Florin Zafiu
573 vizualizări 27 oct 2018

Zeci de kilograme de substanţe stupefiante au fost confiscate anul trecut de către poliţiştii de frontieră şi celelalte structuri implicate în combaterea traficului de droguri la graniţele ţării, iar cei implicaţi în afaceri cu stupefiante, pe numele cărora au fost deschise dosare penale, provin din ţări precum Republica Moldova, Bulgaria, România, Franţa, Nigeria, Albania, Polonia, Serbia, Rusia, Belgia şi Cehia.

“În anul 2017, poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu lucrători ai structurilor cu competenţe pe linia combaterii traficului ilegal de droguri şi substanţe interzise au depistat 35,19 kg canabis, 1,67 kg cocaină, 0,017 kg. haşiş, 391.444 pastile, 29.603 fiole şi 0,92 kg. substanţe anabolizante, 207 pastile şi 161 kg. alte substanţe interzise, 11.620 produse farmaceutice, 4 pastile amfetamine şi 85 litri alte substanţe toxice”, se arată într-un răspuns al Poliţiei de Frontieră Române la solicitarea MEDIAFAX.

 

 

Una dintre cele mai importante capturi înregistrate de poliţişti anul trecut a avut loc pe 26 aprilie. Atunci poliţiştii de frontieră din Moraviţa, judeţul Timiş, au observat, cu ajutorul sistemului de supraveghere cu termoviziune, o persoană care se deplasa pe jos dinspre Serbia spre România, cu două bagaje voluminoase. Agenţii au constatat că bărbatul transporta 50 de pachete ambalate în folii ce conţineau o substanţă vegetală mărunţită în greutate de aproximativ 34 de kg, respectiv canabis.

Graniţele României au fost încercate de către traficanţii de droguri şi pe parcursul acestui an. Conform Poliţiei de Frontieră, “în primele 9 luni ale anului 2018, poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu lucrători ai altor structuri au depistat 23,239 kg.cocaină, 16,935 kg.canabis, 6,2 kg heroină, 390 de gr.haşiş, 118 gr.marijuana, 5000 l precursori, 960 pastile şi 30 fiole anabolizante, 6,73 kg şi 484 pastile din alte categorii de stupefiante, 861 pastile, 5 fiole şi 7,154 kg. Substanţe psihotrope, 5,724 kg.şi 45 pastile amfetamine”.

 

 

Persoanele implicate în traficul de droguri pe numele cărora s-a început urmărea penală provin din ţări precum Austria, Bulgaria, Elveţia, Kenya, Republica Moldova, Nigeria, Polonia, România, Serbia, Spania, Suedia, Turcia şi Ucraina.

Unul dintre cazurile de trafic de droguri înregistrate în acest an a avut loc la sfârşitul lunii august când poliţiştii de frontieră de la Nădlac au prins un străin care transporta cu mai multe maşini nu mai puţin de 5 tone de anhidridă acetică, un precursor de droguri, şi 20 de kilograme de cocaină de o puritate de aproximativ 99 la sută.

 

 

 

În ultimii doi ani, la nivelul ţării au fost înregistrate mii de cazuri în care persoane au fost implicate în traficul de droguri. În Capitală, unul dintre cele mai mari bazine de comercializare a stupefiantelor din ţară, au fost înregistrate între 2016-2018 în jur de 7.000 de infracţiuni pe legea privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.

Conform Inspectoratului General al Poliţiei Române, în 2016, în Bucureşti au fost constatate peste 1.600 infracţiuni, în anul 2017 - peste 3.200, iar în acest an- peste 2.000 de astfel de fapte.

 

Comparativ, în judeţul Iaşi, în 2016 au fost constatate 247 de infracţiuni pe aceeaşi lege privind combaterea traficului şi consumului de droguri, în 2017 -180, iar în anul 2018 - peste 150.

În acelaşi timp, debutul vârstei de consum a substanţelor psihoactive în rândul tinerilor este de 13 ani, anunţă Agenţia Naţională Antidrog (ANA), precizând că în 2016, peste 300 de copii au beneficiat de tratament ca urmare a consumului de droguri. Cel mai mare nivel al consumului este înregistrat la canabis – 8,1%. Urmează noile substanţe psihoactive cu 5,1%, solvenţi/ substanţe inhalante cu 3,6% şi cocaină cu 3,3%.

Agenţia Naţională Antidrog mai precizează că există o legătură între absenteismul şcolar şi consumul de droguri. “În rândul celor care au declarat consum de droguri ilicite cel puţin o dată în viaţă se regăsesc într-o proporţie mai mare, comparativ cu cei care nu au consumat niciodată, elevii care au absentat nemotivat de la ore în ultimele 30 de zile: 56% faţă de 46,6%. Consumul de droguri poate fi o cauză, însă absenteismul nu este generat neapărat de consumul de droguri”.

 

 

“Situaţia este îngrijorătoare. Drogurile devin populare în rândul elevilor. Problema este lipsa informării despre consumul de droguri real şi efectele acestuia. ”Cântarea României” în şcoală despre consumul de droguri a fost penibilă. A încurajat consumul de droguri pentru că e haios de prost făcut. Copiii nu înţeleg efectele drogurilor, nu sunt suficient de informaţi.(...) Sunt traficanţi de droguri cunoscuţi de ani de zile care sunt în comunitate fără nicio problemă. De exemplu, în Ferentari (n.r. - cartier din Bucureşti) există persoane care vând droguri şi chiar sunt cunoscute. Chiar şi Poliţia îi cunoaşte, dar nu acţionează împotriva lor.(...) Părinţii sunt la fel de dezinformaţi. Ei se trezesc şi devin conştienţi de acest lucru în momentul în care copiii lor devin consumatori şi caută soluţii disperate. Dacă părinţii nu sunt documentaţi, în mod sigur nu vor putea să preîntâmpine un dezastru,” a declarat pentru Mediafax, sociologul Ciprian Necula.

 

 

 

Citește și: