Andreea OFIŢERU
717 vizualizări 14 sep 2012

O parte dintre profesorii care vor preda la clasele pregătitoare din Bucureşti vor începe şcoala fără a avea cunoştinţele necesare. Şi asta pentru că noua metodologie după care urmează să predea şi-o vor însuşi pe parcursul anului şi pe perioada vacanţei şcolare. Până acum, inspectoratul a format 350 de profesori dintr-un număr de 435 câţi sunt necesari pentru a le preda celor aproape 10.000 de elevi care intră la clasa pregătitoare. Restul vor urma cursuri de pregătire online, pe o platformă specială, învăţând metodologia şi modul de predare din mers.

Pe de altă parte, şcolile din Capitală mai au nevoie de 50 de profesori pentru ciclul primar. Inspectorii susţin că vor permite şi personalului necalificat să predea la clasa pregătitoare şi să ocupe aceste posturi.

„Mai avem de acoperit 50 de norme didactice pentru clasa pregătitoare. Până acum pentru aceste clase au fost aleşi numai profesori calificaţi. Dar pentru a acoperi toate posturile vom alege şi profesori pensionari, dar şi studenţi şi masteranzi pe care îi vom pregăti apoi”, a spus Marian Banu, inspector pentru imagine la Bucureşti.

Ştefan Pacearcă, inspectorul pentru formarea personalului didactic, arată că 350 dintre cei 435 de profesori câţi ar trebui să predea la clasa pregătitoare au fost pregătiţi într-un proiect de formarea resurselor umane finanţat de minister. „Pe ceilalţi 85 de profesori îi vom forma după începerea cursurilor. Pentru ei vor exista cursuri online, deoarece avem o platformă unde ei găsesc cărţi şi cursuri şi pot comunica cu cei care au fost formaţi deja”, a spus Ştefan Pacearcă. El a mai spus că inspectoratul Bucureşti a solicitat Ministerului Educaţiei să suplimenteze fondurile astfel încât profesorii care nu au urmat cursuri să poată să fie formaţi de alţi profesori.

În privinţa mobilierului şcolar, numai 85% dintre şcoli vor primi mobilierul, iar restul încă mai aşteaptă. Printre şcolile care nu au primit băncile speciale se află Liceul "Mihai Eminescu", Liceul "Dimitrie Cantemir", Liceul "Nicolae Iorga", Şcoala nr 3 "Nicolae Titulescu".

„Cele mai multe şcoli care nu au mobilier sunt în sectoarele 1 şi 5. Sunt şcoli care au cam două clase pregătitoare”, a spus Constantin Trăistaru, inspector general.

Inspectorii susţin că şcolile vor fi dotate seturile cu măsuţe şi scaune reglabile până la 26 septembrie, la o săptămână după începerea şcolii.

Inspectorii justifică întârzierea prin faptul că mobilierul a fost comandat abia în urmă cu o lună, atunci când a apărut metodologia. „Au trebuit făcute 10.000 de seturi de mobilier într-un timp scurt şi era şi vacanţă”, a spus Marian Banu.

La nivelul Capitalei 30 de şcoli nu au autorizaţie de funcţionare, majoritatea fiind în programul BEI, care este implementat de primărie. În plus, la unele şcoli din sectorul 5, copiii vor învaţa în trei sau patru schimburi.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, declara la începutul lunii septembrie că până pe 5 septembrie mobilierul ar trebui să ajungă la clasele pregătitoare şi până pe 7 septembrie ar trebui să se încheie formarea cadrelor didactice.

„Tot ce am putut face ca minister, în aceste două luni, am făcut, şi anume am descentralizat, spre şcoli, achiziţia de mobiier şcolar. Pe 5 septembrie ar trebui să fie ultima zi în care mobilierul şcolar ajunge acolo unde sunt clase pregătitoare şi până pe 7 septembrie se încheie formarea cadrelor didactice care vor intra la această clasă”, a spus Ecaterina Andronescu.

 

 

Citește și: