3536 vizualizări 28 feb 2018

UPDATE 12:25: Meteorologii anunţă prelungirea avertizării codului portocaliu de ger în Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. Temperaturile minime se vor încadra între minus 22 şi minus 12 grade, izolat mai coborâte, sub minus 25 grade.

Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă val de frig în toată ţara, până vineri la ora 20.00.

UPDATE 12:16: Cursurile şcolare de la toate unităţile de învăţământ din judeţul Ialomiţa se suspendă joi şi vineri, în condiţiile în care judeţul este sub două avertizări cod portocaliu de viscol şi ger, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Ialomiţa, Lăcrămioara Chirea, decizia a fost luată, miercuri, în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa, după consultarea cu directorii unităţilor şcolare, având în vedere condiţiile meteorologice extreme de pe raza judeţului.

UPDATE 10:30: Inspectoratul Şcolar al Judeţului Olt a decis, miercuri, suspendarea cursurilor şcolilor şi grădiniţelor şi pentru zilele de joi şi vineri, din cauza frigului şi a cantităţii foarte mari de zăpadă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Inspectorul şcolar general al ISJ Olt, Adrian Bărbulete, a declarat că decizia suspendării cursurilor şi pentru ultimele două zile ale săptămânii vine pe fondul răcirii vremii şi a cantităţii foarte mare de zăpadă căzute pe drumurile din judeţ.

”Am luat decizia suspendării cursurilor pentru 1 şi 2 martie. Este ger şi zăpadă şi este o problemă cu unele căi de acces, cu drumurile“, a declarat Bărbulete.

UPDATE 10:09: Trafic îngreunat în Capitală.

Brigada Rutieră a anunţat, miercuri, că tramvaiul de pe ruta Bulevardului 1 Decembrie şi a Bulevardului Liviu Rebreanu a deraiat. De asemenea, probleme sunt pe mai multe linii de tramvai din Capitală.

ramvaiul de pe linia 46, ruta Bulevardului 1 Decembrie şi a Bulevardului Liviu Rebreanu, a deraiat, miercuri dimineaţă.

Reprezentanţii Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) au anunţat că pe "Bd. Basarabia / Bd.1 Decembrie, sens capăt de linie Republica, au fost blocate, timp de câteva minute, tramvaiele liniilor 14, 36, 40, 46, 56, din cauza unui tramvai din linia 46, rămas defect. S-au dirijat mijloace de intervenţie RATB la faţa locului, pentru remedierea situaţiei".

"Se circulă în condiţii de iarnă. Este aglomerat pe marile bulevarde şi în special în zona centrală", a declarat, miercuri dimineaţă, pentru MEDIAFAX, comisarul şef al Brigăzii Rutiere, Ovidiu Munteanu.

De asemenea, un tramvai al liniei 23 a rămas blocat în zona Calea Dudeşti după ce macazul a îngheţat. Circulaţia este îngreunată şi în alte zone din Bucureşti.

Totodată, se circulă cu dificultate şi pe trotuare, din cauza stratului mare de zăpadă.

UPDATE 09:00: O sută de trenuri în judeţele aflate sub cod portocaliu de viscol sunt anulate, miercuri, din cauza ninsorilor şi a viscolului. Potrivit CFR, traficul feroviar se desfăşoară în condiţii de ninsoare viscolită şi rafale puternice de vând de până la 60 de kilometri pe oră.

UPDATE 08:20: Şapte judeţe au intrat, miercuri dimineaţă, sub cod portocaliu de viscol, iar 27 de judeţe şi Capitala se află, până joi, sub cod portocaliu de ger.

Judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa şi Tulcea au intrat, miercuri, sub cod portocaliu de vânt puternic, ninsoare viscolită, zăpadă spulberată şi vizibilitate scăzută.

Vor fi intensificări susţinute ale vântului, cu rafale în general de 55 - 65 km/h şi local în jur de 70 km/h, iar ninsoarea va fi puternic viscolită, zăpada spulberată şi troienită. Vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.

Codul portocaliu este în vigoare până la ora 20.00.

În acelaţi timp, miercuri până la ora 23.00 Muntenia, Dobrogea şi jumătatea sudică a Olteniei şi a Moldovei sunt sub cod galben de ninsori, intensificări ale vântului şi viscol.

Capitala şi 27 de judeţe din Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea se află, până joi la ora 10.00, sub cod portocaliu de ger.

Gerul va fi persistent chiar şi pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă. Temperaturile maxime vor fi frecvent între minus 12 şi minus 8 grade, cele minime se vor încadra în general între minus 22 şi minus 12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzaţia de frig.

Cealaltă jumătate a ţării se află sub cod galben de frig, cu temperaturi cu peste 10 - 15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an.

UPDATE 08:08: Circulaţia pe două autostrăzi, tronsoane din 14 drumuri naţionale şi 47 judeţene este oprită, miercuri dimineaţă, din cauza vremii.

Potrivit Centrului Infotrafic, este închis traficul pe A2 Bucureşti – Constanţa şi A4 Ovidiu – Agigea, precum şi pe tronsoane de drumuri naţionale din judeţele Constanţa, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Teleorman şi Vrancea.

47 de tronsoane de drumuri judeţene judeţene din Constanţa, Călăraşi, Dolj, Giurgiu, Olt, Teleorman şi Vaslui sunt, de asemenea, închise.

De asemenea, sunt închise toate cele patru porturi maritime de la Marea Neagră, Constanţa Nord, Constanţa Sud Agigea, Midia şi Mangalia, în judeţul Constanţa, iar în judeţul Tulcea rămâne închisă Bara Sulina. Totodată, rămân închise, din cauza vântului puternic, punctele de trecere a frontierei cu bacul Turnu Măgurele – Nikopol şi Zimnicea – Svishtov.

 

UPDATE 12:05: Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, marţi, la comandamentul de iarnă, că şcolile şi grădiniţele din Bucureşti, care aparţin de sistemul de stat, vor fi închise toată săptămâna, din cauza viscolului şi a gerului. 

UPDATE 11:57: Meteorologii anunţă prelungirea avertizării codului portocaliu de vânt şi viscol în judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa şi Tulcea până miercuri seara. Patru judeţe se află, până marţi la ora 14.00, sub cod portocaliu de vânt şi viscol.

Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă cod portocaliu de vânt, ninsoare puternic viscolită, zăpadă spulberată şi vizibilitate scăzută în judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa şi Tulcea.

Avertizarea este în vigoare începând de miercuri dimineaţă până la ora 20. În acest interval, în judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa şi Tulcea vor fi intensificări susţinute ale vântului, cu rafale în general de 55 -65 km/h şi local în jur de 70 km/h, iar ninsoarea va fi puternic viscolită, zăpada spulberată şi troienită şi vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.

Totodată, începând de marţi ora 23.00 până miercuri la ora 23.00, intră în vigoare o avertizare cod galben de ninsori însemnate cantitativ, strat de zăpadă consistent, intensificări ale vântului şi viscol. Aria ninsorilor va fi în extindere, începând din sud-vest şi va cuprinde jumătatea de sud a ţării.

UPDATE 10:07: Nicio cursă nu este anulată pe Aeroportul Henri Coandă din cauza condiţiilor meteo, însă marţi dimineaţă, 12 curse aeriene au înregistrat întârzieri de până la 40 de minute, generate de necesitatea degivrării aeronavelor înainte de decolare, anunţă Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

Pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa Aurel Vlaicu, traficul aerian se desfăşoară în condiţii de iarnă, conform programului de zbor.

„Nicio cursă nu este anulată pe Aeroportul Henri Coandă din cauza condiţiilor meteo. În cursul dimineţii, 12 curse aeriene au înregistrat întîrzieri de până la 40 de minute, generate de necesitsatea degivrării aeronavelor înainte de decolare şi/sau de handlingul la sol îngreunat de condiţiile meteo", se arată într-un comunicat de presă aL Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), remis MEDIAFAX.

UPDATE 09:49: 17 unităţi şcolare din nordul şi centrul judeţului Galaţi şi şase din judeţul Vrancea au fost închise, marţi, din cauza ninsorii şi gerului.

În judeţul ggalaţi, este vorba despre localităţile în care microbuzul şcolar nu a putut ajunge din cauza sulurilor de zăpadă formate pe drumurile comunale. Elevii şi preşcolarii au fost anunţaţi să stea acasă, iar cursurile se vor relua miercuri doar dacă se va putea circula pe reţeaua de drumuri. Pe lista cu şcoli şi grădiniţe închise sunt unităţi din comunele gălăţene Bălăşeşti, Bălăbăneşti, Băleni, Băneasa, Bereşti-Meria, Biciumeni, Corni, Cuca, Cuza Vodă, Drăguşeni, Nicoreşti, Poiana, Rădeşti, Slobozia Conachi, Smulţi şi Vârlezi. În funcţie de evoluţia vremii se va decide reluarea cursurilor sau prelungirea perioadei de suspendare a acestora.

Probleme cu unităţile de învăţământ sunt şi în judeţul Vrancea. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, primarii din şase comune au decis împreună cu inspectorii şcolari să închidă şcolile şi grădiniţele la care se ajunge cu dificultate din cauza zăpezii.

„Unităţi închise sunt în comuna Tănăsoaia, şcoala şi grădiniţa Costişa şi şcoala din localitatea Covrag. De asemenea, s-a decis suspendarea cursurilor în comuna Vintileasca la şcoala şi grădiniţa din Bahnele şi la şcoala şi grădiniţa din localitatea Neculele. Nu se fac cursuri nici la unităţile şcolare din Sihlea, Bogza, Voetin şi Caiata”, a anunţat ISU Vrancea.

UPDATE 09:07: În judeţul Constanţa, Aeroportul Kogălniceanu a fost închis începând cu ora 6:30. Pe raza SRPT Craiova au fost anulate 6 curse aeriene, iar pe raza SRPT Bucureşti au fost anulate 8 curse aeriene. Pe raza SRPT Braşov a fost anulată o cursă aeriană.

De asemenea, în judeţul Constanţa au fost închise porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud Agigea, Midia şi Mangalia.

Totodată, în judeţul Tulcea, a fost închisă Bara Sulina.

În judeţul Teleorman, punctele de trecere a frontierei cu bacul Turnu Măgurele – Nikopol şi Zimnicea – Svishtov au fost închise, din cauza vântului puternic.

UPDATE 08:24: Potrivit CFR Călători, circulaţia trenurilor de pasageri se desfăşoară în continuare în condiţii de iarnă, la această oră nefiind linii închise sau trenuri blocate.

Marţi se menţine măsura de anulare a unor trenuri pentru eliberarea liniilor în vederea facilitării intervenţiilor cu utilaje şi evitarea unor situaţii nedorite pentru pasageri. Sunt anulate aproximativ 6 la sută din cele circa 1.200 de trenuri CFR Călători care circulă zilnic în România.

UPDATE 07:34: Traficul rutier este restricţionat, marţi dimineaţă, pe trei drumuri naţionale din Tulcea, pentru autovehiculele cu masa maximă admisă mai mare de 3,5 tone, din cauza ninsorii şi a viscolului.

Potrivit Companiei Naţionale de Admnistrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pe DN 22, între localităţile Smârdan – Tulcea şi între localităţile Tulcea – Baia, pe DN 22D între localităţile Măcin şi Horia şi pe DN 22E între localităţile Gârvan şi I.C.Brătianu a fost instituită restricţia de tonaj pentru autovehiculele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

Măsura a fost luată din cauza ninsorii şi a viscolului puternic care determină vizibilitate foarte redusă.

Potrivit Companiei Naţionale de Admnistrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), autostrăzile închise sunt: A2, între Bucuresti şi Constanţa şi A4, între Ovidiu şi Agigea.

De asemenea, sunt închise drumurile naţionale DN 2A, între Hâşova şi Ovidiu, DN 2A, între Slobozia şi Giurgeni, DN 2N, între Bogza şi Dumbrăveni, DN 3, între Ostrov si Basarabi, DN 3, între Brăneşti şi Călăraşi, DN 3A, între Lehliu şi Feteşti, DN 3B, între Călăraşi - Feteşti şi Feteşti – Giurgeni, DN 3C, între Constanţa şi Ovidiu, DN 4, între Popeşti Leordeni şi Olteniţa, DN21, între Slobozia şi Călăraşi, DN 22, între Baia şi Ovidiu, DN 22A, între Cataloi şi Hârşova, DN 22C, între Cernavodă şi Murfatlar, DN 22D, între Ciucurova şi Două Cantoane, DN 22F, între Izvoarele şi Nalbant, DN 23B, între Măicăneşti şi Ciorăşti, DN 31, între Cuza Vodă şi Olteniţa, DN 38, între Agigea şi Negru Vodă, DN 39E, între Constanţa şi Cumpăna, DN41, între Olteniţa şi Plopşoru, DN51, între Izvoarele şi Zimnicea, DN 5, între Adunaţii Copăceni şi Giurgiu, DN5A, între Fălăştoaca şi Izvoarele, DN 65A, între Roşiorii de Vede şi Turnu Măgurele şi DN 65 E, între Furculeşti şi Bogdana.

”Având în vedere că începând de luni dimineaţă a intrat în vigoare codul portocaliu de ninsori abundente, temporar viscolite şi vizibilitate scăzută recomandăm conducătorilor auto să plece la drum doar în cazuri de strictă necesitate. Cele mai afectate judeţe de condiţiile meteorologice extreme din această perioadă sunt Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea şi municipiul Bucureşti”, arată CNAIR. 

Şcoli închise

Potrivit informaţiilor furnizate de inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), marţi, 27 februarie, şi miercuri, 28 februarie, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, cursurile şcolare sunt suspendate integral în judeţele Brăila şi Olt.

De asemenea, marţi, 27 februarie, cursurile sunt suspendate în toate unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţele Dolj, Constanţa, Giurgiu (cu excepţia grădiniţelor cu program prelungit din municipiul Giurgiu), Ilfov şi Teleorman, dar şi în Capitală. Tot marţi, 27 februarie, nu se va organiza activitate didactică în 17 şcoli din mediul rural din judeţul Mehedinţi şi în 14 unităţi şcolare din judeţul Călăraşi. 

Codul portocaliu ar putea fi prelungit

Directoarea ANM, Elena Mateescu, a anunţat, luni, în cadrul comandamentului de iarnă instituit la sediul MAI că ar putea prelungi până pe 2 martie avertizarea de cod portocaliu de ninsori şi viscol în cele şapte judeţe din ţară afectate de ninsori şi viscol.

"Ne aşteptăm ca mâine (marţi-n.r.) dimineaţă să avem minime cuprinse între -18 şi -8 grade Celsius, -20 în depresiunile din estul Transilvaniei şi în Moldova. Miercuri dimineaţă vor fi -21, -11 grade la scala întregii ţări. De asemenea, pentru zilele de 1 şi 2 martie, vor fi cele mai coborâte valori, chiar mai mult, -22 de grade, inclusiv la Bucureşti -17 grade, chiar -18 grade. De aceea, în analiză, posibilitatea ca miercuri dimineaţă să prelungim avertizarea pentru valul de frig persistent, incluzând şi ziua de 2 martie, pentru că şi pe parcursul nopţii de marţi, miercuri spre joi şi joi spre vineri, ne aşteptăm ca valul de frig să continue să se manifeste, mai ales în regiunile extracarpatice. Includem aici Moldova, Dobrogea, Muntenia şi Oltenia", a declarat Elena Mateescu, director al Agenţiei Naţionale de Meteorologie, în cadrul Comandamentului de iarnă convocat la sediul Ministerului de Interne.

Citește și: