Vasile Magradean
93 vizualizări 6 iun 2019

Ceremonia dedicată Zilei Eroilor a fost organizată, joi, de Prefectura Cluj, împreună cu Primăria Cluj-Napoca şi Divizia 4 Infanterie „Gemina” în Cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca, unde a fost oficiat un serviciu religios şi au fost depuse coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor Neamului şi la Monumentul Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989.

În cadrul ceremoniei, pentru prima dată, au fost aprinse peste 1.000 de candele şi au fost puse fire de garoafe la crucile soldaţilor români, maghiari, germani şi sovietici înmormânaţi în cimitir, dar şi la cele ale eroilor Revoluţiei din 1989.

Prefectul judeţului Cluj, Ioan Aurel Cherecheş, a citit mesajul premierului Viorica Dăncilă cu ocazia Zilei Eroilor şi a înmânat o diplomă de excelenţă preşedintelui Societăţii „Cultul Eroilor” Cluj, col. (r) Iulian Patca, pentru publicarea volumului „Centenarul unei stări de spirit – 1919 – 2019”, monografie privind eroii căzuţi pe câmpurile de luptă din judeţul Cluj.

La finalul ceremoniei, în semn de omagiu pentru toţi eroii care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, un reprezentant al Muzicii Militare a interpretat la trompetă „Il Silentio” (Stingerea), iar o grupă de militari a executat trei salve cu armament de infanterie.

Ceremonii de marcare a Zilei Eroilor au mai avut loc în judeţul Cluj la Cimitirul Eroilor de la Muntele Rece, comuna Măguri Răcătău, Monumentul Rezistenţei Anticomuniste Cluj-Napoca, Monumentul Eroului Aviator „Traian Dârjan” - Cimitirul Someşeni, Troiţa de pe Feleac, comuna Feleacu.

Citește și: