Andreea OFIŢERU
9750 vizualizări 17 sep 2012

Elevii de la clasele pregătitoare ale Şcolii Gimnaziale „Ion Heliade Rădulescu”, situată în apropierea Muzeului Ţăranului Român şi a Guvernului României, şi-au început prima zi de şcoală la o grădiniţă, aflată la câteva străzi distanţă de clădirea şcolii. Din lipsă de spaţiu, inspectorii au hotărât ca în acest an şcolar micuţii să meargă tot la grădiniţă unde să urmeze cursurile de la clasa zero. În prima zi de şcoală, elevii au fost primiţi în săli de grădiniţă fără mobilier şi au stat pe perne.

Deschiderea oficială a anului şcolar a avut loc în curtea şcolii din apropierea Guvernului, dar imediat după terminarea festivităţilor elevii au fost încolonaţi împreună cu părinţii lor şi au mers la grădiniţa, situată pe strada Vârtejan nr 15.

„Regretul nostru este că anul acesta nu putem să avem clase pregătitoare aici. Pregătirea acestor clase a fost foarte zbuciumată şi de aceea nu avem spaţiu, cursurile le vom ţine la Grădiniţa nr. 248, aflată la câteva străzi de aici. Dar apelăm la înţelegerea părinţilor cu care vom comunica foarte des”, a explicat Steluţa Vlad, directoarea şcolii.

De la şcoală până la Grădiniţa Nr.248, care va găzdui clasele pregătitoare, elevii şi părinţii au mers preţ de un sfert de oră. Au traversat Bulevardul Ion Mihalache, au trecut de Institutul de Hematologie şi după alţi 800 de metri au ajuns la clădirea unde se vor desfăşura cursurile.

Grădiniţa nu are încă mobilierul, aşa că micuţii au fost primiţi în săli amenajate cât de cât pentru şcoală. În loc de scaune, în două dintre clase elevii au stat pe perne colorate, unii aşezaţi în semicerc, iar alţii unii în spatele celuilalt ca şi când stăteau în bănci.

În prima cameră din grădiniţă, învăţătoarea şi-a început primul curs punându-i pe elevi să-şi spună numele şi aşa primeau ecusoanele. „Pe mine mă cheamă Vlad, dar pot să-mi pun singur insigna”, a spus Vlad, unul dintre micuţi.

„Eu nu-mi las copilul aici”

În acest timp, unii dintre părinţii rămaşi pe hol au fost nemulţumiţi de distanţa pe care trebuie să o parcurgă până la şcoală.

„Doamna directoare, nu pot să-mi duc copilul în clasa a I şi să înveţe în clădirea de dincolo, unde îl am şi pe cel de clasa a treia? Nu pot să-mi las copilul aici, n-am unde să parchez vă spun sincer”, a întrebat Mihaela Diaconescu, una dintre mămicile care au asistat la deschidere.

În clasa alăturată, profesoara îi asigura pe părinţi că mobilierul va veni cât de curând. „Dar dulăpioarele or să vină?”, a întrebat o mămică. „Da, treptat- treptat or să vină toate. Săptămâna asta sperăm să le avem pe toate”, a răspuns profesoara Oana Enăchescu, de la clasa pregătitoare A. Înconjurată de copii şi de elevi, profesoara le spune că de mâine elevii trebuie să-şi aducă cu ei o jucărie preferată, un pacheţel cu mâncare, sticlă cu apă şi o poză de familie. Ea va avea grijă de 30 de copii, care vor sta la cursuri între orele 8 şi 12.

„Am venit să predau la clasa pregătitoare pentru că vreau să dau o mână de ajutor. Eu am mai predat şi la grădiniţă şi la şcoală. Astăzi am încercat să-i primim pe micuţi într-un cadru prietenos care să-i îndemne să vină la şcoală, de asta i-am aşezat pe perne. Săptămâna asta sperăm că vom avea tot mobilierul ”, a spus Oana Enăchescu.

A treia profesoară de la clasa pregătitoare răspunde non-stop la întrebările părinţilor. „Am făcut eforturi fantastice să reamenajăm clasa într-un timp scurt şi fără bani. Am încercat ca elevii să fie primiţi într-un mediu favorabil, care să facă trecerea mai uşor de la grădiniţă la şcoală. Vrem ca micuţii să nu simtă schimbarea şi să se simtă bine, pentru că dacă ei sunt mulţumiţi şi le place, atunci totul va fi bine”, a spus Norina Ionescu, cu eperienţă de predare la şcoală şi grădiniţă.

În total, Şcoala „Ion Heliade Rădulescu” are 74 de elevi în clasa pregătitoare. Ei vor asista la cursuri zilnic între 8 şi 12.

Ecaterina Andronescu: „Ne gândim să lăsăm clasa pregătitoare la grădiniţă”

Desfăşurarea clasei pregătitoare la grădiniţă ar putea rămâne definitivă de anul viitor. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, luni, la Târgu Jiu, că autorităţile au întâmpinat foarte multe dificultăţi în amenajarea claselor pregătitoare şi că va lua în considerare întoarcerea clasei zero la grădiniţă.

„Am întâmpinat foarte multe dificultăţi şi s-au produs foarte multe perturbaţii, în sensul că există săli de sport care s-au divizat sau săli care şi-au schimbat obiectul de activitate întrucât trebuia să încapă aceste clase pregătitoare. Sunt laboratoare de chimie, de fizică din şcoli gimnaziale care au fost desfiinţate ca să facă loc claselor pregătitoare. Ne-a părut nespus de rău pentru că cei care au decis ca această clasă să meargă la şcoală şi să nu rămână în grădiniţă cred că au greşit şi s-au produs o serie de perturbaţii", a declarat minsitrul Educaţiei, citat de Mediafax.

O declaraţie similară a făcut şi premierul Victor Ponta tot la Târgu Jiu, unde a participat la deschiderea noului an şcolar la Colegiul Naţional „Spiru Haret”. Premierul a declarat că clasa pregătitoare ar fi bine să rămână la grădiniţă.

„...Vreau să le urez succes în primul rând tuturor elevilor, începând cu faimoasa clasă pregătitoare pe care de anul viitor o văd necesară şi utilă în cadrul grădiniţei şi nu în cadrul şcolii. Cred că ne-am grăbit puţin şi am dat multe bătăi de cap părinţilor cu această clasă pregătitoare, cred că cei mai mici trebuie să rămână încă un an acolo unde au început grădiniţa, după care, când vin la şcoală, să fie cât mai bine pregătiţi”, a spus Ponta la începerea anului şcolar.

Costuri: 26 de milioane de lei pentru mobilier

Clasa pregătitoarea a fost introdusă în acest an, potrivit noii legi a educaţiei promovate de fostul ministru în guvernul Boc, Daniel Funeriu. Odată cu schimbarea puterii, clasa pregătitoare a fost pusă sub semnul întrebării de miniştrii USL care nu au renunţat totuşi la ea.

În total, peste 127.000 de elevi început de astăzi clasa pregătitoare, iar 8.700 de profesori îi vor pregăti într-un mod special.

Pentru acest tip de educaţie inspectoratele şcolare au comandat mobilier şcolar special pentru 5.500 de săli. Guvernul a alocat 26 de milioane de lei, aproape şase milioane de euro, pentru achiziţionarea mobilierului.

Dar din cauza licitaţiilor anulate şi a timpului scurt în care a trebuit comandat, mobilierul nu a ajuns în toate şcolile. La nivel naţional, lipsesc 4.500 de seturi de mobilier, dintre care 2.500 în Bucureşti şi 2.000 în şcolile din ţară.

Peste 3.000 de clase simultane

Datele de la Ministerul Educaţiei arată că mulţi dintre copiii care ar trebui intre în clase pregătitoare vor învăţa în alături de colegi de-ai lor mai mari, în clase simultane. Pentru acest an şcolar vor fi în total 3.237 de clase simultane, dintre care 2.629 în mediul rural şi 608 în mediul urban. Profesorii care îi vor pregăti pe micuţi au fost formaţi în ultimele săptămâni ale vacanţei de vară, în proiectul cu finanţare europeană „Organizarea interdisciplinară a ofertelor de învăţare pentru formarea competenţelor cheie la clasele I-IV”.

La clasa pregătitoare, elevii vor urma opt materii obligatorii- comunicare în limba română, aritmetică, explorarea mediului, educaţie pentru societate, educaţie fizică şi sport, dezvoltare personală, arte vizuale, lucru manual şi religie -, şi o materie opţională - Tehnologii de informare şi comunicare. Elevii vor petrece patru ore pe zi la şcoală, dar vor învăţa jucându-se şi nu vor primi note.

 

 

 

Citește și: