Ovidiu Matache
164 vizualizări 26 mai 2015

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi a desfăşurat, în perioada 11 - 22 mai, o acţiune tematică de verificare a modului de asigurare a securităţii utilizatorilor de jucării, iar în urma controlului la 14 operatori economici din judeţul Galaţi s-au constatat diverse abateri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, potrivit informaţiilor furnizate de către comisarul şef adjunct al CJPC Galaţi, Carmen Tudor, la nouă operatori economici au fost găsite expuse spre comercializare jucării importate din China care nu aveau declarate denumirea comercială/marca şi adresa importatorului din România sau UE.

Totodată, 11 operatori economici aveau expuse spre comercializare jucării, importate tot din China, care nu respectau în totalitate cerinţele generale de siguranţă, mai ales cele de etichetare.

Potrivit sursei citate, se comercializau diverse jucării importate din China cum ar fi păpuşi, maşinuţe, puzzle sau elicoptere cu baterie care aveau pe etichete traduceri incomplete în limba română ale informaţiilor privind modul de utilizare sau ale avertismentelor generale.

Astfel, a afirmat Carmen Tudor, cumpărătorii nu puteau şti, în lipsa traducerilor complete, cărui segment de vârstă i se adresau anumite jucării sau dacă existau anumite pericole pentru copiii care le utilizează, cum ar fi eventuale riscuri de asfixiere sau de înghiţire, de către cei mici, a unor părţi componente ale jucăriilor.

Pe de altă parte, în patru magazine se comercializau produsele marionetă Pinocchio, minge Yoyo, soluţii pentru baloane, puzzle şi microfon Violeta fără marcaj CE şi fără a fi însoţite de declaraţii de conformitate prin întocmirea căreia producătorul să îşi asume responsabilitatea pentru conformitatea jucăriei. În lipsa marcajului CE, astfel de jucării nu pot fi comercializate pe teritoriul României, a precizat Carmen Tudor.

Totodată, au fost constatate şi alte abateri de la legislaţia privind protecţia consumatorilor, cum ar fi lipsa afişării preţurilor, lipsa informaţiilor referitoare la durata promotiilor afişate.

În urma controlului, au fost oprite temporar de la comercializare produse în valoare de 4.528 lei, care prezentau abateri de la legislaţia în domeniu, şi oprite definitiv de la comercializare jucării fără marcajul CE, în valoare de 144 lei.

Pentru abaterile constatate, comisarii CJPC Galaţi au dat celor 14 operatori economici un număr de 12 amenzi contravenţionale în sumă totală de 24.200 lei lei şi două avertismente.

Comisarii CJPC Galaţi au transmis o serie de sfaturi în ceea ce priveşte achiziţionarea jucăriilor. Astfel, cumpărătorii sunt sfătuiţi să verifice existenţa marcajului CE care certifică produsul ca fiind sigur, conform cu legislaţia în vigoare, să verifice existenţa denumirii şi a datelor de identificare a producătorului, importatorului sau reprezentantului autorizat şi existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, traduse în limbă romană. De asemenea, părinţii sunt sfătuiţi să aleagă o jucărie specifică vârstei copilului, conform categoriei de vârstă înscrisă pe etichetă, să nu permită copiilor de vârstă mică să utilizeze jucăriile fraţilor mai mari, să evite achiziţionarea jucăriilor care au muchii tăioase, piese uşor detaşabile de dimensiuni reduse care pot fi înghiţite sau din materiale textile/fibre ce pot produce sufocare şi să nu achiziţioneze jucării care conţin elemente detaşabile din magneţi permanenţi ce ar putea fi înghiţiţi.

La jucăriile alimentate electric, dacă sunt branşate direct la reţea, să verifice starea cablului şi prizelor, iar dacă jucăria utilizează un transformator/redresor, să verifice ca acesta să furnizeze o tensiune mai mică de 24 V. Totodată, este indicat ca părinţii să supravegheze copiii atunci când se face alimentarea cu curent electric a jucăriei şi să nu lase la îndemâna celor mici o jucărie spartă care nu mai respectă cerinţele de securitate.

Citește și: