Andreea OFIŢERU
429 vizualizări 27 feb 2013

Clasa a IX-a  nu trece gimnaziu, au decis marţi deputaţii din Comisia de Educaţie, chiar dacă Legea Educaţiei prevedea ca liceul să aibă trei ani şi gimnaziul cinci ani începând din 2016.

Liceul va avea ca şi până acum patru ani,  şi va cuprinde clasele  a IX-a, a X-a, a XI-a şi a XII-a.

Prezent la dezbateri, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că este posibil ca din 2016 elevii din clasa a VIII-a să dea două testări în plus faţă de examenul de final de an pe care îl dau în acest moment. Este vorba despre o testare la informatică şi una la o limbă străină.

„Sunt lucruri care perturbă sistemul, iar una dintre măsuri care nu e în Ordonanţa numărul 92 e problema clasei a IX-a, care conform Legii numărul 1 nu mai face parte din liceu. Dacă ar fi mutată la şcolile generale, am avea cu 25% mai puţine spaţii în licee, iar în gimnaziu am avea o supraaglomerare. S-ar repeta ceea ce s-a întâmplat cu clasa pregătitoare", a precizat Pricopie.

Legea Educaţiei  prevedea ca prima clasă de liceu  să treacă la învăţământul gimnazial începând cu anul 2016.

De asemenea, deputaţii au mai decis ca educatorii şi învăţătorii să nu iasă  din sistem dacă nu au urmat cursurile unei facultăţi, aşa cum prevedea Legea Educaţiei. Parlamentarii au introdus prevederea ca absolvenţii de liceu pedagogic să poată preda în continuare.

Citește și: