Ana Petrescu
14493 vizualizări 9 dec 2018

"Cu referire la recentele modificări survenite în legislaţia rutieră italiană, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Autorităţile române urmăresc cu atenţie subiectul modificărilor legislative introduse în legislaţia rutieră italiană prin Decretul-lege nr.113/2018. Astfel, Ambasada României la Roma a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile italiene de resort pentru a obţine clarificări cu privire la sfera de aplicare a prevederilor legislative.

Misiunea diplomatică de la Roma şi oficiile consulare române de pe teritoriul Italiei acţionează pentru a preîntâmpina posibile discriminări ale cetăţenilor români şi vor acorda asistenţă consulară în cazul în care se vor constata măsuri abuzive din partea autorităţilor locale în aplicarea noilor prevederi legislative. Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români, Ambasada României la Roma a circulat în mediul on line informaţii cu privire la noile reglementări", se arată într-un comunicat de presă.

MAE promite să analizeze modificările legislative din Italia pentru a vedea dacă sunt conforme cu legislaţia UE.

"Ministerul Afacerilor Externe evaluează măsurile luate de autorităţile italiene pentru a se asigura că acestea sunt în deplină conformitate cu legislaţia Uniunii Europene şi jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene relevantă şi nu afectează drepturile cetăţenilor români, luând în considerare efectuarea tuturor demersurilor legale în vederea protejării drepturilor cetăţenilor români rezidenţi în Republica Italiană, inclusiv sesizarea Comisiei Europene cu privire la posibilele incompatibilităţi ale normelor recent introduse cu legislaţia europeană."

"Demersurile MAE vizează asigurarea că acţiunile autorităţilor italiene nu aduc atingere liberei circulaţii şi a tuturor drepturilor stabilite prin normele obligatorii ale Uniunii Europene. Totodată, reamintim cetăţenilor români că, în eventualitatea în care sunt afectaţi de un caz de încălcare a legislaţiei Uniunii Europene de către autorităţile unui alt stat membru, pot apela la asistenţa oferită de către serviciul SOLVIT, sistem informal de soluţionare a problemelor antrenate de nerespectarea legislaţiei Uniunii Europene de către autorităţile unui stat membru, astfel:

- prin completarea formularului on line disponibil AICI

- prin intermediul adresei de e-mail solvit@mae.ro

- la numerele SOLVIT apelabile din străinătate: 0374.300.270 sau din România: 0800.672.507

Românii din Italia, nemulţumiţi de schimbarea Codului rutier

Peste 200 de români şi-au transmis nemulţumirile pe pagina de Facebook a Ambasadei de la Roma, în care erau informaţi de modificarea Codului rutier din Italia. Potrivit noului articol 93, se interzice persoanelor care au rezidenţa în Italia de mai mult de 60 de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în altă ţară. Amenzile sunt între 712 şi 2.848 euro.

Presa italiană a relatat deja cazuri în care şoferi având maşini cu numere de înmatriculare româneşti au fost opriţi de Poliţie şi amendaţi.

 
- "E un abuz grosolan... Practic, majoritatea celor ce conduc o masina imatriculata in ROMANIA nu sunt proprietari si dispun de un contract de comodat, facut la un notar... deci autoritatile italiene sechestreaza automobile ale unor proprietari romani. majoritatea nu au resedinta in Italia, deci ca urmare proprietarii ar trebui sa dea in judecata statul Italian. Practic sechestreaza bunul unui cetatean European si isi bat Joc de notarii romani."
- "Aproape toate legile lor se contrazic si se elimina una pe cealalta! Nu sunt in norma cu legile Europene! Este jale daca ajungi sa te judeci. O alta chestie sunt contractele de internet, televiziune, gaze, curent etc. Am avut contract cu fastweb, sky si eni gas e luce pe care le-am inchis din iunie, dar si pana acum, ei tot incearca sa imi traga bani din cont, cu toate ca tot ei sustin ca toate contractele sunt inchise definitiv si 100% legal.Nu ii poti trage la raspundere! E jale mare!"
- "Statul italian vrea 1.970 de euro pentru o asigurare la o maşină şi eu şi nevasta avem nevoie de două maşini să mergem la muncă să nu mai zic că mai am şi o motocicletă. deci făcând un calcul la rece sunt aproape 6 mii de euro ce ar trebui sa plătesc. Am maşina pe România pentru că statul italian m-a obligat să fac asta.”
- ”Legea asta este în Germania: poţi circula cu maşina 60 de zile de domiciliu după care faci o cerere să plăteşti taxă de circulare pe străzile din Germania şi stai liniştit 12 luni după care mergi şi o imatriculezi în Germania, dacă vrei să rămâi in continuare la ei. Dar asigurările şi străzile sunt mult mai bune decât în Italia.”
- ”Nu ar fi trebuit legea asta. Era de ajuns sa dea posibilitatea proprietarilor sa plateasca un tip de vinieta.”
- ”O asemenea lege trebuie sa-i dai timp cetateanului UE sa se puna în regula. Nu aprobi legea astăzi şi mâine pleci la vânătoarea lor. Şi iar revin la acela-şi sentiment. Si iar revenim la ce spune istoria. Deduc ca cea fost va mai fi.”

- ”Bine că la noi in Romania pot sa circule cu maşinile înmatriculate în Bulgaria! Cunosc o familie de romani care au dubla cetăţenie, au casa cumpărată în Italia, dar s-au întors în România, aia ce fac înmatriculează maşina în Italia de cate ori vin aici în vizită?”- ”Este abuz ce fac ei. Încălcarea drepturilor omului, rasism şi încă careva de genul. Uniunea Europeană va demola Italia pentru ce face acum. Maşina poste fi ridicata doar dacă este pe cel ce are rezidenţă în Italia. Dacă maşina este pe cineva din România, care nu are rezidenţă NU AU VOIE SĂ O RIDICE. Faceţi reclamaţie la Curtea Constituţională, Curtea Europeană de la Bruxelles. Italia va avea mari probleme. Abia când un român va avea curajul să facă asta şi va câştiga VOR FACE SI ALŢII. Nu renunţaţi.!!!! Cereţi drepturile voastre de cetăţeni Europeni!!!!!"- ”Cititi bine legea, se poate circula cu contract de comodat. Nu mai cititi toate prostiile puse si traduse de romani. Hai sa fim seriosi. Astazi dimineata in fata mea l au oprit pe un prieten. Totul regulamentar. I-au zis ca, in loc sa luam foc degeaba, sa citim cu atentie toate articolele.”- ”Eu am fost la carabinieri, nu stiau nimic dar m-au trimis la politia albastră (stradala), unde mi-au zis ca nu se poate circula cu comodat. Trebuie înmatriculat pe Italia. daca nu, o sechestreaza pe loc plus amenda consistentă"

Alţi români reproşează Ambasada de la Roma că mai bine ar lua măsuri, nu doar să anunţe modificările Codului rutier italian:
 
- "In loc sa ne traduceti legea, nu ati putea sa va faceti treaba pentru ce sinteti platiti?.Adica sa aparati interesele romanilor peste hotare? Doar impozitele si asigurarile intrau in visteria Romaniei.”
- ”Sa va fie ruşine, nu puteţi sa luaţi atitudine, dacă vine unul din copii mei în Italia cu maşina eu nu pot sa o conduc? Sunteţi jenanţi, daţi numai anunţuri!"
 
 

 

Citește și: