Anca SIMINA
1748 vizualizări 18 dec 2013

Guvernul renunţă, pentru moment, la ideea comasării Muzeului Satului cu cel al Ţăranului Român, a anunţat miercuri premierul Victor Ponta, motivul pasului înapoi fiind scandalul public iscat în jurul subiectului. „Nu vreau să apară un scandal politic legat de nişte muzee”, s-a justificat Ponta, personal, arătându-se însă în continuare un susţinător al ideii că actuala clădire a MŢR ar trebui preluată de Muzeul Antipa, iar acesta din urmă transferat, în timp, de la Ministerul Culturii la cel al Mediului. Rezultatul ar fi tot comasarea MŢR cu Muzeul satului, însă după o discuţie şu un acord al directorilor.

Explicaţia lui Ponta este legată de fondurile europene de care Ministerul Mediului dispune, spre deosebire de cel al Culturii, şi pe care Muzeul Antipa le-ar putea accesa mai uşor. „Muzeul Antipa e cel mai de succes muzeu din punct de vedere al numărului de vizitatori. Alături e Muzeul Ţăranului Român”, a justificat premierul prin vecinătate intenţia Guvernului de a extinde spaţiile Muzeului Antipa şi în clădirea actuală a MŢR.

Ponta nu a negat scenariul avansat de directorul, MŢR, Virgil Niţulescu, dar a susţinut că transferul nu are drept ţintă terenurile. „Spre deosebire de Ministerul Culturii, care n-are bani, ministerul Mediului accesează bani europeni. Dar fiecare vrea să fia şef la el în sat. În loc să îi punem să se înţeleagă şi să ajutăm Antipa, s-au plâns la Băsescu”, a spus prim/ministrul, într/un interviu la RTV, cu aluzie la episodul în care Traian Băsescu i-a sugerat după ceremonia de depunere a jurământului noului ministru al Culturii, Gigel Ştirnu, să nu accepte comasarea.

Astăzi, a arătat Ponta, l-ar fi lămurit pe Băsescu. „Traian Băsescu a zis ceva ieri, azi i-am explicat. A zis „Domne, dar de ce nu mi-ai spus?” Dacă nu vreţi să ajutăm Antipa, nu-l ajutăm. Nici măcar noul ministru al Culturii nu ştia săracul”, a adăugat premierul.

Concluzia sa: „Nu-l mai trecem acum. E păcat, pentru Muzeul Antipa era o şansă mare să acceseze nişte bani”.

Pasul înapoi este însă doar temporar, a sugerat tot Ponta. „După ce trece discuţia dintre domnul Băsescu şi mine, cei doi directori probabil vor sta la masă şi vor constata că pot avea mai mulţi bani împreună”, a estimat el.

 

 

 

Citește și: