul a umplut golurile apărute sub carosabil cu circa 70 de metri cubi de beton", potrivit Ministerului Transporturilor.

Fenomenul de tasare a continuat şi sâmbătă, drept pentru care au fost luate mai multe măsuri pentru stabilizarea zonei din subteran. După turnarea unei cantităţi suplimentare de beton (de circa 120 de metri cubi), s-au executat lucrări de stopare a infiltraţilor prin etanşarea bazei utilajului.

"Specialişti din cadrul Metrorex precum şi constructorul monitorizează 24 din 24 de ore, prin măsurători specifice evoluţia tasărilor. Constructorul susţine că tendinţa tasărilor este spre stagnare, dar ca măsură asiguratorie, zona va fi în continuare monitorizată", se arată în comunicatul instituţiei.

Şedinţă de urgenţă la Primărie

Restricţiile de circulaţie în zona Eroilor, unde s-a surpat şoseaua din cauza lucrărilor la extinderea magistralei de metrou, vor fi menţinute pentru cel puţin 30 de zile, a declarat, duminică, Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei.

"Restricţiile de circulaţie vor fi menţinute pentru cel puţin 30 de zile în zona Eroilor. Astăzi când vorbim constructorul a anunţat că a pus în siguranţă perimetrul. (...)Zona este monitorizată atent", a declarat Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei.

Acesta a mai menţionat că de restricţiile de circulaţie vor fi afectaţi în special cetăţenii care locuiesc în cartierele Drumul Taberei şi Militari.

La sediul Primăriei Capitalei a avut loc, duminică, o şedinţă la care au participat reprezentanţi ai Metrorex, ai Poliţiei Rutiere, ISU şi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii şi prefectul Capitalei, Paul Petrovan, la care au fost discutate măsurile de intervenţie pentru punerea în siguranţă a zonei, precum şi eventuale măsuri de extindere a restricţiei de circulaţie.

Traficul rutier pe bulevardul Eroilor şi pe bulevardul Eroilor Sanitar a fost închis, sâmbătă, din cauza surpării terenului, existând riscul de prăbuşire a şoselei, incidentul fiind semnalat de firma care face lucrări de modernizare şi extindere la metrou.

Astfel, într-un comunicat transmis de Primăria Capitalei se arăta că traficul a fost închisă, sâmbătă la prânz, pe bulevardul Eroilor, între strada Carol Davila si Pod Eroilor, şi pe bulevardul Eroilor Sanitari, între strada Carol Davila şi Piaţa Operei, după ce incidentul a fost semnalat de constructorul care face lucrări de modernizare şi extindere pentru Metrorex.

"Deoarece există riscul prăbuşirii carosabilului şi propagarea surpării spre imobilele aflate la intersecţia bulevardului Eroilor cu bulevardul Eroii Sanitari, primarul general, Razvan Sava, a convocat un comandament de urgenţă şi a dispus închiderea traficului în zonă, până la punerea în siguranţă a perimetrului", se arăta în documentul citat.

Circulaţia în zonă a fost deviată pe sensul spre centru, dinspre cartierele Drumul Taberei şi Militari, pe şoseaua Pandurilor- Calea 13 Septembrie sau şoseaua Geniului - şoseaua Cotroceni, iar pe sensul spre cartierele Drumul Taberei şi Militari, pe Splaiul Independenţei- şoseaua Cotroceni- şoseaua Geniului sau şoseaua Cotroceni-bulevardul Iuliu Maniu- bulevardul Vasile Milea.

În prezent, în zona respectivă se află reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Inspectoratului de Stat în Construcţii, Poliţiei Rutiere, dar şi ai Poliţiei Locale şi ai Jandarmeriei. De asemenea, în zonă s-au mobilizat echipele de intervenţie ale companiilor de utilităţi pentru a oferi asistenţă tehnică şi de intervenţie.

Citește și: