Andrei Luca POPESCU
23836 vizualizări 20 iul 2012

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a făcut publică astăzi decizia în cazul Ponta, la o zi după ce Consiliul Naţional de Etică (CNE), aflat în subordinea Ministerului Educaţiei, a decis că premierul NU a plagiat în teza sa de doctorat.

DA sau NU la referendum? Votează AICI în REFERENDUMUL VIRTUAL Gândul şi câştigi un iPad2!

Reprezentanţii Universităţii Bucureşti au explicat astăzi cum a plagiat Victor Ponta în lucrarea sa de doctorat, prezentând fragmentele de text copiate din alte lucrări.

VEZI AICI ANALIZA COMPARATIVĂ, făcută de Comisia de Etică a UB, între teza de doctorat a lui Victor Ponta şi lucrările din care a copiat

VEZI AICI METODELE DE PLAGIAT FOLOSITE DE VICTOR PONTA, aşa cum le-a descoperit Comisia de Etică.

VEZI AICI LISTA PAGINILOR COPIATE, din teza de doctorat a lui Victor Ponta

VEZI AICI Decizia finală a Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti

UPDATE 11.50 Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a constatat că Ponta a copiat 68 de blocuri de text fără să citeze sursa. Fragmentele copiate variază ca mărime de la 7-8 rânduri la 10 pagini şi sunt concentrate în principal în capitolele 1 şi 3 ale tezei de doctorat. O treime din teza de doctorat e premierului este copiată din alte lucrări ştiinţifice.

"Este un plagiat fără cuvinte, fără idei, prin traducerea şi preluarea judecăţilor de valoare", a constatat Comisia Universităţii Bucureşti. De asemenea, profesorii din Comisie au mai stabilit că Victor Ponta cunoştea bunele practici de redactare a unei teze de doctorat în 2003, însă le-a încălcat.

Victor Ponta a copiat 115 pagini din cele 297 (fără cuprins) ale lucrării sale de doctorat.

Comisia de Etică stabileşte, la concluziile hotărârii sale, că premierul Victor Ponta a plagiat cu bună ştiinţă lucrarea sa, pentru că există dovezi că a încercat să îşi ascundă urmele.

UPDATE 12.05 Rectorul UB Mircea Dumitru a făcut un apel la participanţii în viaţa politică şi cea publică să nu folosească această decizie a UB în lupta politică.

Prof.dr. Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică:

UB nu a dorit să prelungească nepermis de mult un răspuns legat de autosesizarea în cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta. Nu avem nici o satisfacţie să vă facem acest anunţ.

Teza de doctorat susţinută în 2003 de Victor Ponta la Facultatea de Drept a UB încalcă principiile academice.

Pentru o lucrare de doctorat, recunoaşterea plagiatului este dată de nerespectarea regulilor de citare. Nu ne referim la lucrurile de conţinut.

Regulile de bună conduită şi de citare există dinainte de 2003, de vreo 230 de ani. Acasă ţi se spune de mic să nu furi, să spui bună ziua. Nu este nevoie de legislaţie pentru asta.

Studenţii noştri sunt trimişi acasă când procedează astfel la licenţă, la masterat sau la şcoala doctorală.

A fost o muncă de a asambla din părţi distincte propriul text. Sunt elemente de judecată care aparţin autorilor copiaţi şi care au fost preluate ca atare de domnul Ponta.

În 2003, normele de a cita corect, de a pune ghilimele, de a face note de subsol, de a avea bibliografie, erau aceleaşi. Nu este posibil să ai o teză de doctorat cu 40 de referinţe la final şi cu 16 note de subsol. Eu trimit studenţii de la masterat să mai lucreze, să mai elaboreze.

Atunci când oameni simpli sau cei care vin în maşini luxoase la admitere se uită la ce se întâmplă acum, au mari semne de întrebare legate de ce se întâmplă cu Universitatea Bucureşti în aceste vremuri. Vrem să dăm un semnal vieţii universitare din România: parcursul de cercetător al unui doctorand este unul important.

Experţii în drept contactaţi de UB se vor pronunţa pe aspectele de conţinut ale tezei, Comisia s-a pronunţat pe aspectele de formă. Cele două lucruri nu sunt legate. Experţii trebuie să decidă dacă, în ce priveşte chestiunile de conţinut, s-a făcut o preluare ilicită.

UPDATE 12.22 Decanul demisionar al Facultăţii de Drept, Flavius Baias:

Facultatea de Drept a UB, într-un mod discutabil sau nu, a decis pe 27 iunie că nu dispune de cadrul legal să examineze această chestiune. Ceea ce spun eu astăzi reflectă punctul meu de vedere personal, care nu angajează Facultatea de Drept.

Nimeni nu se bucură de ceea ce se întâmplă acum. Din fericire, sper că este o chestiune singulară, Facultatea de Drept este cea mai prestigioasă din ţară şi asumarea responsabilităţii unei astfel de întâmplări nu poate decât să contribuie la acest prestigiu.

Experţii contactaţi vor putea aduce în plus chestiuni pe fondul tezei. Mi se pare că această Comisie de Etică a făcut o analiză foarte pertinentă, chestiunile privind pasajele de text prezentate sunt în afară de orice discuţie.

UPDATE 12.27 Rectorul UB, Mircea Dumitru:

Săptămâna viitoare, vom avea o şedinţă extraordinară a Consiliului de Administraţie a UB şi a Senatului UB. Voi aduce colegilor mei la cunoştinţă constatările Comisiei de Etică.

Este adevărat că rectorul semnează diploma de doctorat, dar ea este emisă cu avizul Ministerului Educaţiei, sub semnătura ministrului. Cu alte cuvinte, rectorul nu poate retrage diploma, decât după ce ministerul îşi dă acordul.

Prof. dr. Marian Popescu: Nu facem altceva decât să apărăm valorile morale ale Universităţii Bucureşti. Este pentru prima oară când suntem puşi în faţa unui caz de asemenea magnitudine, augmentat şi de corul frenetic din partea politicului.

UPDATE 12.48 Preşedintele Academiei Române, acad. Ionel Haiduc, validează verdictul dat de Comisia de Etică a UB: "Decizia Universităţii e mai importantă decât a unor comisii politice"

UPDATE 12.58 Fostul ministru al Educaţiei, Liviu Marian Pop, a avut o reacţie nervoasă la aflarea verdictului dat de Comisia de Etică: "Dacă acorzi un titlu de doctor şi după nouă ani vii şi spui că este plagiat, arunci în dezbatere toţi doctoranzii din Universitatea Bucureşti".

UPDATE 13.00 Premierul Victor Ponta a reacţionat la aflarea deciziei că a plagiat: "Este o decizie politică, o comisie ad-hoc creată special pentru mine".


Comisia Universităţii Bucureşti s-a autosesizat în cazul Ponta şi acţionează în baza Cartei Universităţii şi a autonomiei universitare. Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, poate solicita retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, însă decizia va fi luată tot la nivelul Ministerului Educaţiei, unde deja s-a dat un verdict favorabil premierului.

La începutul acestei săptămâni, o comisie tehnică de la CNE e emis un raport în care susţinea acest fapt şi că "titlul de doctor în Ştiinţe Juridice obţinut de domnul Victor Ponta a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în anul 2003".

Iată ce scrie în raportul comisiei:

"Teza de doctorat elaborată de domul Victor Ponta şi susţinută public în anul 2003 respectă cerinţele academice din acea periodă şi este comparabilă din punct de vedere al acestor cerinţe, cu alte teze de doctorat susţinute în aceeaşi perioadă.

În urma analizilelor efectuate s-a constat că procedurile în urma cărora domnul Victor Ponta a obţinut titlul de doctor în ştiinţe juridice au fost în acord cu legislaţia în vigoare în anul 2003 şi nu se poate susţine calificarea de plagiat.

Cercetarea, aşa cum rezultă din referatele membrilor din comisia de susţinere, prezintă elemente de noutate şi cuprinde analize pertinente.

Bibliografia utilizată de autor este menţionată la sfârştiul lucrării.

Consiliul îşi asumă concluziile experţilor din domeniul juridic în ceea ce priveşte respectarea planului de pregătire prin doctorat, teza prin conţinut şi elemntele de contribuţie proprie justifică acordarea titlului de doctorat.

Consiliul apreciează că titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, domeniul Drept, a fost obţinut de domnul Victor Ponta în concordanţă cu legislaţia în vigoare în anul 2003."

Momentan, verdictul e 1-1, după ce un alt for, respectiv Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, în şedinţa din 29 iunie, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor.

GÂNDUL a analizat teza de doctorat a premierului Victor Ponta şi a pus, în EXCLUSIVITATE, faţă în faţă lucrarea de doctorat cu lucările de unde au fost copiate pasaje întregi.

Gândul vă prezintă cronologia acuzaţiilor de plagiat:

18 iunie Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat în revista Nature sub semnătura lui Quirin Schiermeie şi în publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung, într-un articol semnat de Karl-Petter Schwartz. Cele două susţin că au "accesat" documente prezentate de o "sursă anonimă" indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate. Nici una dintre cele două nu au publicat, până la această oră părţile din text vizate de acuzaţia de plagiat.

19 iunie Victor Ponta reacţioneză. "Dacă se dovedeşte, sunt dispus să renunţ şi la titlul de doctor. Ştiu cine este sursa anonimă", a declarat premierul.

19 iunie Quirin Schiermeier, autorul articolului publicat în revista Nature, în care Victor Ponta este acuzat de plagiat, a declarat pentru Gândul că nu există niciun dubiu că premierul a copiat părţi semnificative din teza de doctorat din alte cărţ i. "Plagiatul a fost confirmat de mai mulţi experţi", ne-a declarat Quirin Schiermeier.

20 iunie Gândul a comparat teza de doctorat a lui Victor Ponta, intitulată "Curtea Penală Internaţională", cu cartea profesorului Dumitru Diaconu. Cu ajutorul unui tabel comparativ, am analizat în oglindă teza de doctorat a lui Victor Ponta şi lucrarea "Curtea Penală Internaţionlă, Istorie şi Realitate".

În teza de doctorat a lui Victor Ponta se regăsesc părţi consistente din cartea profesorului Diaconu.

22 iunie Premierul Victor Ponta a afirmat că se va prezenta la orice instituţie abilitată să îi verifice teza de doctorat, precizând că el a solicitat o astfel de verificare, şi a reluat acuzaţiile la adresa preşedintelui Băsescu, afirmând că scandalul legat de această teză a fost declanşat de şeful statului.

22 iunie Acuzaţia de plagiat adusă premierului Victor Ponta intră în analiza Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti şi a Facultăţii de Drept. Este anunţată constituirea unei comisii formate din experţi internaţionali, eventuale măsuri urmând să fie luate după analizarea celor două puncte de vedere.

27 iunie Preşedintele Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Joseph Daul, a declarat că premierul român Victor Ponta trebuie să demisioneze din funcţie, dacă acuzaţiile de plagiat privind teza sa de doctorat în drept se vor dovedi fondate.

28 iunie Premierul Victor Ponta declară în El Pais că va demisiona în cazul în care Comisia de Etică va dovedi că a plagiat în lucrarea de doctorat.

Întrebat dacă a plagiat, şeful Executivului român a răspuns că nu, dar, dacă se va dovedi contrariul, se va "retrage".

29 iunie Comisia de Atestare a Diplomelor a hotărât că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini din teza de doctorat.

2 iulie Victor Ponta a afirmat că membrii CNATDCU care au stabilit că teza sa de doctorat reprezintă un plagiat s-au reunit din partea PDL ca pentru o "execuţie mafiotă", fără să fi studiat vreodată o astfel de lucrare. Acum precizează că nu va renunţa la titlul de doctor şi nici nu va demisiona.

6 iulie Consiliul Naţional de Etică se întruneşte pentru a doua oară, dar nu ia în discuţie cazul Ponta. CNE decide să consulte un grup de trei experţi din care face parte şi avocatul Gheorghiţă Mateuţ, care a pledat şi în dosarul Trofeul Calităţii.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, la 13 iulie, că dacă în CNE se stabileşte că teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat, se poate merge până la desfiinţarea şcolii de doctorat.

17 iulie Comisia de experţi a CNE emite un punct de vedere în care spune că Victor Ponta nu a plagiat.

A cui decizie contează: Consiliul Ministerului Educaţiei vs Comisia Universităţii din Bucureşti

Între CNE şi Consiliul de Etică al Universităţii Bucureşti există un diferend legat de care dintre instituţii este mai abilitată să decidă dacă Victor Ponta a plagiat sau nu. Pe 13 iulie Consiliul Naţional de Etică a transmis un comunicat în care susţine că este singura instituţie care poate hotărâ în cazul plagiatului de care este acuzat Victor Ponta. "Potrivit prevederilor legale, CNE este singura structură instituţională exclusiv competentă să se pronunţe pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de bună conduită, în cazul demnitarilor.", a precizat CNE.

De cealaltă parte Consiliul de Etică al Universităţii Bucureşti susţine că, potrivit Legii Naţionale a Educaţiei, care prevede autonomia univeristară, a cartei Universităţii Bucureşti este la fel de îndreptăţită să cerceteze acuzaţiile de plagiat. "Membrii Comisiei de Etică analizează acuzaţiile aduse dr. Victor Ponta, în cazul tezei sale de doctorat, din punctul de vedere al respectării normelor de proprietate intelectuală şi drepturi de autor, aşa cum sunt ele stipulate în Codul de Etică al Universităţii din Bucureşti, Art. 9 şi Art. 10.", au transmis reprezentanţii Universităţii Bucureşti.

 

Citește și: