Madalina Prundea
49 vizualizări miercuri, 12:46

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a atacat ordonanţa de clasare a dosarului Rompetrol, dispusă de procurorii DIICOT, arată G4 Media.

AAAS a formulat plângerea pe 20 decembrie 2019, în termenul legal de 20 de zile de la decizia de clasare dispusă de procurorii DIICOT, respectiv pe 5 decembrie.

În plus, AAAS precizează că s-a constituit parte civilă în dosar pentru recuperarea prejudiciului de peste 106 milioane de euro.

În acest dosar, procurorii DIICOT au dispus clasarea cauzei penale faţă de mai mulţi inculpaţi şi suspecţi cu privire la săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, înşelăciune, complicitate la înşelăciune, delapidare, complicitate la delapidare, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani, manipularea pieţei de capital, dezvăluire de informaţii privilegiate şi utilizare de informaţii privilegiate.

Conform ordonanţei, procurorii DIICOT au dispus ridicarea măsurilor asiguratorii instituite asupra bunurilor aparţinând inculpaţilor şi suspecţilor, asupra sumei de 457.483 lei aflată în contul S.C. Rompetrol Rafinare SA, asupra bunurilor identificate la punctul de lucru Năvodari, judeţul Constanţa, precum şi menţinerea măsurilor asiguratorii până la concurenţa sumei de 106.485.365 USD asupra unor bunuri imobile aparţinând Rompetrol Rafinare S.A.(„RRC”) – punct de lucru Năvodari, Platforma Petromidia

Potrivit DIICOT, această măsură urma să înceteze de drept dacă Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului şi Faber Invest&Inc. nu introduceau acţiune în faţa instanţei civile în 30 de zile de la comunicarea soluţiei dispuse de procuror.

La momentul anunţării clasării dosarului, procurorul general Bodgan Licu s-a arătat nemulţumit. Întrebat dacă, în calitate de procuror general va infirma soluţia de clasare în acest dosar, Licu nu a confirmat, dar nici nu a infirmat.

„Vom vedea dacă va fi formulată plângerea împotriva soluţiei, cum se va pronunţa conducerea DIICOT-ului, dacă se va formula o asemenea plângere, vom vedea ce e de făcut”, a precizat procurorul general.

În dosarul Rompetrol II, procurorii DIICOT au instituit,în luna mai 2016, sechestre de aproximativ trei miliarde de lei pe acţiunile rafinăriei Petromidia şi pe conturile unor persoane fizice. Dosarul era disjuns din prima cauză privind Rompetrol, trimisă în judecată în anul 2006. Investigaţiile au vizat intervalul 1998-2003, în ultimii trei ani Guvernul României fiind condus la Adrian Năstase.

În primul dosar „Rompetrol", au fost trimise în judecată 13 persoane, printre acestea fiind omul de afaceri Dinu Patriciu, fostul ministru Sorin Pantiş şi Sorin Roşca Stănescu.

 

Citește și: