Departamentul Social - Mediafax
Departamentul Corespondenţi
512 vizualizări 19 nov 2018

Traficul din Capitală se desfăşoară, la ora transmiterii ştirii, în condiţii de iarnă, valorile fiind normale, fără probleme notabile din cauza zăpezii, informează Brigada Rutieră, care mai precizează că aproximativ 100 de poliţişti se află în intersecţii pentru a dirija circulaţia.

Circulaţia din Capitală se desfăşoară în condiţii de iarnă, fără să fie probleme din cauza ninsorii. Potrivit reprezentantului Brigăzii Rutiere, Claudiu Costea, sunt semafoare defecte în mai multe zone ale Bucureştiului, precum Drumul Taberei, Orizont, Floreasca, Turnu Măgurele Berceni, Colentina, Doamna Ghica, Piaţa Dorobanţi, Camil Ressu.

Valorile de trafic sunt normale, având în vedere condiţiile meteo şi ora de vârf, însă aproximativ 100 de poliţişti se află pe teren pentru a se asigura că nu vor fi intersecţii blocate.

Până în prezent, nu au fost accidente notabile, doar o autotamponare - o maşină s-a răsturnat, însă şoferul a refuzat transportul la spital şi autoturismul a fost repus pe roţi.

 

 

Şase maşini şi o ambulanţă care transporta un pacient au rămas blocate în zăpadă în judeţul Vrancea. Au intervenit drumarii de la Drumuri Naţionale Vrancea.

Incidentele s-au produs pe două porţiuni ale unor drumuri naţionale unde a nins noaptea trecută.

O ambulanţă de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Vrancea care transporta un pacient a rămas blocată pe DN 2N, între localităţile Dumitreşti şi Bordeşti. Autospeciala a fost scoasă rapid din zăpadă de utilajele Companiei de Drumuri Naţionale Secţia Vrancea.

Probleme asemănătoare au fost pe DN2L, unde şase autoturisme au solicitat ajutorul autorităţilor pentru a ieşi din zăpadă.

„Salvarea a fost scoasă din zăpadă, a fost un dop de zăpadă între Dumitreşti şi Bordeşti. La fel s-a întâmplat cu cinci sau şase maşini, pe alt drum. Nu au fost intervenţii dificile, maşinile au fost scoase rapid. Pământul este cald, zăpada se topeşte, nu cred că vom avea probleme în următoarele ore”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vrancea, Gabriel Micu.

În judeţul Vrancea a nins toată noaptea, fiind de asemenea şi cod galben de ninsori.

Potrivit unei prognoze speciale emise de ANM pentru Bucureşti, până luni seara vremea va fi rece şi predominant închisă. Mai ales în primele ore ale zilei se vor semnala precipitaţii slabe, sub formă de ploaie sau burniţă, astfel că stratul de zăpadă va continua să se topească. Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 40 -50 km/h în prima parte a zilei, apoi va slăbi treptat în intensitate. Temperatura maximă va fi de 2 -4 grade.

Noaptea, vremea se va menţine rece, iar temperatura minimă se va situa în jurul valorii de minus 3 grade. Marţi dimineaţă vor fi condiţii de ceaţă.

Marţi, vremea va fi în continuare închisă şi rece. Temporar din a doua parte a zilei va ploua, moderat cantitativ noaptea, vor fi condiţii de polei, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificări în a doua parte a intervalului. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 2 grade, iar cea minimă va fi de minus 1 - 0 grade.

Începând de miercuri dimineaţa până joi dimineaţa la ora 8.00, vremea va fi închisă şi deosebit de rece. Ziua temporar va ploua, iar seara şi noaptea vor fi precipitaţii, la început sub formă de lapoviţă când vor fi condiţii de polei, apoi doar ninsoare. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare. Temperatura maximă va fi de 1 - 2 grade, iar cea minimă va fi de minus 2 - minus 1 grad.

 

Meterorologii au emis luni noi avertizări de ploi, vânt, polei şi ninsoare pentru mai multe zone ale ţării. În Moldova, până joi dimineaţă va fi polei, va ninge, iar vântul va sufla cu putere puternic.

Prima avertizare de ninsori în general moderate şi strat de zăpadă, în vigoare luni între orele 10.00 - 22.00, afectează zona Carpaţilor Orientali şi Moldova. Pe parcursul zilei de luni, în zona Carpaţilor Orientali şi în Moldova temporar va ninge în general moderat cantitativ şi se va depune strat de zăpadă local mai consistent. Vor fi intervale de timp în care vântul va avea intensificări cu rafale ce vor atinge viteze, în general, între 40 şi 50 km/h, în special în jumătatea de sud a Moldovei.

O altă avertizare, în vigoare luni între orele 10.00 - 20.00, de intensificări ale vântului şi ploi însemnate cantitativ, vizează judeţele Tulcea, Buzău şi Brăila. Aici, vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de 55 -75 km/h. Vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie, iar în jumătatea de nord a Dobrogei cantităţile de apă vor depăşi 20 l/mp.

A treia avertizare vizează Moldova şi este în vigoare de marţi dimineaţă până miercuri dimineaţă la ora 10.00. Se vor semnala precipitaţii moderate cantitativ, mai ales sub formă de ploaie, mixte la munte şi predominant ninsori în Moldova. Pe arii restrânse se va semnala polei, la început în Oltenia, apoi şi în celelalte regiuni.

Temporar vântul va avea unele intensificări în jumătatea de sud a ţării şi în zonele montante, cu viteze mai mari în sudul Banatului, unde la rafală se vor depăşi 70 -75 km/h.

În judeţul Buzău, patru maşini cu zece persoane sunt înzăpezite în localitatea Cochirleanca, drumarii intervenind pentru deblocarea acestora.

Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore nu au fost înregistrate situaţii grave de urgenţă, cauzate de fenomenele meteorologice periculoase.

Pe fondul precipitaţiilor moderate cantitativ, sub forma de ninsori urmate de lapoviţă şi ploi, au fost înregistrate efecte în judeţele Buzău, Constanţa, Tulcea şi municipiul Bucureşti.

În Capitală, pompierii militari au acţionat pentru gestionarea a 28 de evenimente, în special căderi ale copacilor pe carosabil sau pe autoturisme.

Luni dimineaţă, în localitatea Cochirleanca din judeţul Buzău, patru autoturisme în care se află 10 persoane nu au mai putut înainta din cauza zăpezii. Echipaje ale Serviciului Drumuri Judeţene sprijiniţi de angajaţii primăriei intervin pentru deblocarea persoanelor, astfel încât acestea să poată continua drumul în cel mai scurt timp.

Pe fondul vântului puternic, porturile Constanţa, Mangalia şi Midia, precum şi bara Sulina rămân închise până când condiţiile meteo vor permite navigarea.

La nivel naţional, aproape 5.200 pompieri militari cu 1.700 autospeciale şi mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi administraţiei publice locale.

Pentru misiuni în zone greu accesibile, pot fi utilizate 36 şenilate cu capacitate de trecere mărită, 42 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple (ATPVM) şi 32 autofreze. De asemenea, intervenţia salvatorilor poate fi realizată cu ajutorul camioanelor pentru transport persoane şi materiale, dar şi a autospecialelor pentru stingerea incendiilor cu capacitate mare de trecere.

Pentru evitarea situaţiilor extreme ce pot pune în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei, cei care pornesc la drum în această perioadă sunt sfătuiţi să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs şi să evite drumurile greu accesibile. Totodată, înainte de a începe deplasarea să se asigure că sistemul de încălzire al autoturismului funcţionează, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă.

O şcoală generală şi două colegii din oraşul Galaţi au cursurile suspendate din cauza frigului, în condiţiile în care unităţile nu au încălzire, iar în alte 10 instituţii şcolare elevii şi profesorii tremură de frig, orele de curs fiind scurtate.

Toate şcolile au centrale termice dar acestea nu pot fi folosite deoarece lucrările comandate de Primărie privind instalarea de surse de încălzire au început târziu, iar unităţile de învăţământ aşteaptă autorizaţiile pentru racordarea la reţeaua de gaze.

13 şcoli din oraşul Galaţi se află în această situaţie, iar directorii de la o şcoală şi două colegii au informat Inspectoratul Şcolar că au suspendat cursurile luni şi marţi.

„Astăzi şi mâine cursurile sunt suspendate. Sunt 12 grade în şcoală, nu putem pune în pericol sănătatea elevilor şi a profesorilor. Se va lua o decizie marţi, sper să se rezolve până atunci, mai e un contor de montat, instalaţia este pregătită”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, directorul Colegiului Tehnic ”Traian Vuia”, Gelu Homer.

Peste o mie de elevi au fost anunţaţi că nu se fac cursuri, acestea urmând să fie recuperate, în timp ce în alte zece unităţi şcolare programul a fost scurtat.

„În celelalte unităţi cu probleme au fost reduse orele, ca număr de minute. Erau 17 unităţi pe listă, cei de la Distrigaz lucrează, ni s-a promis că în câteva zile se va rezolva problema la cele mai multe şcoli. Nimeni nu vrea vacanţă acum, nu le convine nici lor pentru că trebuie să recupereze orele pierdute”, a explicat, la solicitarea MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al IŞJ Galaţi, Oana Enache.

Autorităţile locale spun că problema alimentării cu gaz va fi rezolvată în următoarele zile, la şase dintre unităţile afectate sistemul de termoficare urmând să fie pornit chiar luni..

„Sunt trei unităţi care au decis să suspende cursurile, două colegii şi Şcoala nr.17. Acestea sunt închise până când se dă drumul la încălzire, este posibil să se întâmple chiar astăzi. Aşteptăm de la firma care face lucrările de cuplare la reţeaua de gaz. Lucrările sunt în diferite stadii, ei au avansat termene diferite. Oricum după ce montează echipamentele trebuie să facă probe timp de 48 de ore. Este vorba doar de lucrări de cuplare la reţeaua de gaz, toate şcolile au centrale. Erau 17 uniăţi în această situaţie, patru au fost rezolvate, au rămas 13 dintre care ni s-a spus că şase vor fi încălzite până mâine cel târziu”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Raluca Ardean.

Unităţile şcolare aflate în această situaţie au fost debranşate de la reţeaua urbană de termoficare după ce Primăria a anunţat închiderea sistemului centralizat din cauza pierderilor şi a cheltuielilor de întreţinere uriaşe. Deoarece municipalitatea a alocat cu întârziere fonduri pentru achiziţionarea şi montarea de centrale termice, 13 şcoli din Galaţi nu au obţinut încă avizele pentru conectarea la reţeaua de gaze, procedurile fiind îngreunate de faptul că de această activitate nu se ocupă decât o singură firmă.

Primăria Galaţi a decis să închidă sistemul centralizat de termoficare iar clienţii reţelei urbane au primit ajutoare de la bugetul local în valoare de 3.000 de lei pentru achiziţionarea de centrale termice, electrice, panouri radiante, calorifere ori boilere sau orice sistem alternativ de încălzire a locuinţei şi de producere a apei calde. În paralel, Primăria a demarat un proiect privind transformare punctelor termice din Galaţi în 24 de microcentrale de cartier alimentate cu gaz care vor produce agent termic pentru aproximativ 7.000 de apartamente şi instituţii.

Şase localităţi din judeţul Olt au rămas fără alimentare cu energie electrică, după ninsoarea şi vântul puternic care au afectat sudul ţării, În acest moment, se circulă în condiţii de iarnă în întreg judeţul.

Luni la 8.30, mai erau 1.043 consumatori din localităţile Orlea, Gura Padinii, Grădinari, Teslui, Strejeşti şi Brebeni care nu beneficiau de curent electric.

Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt, spune că echipe ale operatorului de energie electrică sunt în teren şi încearcă să rezolve problema.

"În ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică a populaţiei, la ora 8.00, din datele transmise de operatorul care se ocupă cu distribuţie energiei electrice erau nelimentaţi peste 1000 de consumatori, din localităţile Orlea, În acest moment sunt 10 echipe ale operatorului în teren, care lucrează pentru remedierea defecţiunilor", a spus Băsăşteanu pentru MEDIAFAX.

Tot în judeţul Olt, pe fondul condiţiilor meteorogice nefavorabile, s-au produs mai multe accidente de circulaţie, cel mai grav dintre ele implicând 10 persoane care călătoreau cu microbuzul din localitatea Slatina spre Brebeni.

Circulaţia rutieră pe sensul către Capitală al autostrăzii A1 Piteşti - Bucureşti se desfăşoară în condiţii de aglomeraţie, din cauza vremii. La intrarea în Bucureşti s-a format coloană de maşini.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române anunţă că din cauza numărului mare de maşini, dar şi a vitezei de rulare reduse ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile, circulaţia rutieră pe sensul către Capitală al autostrăzii A1 Piteşti - Bucureşti se desfăşoară pe tronsonul kilometric 15 – 10+500 în condiţii de aglomeraţie.

La intrarea în municipiul Bucureşti s-a format coloană de maşini.

Potrivit meteorologilor, de duminică, ora 22:00, până luni, ora 10:00, în Oltenia, vestul, centrul şi nordul Munteniei, vor fi precipitaţii în general moderate cantitativ, la început mai ales sub formă de ninsoare şi se va depune strat de zăpadă, iar în dimineaţa zilei de luni, 19 noiembrie, treptat ninsorile se vor transforma în lapoviţă şi ploaie.

Temporar vântul va avea unele intensificări cu viteze în general de 40-50 km/h. De asemenea, de duminică, ora 22:00, până luni, ora 22:00, în Carpaţii Meridionali şi Orientali, Munţii Banatului, Moldova, estul şi sudul Transilvaniei, temporar va ninge în general moderat cantitativ şi se va depune strat de zăpadă local mai consistent. Vor fi intervale de timp în care vântul va avea intensificări cu rafale ce vor atinge în medie 45-55 km/h, în special în sudul Moldovei.

 

 

Luni, între orele 3:00 - 18:00 în Dobrogea, estul şi nord-estul Munteniei vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de 55-75 km/h. Vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie, iar cantităţile de apă vor depăşi local 30 l/mp. Doar nouă judeţe nu se vor afla sub Cod galben, respectiv Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş. ANM avertizează însă că local şi temporar, ninsori cu depunere de strat de zăpadă vor fi şi în Transilvania.

ANM a publicat şi o prognoză specială pentru municipiul Bucureşti, ce vizează precipitaţii sub formă de ninsoare, lapoviţă şi ploaie şi este valabilă de duminică, ora 22:00, până luni, ora 16:00.

Potrivit meteorologilor, în intervalul menţionat se vor înregistra precipitaţii în general moderate cantitativ, mai ales sub formă de ninsoare, cu depunere de strat de zăpadă, iar din dimineaţa zilei de luni, treptat, ninsorile se vor transforma în lapoviţă şi ploaie, iar stratul de zăpadă se va topi. Temporar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 40-50 km/h. Temperatura minimă se va situa în jurul valorii de 0 grade, iar cea maximă va fi de 2-4 grade.

19 maşini avariate în Capitală

Echipajele ISU Bucureşti-Ilfov au intervenit, de duminică noapte şi până luni la ora 7:00, în 28 de situaţii cu probleme generate de ninsoare, cele mai multe au vizat copaci căzuţi pe stradă sau pe maşini. 19 maşini au fost avariate.

„În perioada 18.11.2018, ora 22.00 - 19.11.2018, ora 07.00, pe durata atenţionarii Cod Galben de precipitaţii moderate cantitativ - ninsori, apoi lapoviţă şi ploaie, s-a actionat pentru gestionarea a 28 de evenimente generate de fenomenele meteo, în special caderi ale copacilor pe carosabil sau autoturisme (19 autoturisme avariate)”, informează ISU Bucureşti-Ilfov.Meteorologii au emis mai multe avertizări cod galben, pentru 30 de judeţe şi Capitala, care intră în vigoare duminică, la ora 22.00, şi sunt valabile până luni seara. În această perioadă se vor înregistra ninsori, apoi lapoviţă şi ploaie.

În intervalul- duminică, ora 22.00- luni ora 10.00- vor fi precipitaţii în general moderate cantitativ, la început mai ales sub formă de ninsoare şi se va depune strat de zăpadă, iar în dimineaţa zilei de luni, 19 noiembrie, treptat ninsorile se vor transforma în lapoviţă şi ploaie. Temporar vântul va avea unele intensificări cu viteze în general de 40…50 km/h. Zone afectate: Oltenia, vestul, centrul şi nordul Munteniei

În intervalul 18 noiembrie, ora 22 - 19 noiembrie, ora 22, vor fi ninsori în general moderate şi strat de zăpadă. Zone afectate: Carpaţii Meridionali şi Orientali, Munţii Banatului, Moldova, estul şi sudul Transilvaniei

În cursul nopţii de duminică spre luni (18/19 noiembrie) şi pe parcursul zilei de luni (19 noiembrie) temporar va ninge în general moderat cantitativ şi se va depune strat de zăpadă local mai consistent. Vor fi intervale de timp în care vântul va avea intensificări cu rafale ce vor atinge în medie 45…55 km/h, în special în sudul Moldovei.

În intervalul 19 noiembrie, ora 03 - 19 noiembrie, ora 18 vor fi intensificări ale vântului, predominant ploi însemnate cantitativ. Zone afectate: Dobrogea, estul şi nord-estul Munteniei În Dobrogea, estul şi nord-estul Munteniei vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de 55…75 km/h. Vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie, iar cantităţile de apă vor depăşi local 30 l/mp.

Local şi temporar, ninsori cu depunere de strat de zăpadă vor fi şi în Transilvania, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie.

 

 

În căutarea unei vulcanizări. Cozi interminabile pentru anvelope de IARNĂ

Şoferii au fost prinşi nepregătiţi de prima ninsoare din Bucureşti, la o vulcanizare de pe Şoseaua Fundeni a Capitalei putând fi observată o coadă de aproximativ jumătate de kilometru la ora 22:48 în cursul zilei de duminică. Şoferii aşteptau pentru înlocuirea anvelopelor de vară cu cele de iarnă şi au blocat prima bandă a carosabilului.

„Am un drum până la Ploieşti în seara asta şi nu pot pleca aşa, uite cum ninge. Când am venit aici (la vulcanizare – n. red.), am văzut coada de maşini de pe prima bandă, dar în primă fază am crezut că aşteptau la semafor. Aia e acum, aştept, că nu mai găsesc în apropiere vulcanizare deschisă la ora asta şi prin alte părţi o fi şi mai aglomerat”, a declarat un şofer reporterului ZF.

Legislaţia în vigoare nu menţionează un interval de timp pentru obligativitatea dotării autovehiculului cu anvelope de iarnă, însă şoferii trebuie să se adapteze la condiţiile de drum în mod corespunzător, în caz contrar riscă sancţiuni.

Autorităţile susţin că sunt pregătite, pe pagina de Facebook a CNAIR, reprezentanţii instituţiei publicând mesajul „Regionalele CNAIR sunt pregătite pentru deszăpezire şi intervin în zonele unde este necesar”, împreună cu fotografii cu utilajele în acţiune.

Meteorologii au emis mai multe avertizări cod galben, pentru 30 de judeţe şi Capitala, care intră în vigoare duminică, la ora 22.00, şi sunt valabile până luni seara. În această perioadă se vor înregistra  ninsori, apoi lapoviţă şi ploaie.

În intervalul - duminică, ora 22.00- luni ora 10.00- vor fi precipitaţii în general moderate cantitativ, la început mai ales sub formă de ninsoare şi se va depune strat de zăpadă, iar în dimineaţa zilei de luni, 19 noiembrie, treptat ninsorile se vor transforma în lapoviţă şi ploaie. Temporar vântul va avea unele intensificări cu viteze în general de 40…50 km/h. Zone afectate: Oltenia, vestul, centrul şi nordul Munteniei

În intervalul 18 noiembrie, ora 22 - 19 noiembrie, ora 22, vor fi ninsori în general moderate şi strat de zăpadă. Zone afectate: Carpaţii Meridionali şi Orientali, Munţii Banatului, Moldova, estul şi sudul Transilvaniei

În cursul nopţii de duminică spre luni (18/19 noiembrie) şi pe parcursul zilei de luni (19 noiembrie) temporar va ninge în general moderat cantitativ şi se va depune strat de zăpadă local mai consistent. Vor fi intervale de timp în care vântul va avea intensificări cu rafale ce vor atinge în medie 45…55 km/h, în special în sudul Moldovei.

Citește și: