Biro Attila
12745 vizualizări 19 iul 2012

Consiuliul Naţional de Etică (CNE), aflat în subordinea ministerului Educaţiei, a decis că premierul Victor Ponta nu a plagiat în teza sa de doctorat. La începutul acestei săptămâni, o comisie tehnică de la CNE e emis un raport în care susţinea acelaşi  lucru.

gândul a făcut analiza pe text a tezei de doctorat a premierului Victor Ponta, pe care a comparat-o cu lucrarea din care ar fi plagiat.

ANALIZA PE TEXT: TEZA DE DOCTORAT a premierului versus CARTEA profesorului Dumitru Diaconu. EXCLUSIV

CITEŞTE AICI HOTĂRÂREA CONSILIULUI

Iată ce scrie în raportul comisiei:

"Teza de doctorat elaborată de domul Victor Ponta şi susţinută public în anul 2003 respectă cerinţele academice din acea periodă şi este comparabilă din punct de vedere al acestor cerinţe, cu alte teze de doctorat susţinute în aceeaşi perioadă.

În urma analizilelor efectuate s-a constat că procedurile în urma cărora domnul Victor Ponta a obţinut titlul de doctor în ştiinţe juridice au fost în acord cu legislaţia în vigoare în anul 2003 şi nu se poate susţine calificarea de plagiat.

Cercetarea, aşa cum rezultp din referatele membrilor din comisia de susţinere, prezintă elemente de noutate şi cuprinde analize pertinente.

Bibliografia utilizată de autor este menţionată la sfârştiul lucrării.

Consiliul îşi asumă concluziile experţilor din domeniul juridic în ceea ce priveşte respectarea planului de pregătire prin doctorat, teza prin conţinut şi elemntele de contribuţie proprie justifică acordarea titlului de doctorat.
Consiliul apreciează că titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, domeniul Drept, a fost obţinut de domnul Victor Ponta în concordanţă cu legislaţia în vigoare în anul 2003."

Vineri 20 iulie, Consiliul de Etică a Universităţii Bucureşti va face şi ea publică decizia în cazul Ponta. Presa a relatat că decizia Universităţii Bucureşti înclină spre un verdict de plagiat.

Consiliul Ministerului Educaţiei versus Comisia Universităţii din Bucureşti

Între CNE şi Consiliul de Etică al Universităţii Bucureşti există un diferend legat de care dintre instituţii este mai abilitată să decidă dacă Victor Ponta a plagiat sau nu. Pe 13 iulie Consiliul Naţional de Etică a transmis un comunicat în care susţine că este singura instituţie care poate hotărâ în cazul plagiatului de care este acuzat Victor Ponta. "Potrivit prevederilor legale, CNE este singura structură instituţională exclusiv competentă să se pronunţe pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de bună conduită, în cazul demnitarilor.", a precizat CNE.

De cealaltă parte Consiliul de Etică al Universităţii Bucureşti susţine că, potrivit Legii Naţionale a Educaţiei, care prevede autonomia univeristară, a cartei Universităţii Bucureşti este la fel de îndreptăţită să cerceteze acuzaţiile de plagiat. "Membrii Comisiei de Etică analizează acuzaţiile aduse dr. Victor Ponta, în cazul tezei sale de doctorat, din punctul de vedere al respectării normelor de proprietate intelectuală şi drepturi de autor, aşa cum sunt ele stipulate în Codul de Etică al Universităţii din Bucureşti, Art. 9 şi Art. 10.", au transmis reprezentanţii Universităţii Bucureşti.

Istoricul cazului acuzaţiilor de plagiat

18 iunie Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat în revista Nature sub semnătura lui Quirin Schiermeie şi în publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung, într-un articol semnat de Karl-Petter Schwartz, care susţin că au "accesat" documente prezentate de o "sursă anonimă" indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate. Nici una dintre cele două nu au publicat, până la această oră părţile din text vizate de acuzaţia de plagiat.

19 iunie Victor Ponta reacţioneză. "Dacă se dovedeşte, sunt dispus să renunţ şi la titlul de doctor. Ştiu cine este sursa anonimă", a declarat premierul.

19 iunie Quirin Schiermeier, autorul articolului publicat în revista Nature, în care Victor Ponta este acuzat de plagiat, a declarat pentru Gândul că nu există niciun dubiu că premierul a copiat părţi semnificative din teza de doctorat din alte cărţi. "Plagiatul a fost confirmat de mai mulţi experţi", ne-a declarat Quirin Schiermeier.

20 iunie Gândul a comparat teza de doctorat a lui Victor Ponta, intitulată "Curtea Penală Internaţională", cu cartea profesorului Dumitru Diaconu. Cu ajutorul unui tabel comparativ, am analizat în oglindă teza de doctorat a lui Victor Ponta şi lucrarea "Curtea Penală Internaţionlă, Istorie şi Realitate". În teza de doctorat a lui Victor Ponta se regăsesc părţi consistente din cartea profesorului Diaconu.

22 iunie Premierul Victor Ponta a afirmat că se va prezenta la orice instituţie abilitată să îi verifice teza de doctorat, precizând că el a solicitat o astfel de verificare, şi a reluat acuzaţiile la adresa preşedintelui Băsescu, afirmând că scandalul legat de această teză a fost declanşat de şeful statului.

22 iunie Acuzaţia de plagiat adusă premierului Victor Ponta intră în analiza Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti şi a Facultăţii de Drept. Este anunţată constituirea unei comisii formate din experţi internaţionali, eventuale măsuri urmând să fie luate după analizarea celor două puncte de vedere.

27 iunie Preşedintele Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Joseph Daul, a declarat că premierul român Victor Ponta trebuie să demisioneze din funcţie, dacă acuzaţiile de plagiat privind teza sa de doctorat în drept se vor dovedi fondate.

28 iunie Premierul Victor Ponta declară în El Pais că va demisiona în cazul în care Comisia de Etică va dovedi că a plagiat în lucrarea de doctorat.

Întrebat dacă a plagiat, şeful Executivului român a răspuns că nu, dar, dacă se va dovedi contrariul, se va "retrage.

29 iunie Comisia de Atestare a Diplomelor a hotărât că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini din teza de doctorat.

6 iulie Consiliul Naţional de Etică se întruneşte pentru a doua oară, dar nu ia în discuţie cazul Ponta. CNE decide să consulte un grup de trei experţi din care face parte şi avocatul Gheorghiţă Mateuţ, care a pledat şi în dosarul Trofeul Calităţii.

17 iulie Comisia de experţi a CNE emite un punct de vedere în care spune că Victor Ponta nu a plagiat.

VEZI AICI ANALIZA COMPARATIVĂ, făcută de Comisia de Etică a UB, între teza de doctorat a lui Victor Ponta şi lucrările din care a copiat

VEZI AICI METODELE DE PLAGIAT FOLOSITE DE VICTOR PONTA, aşa cum le-a descoperit Comisia de Etică.

VEZI AICI LISTA PAGINILOR COPIATE, din teza de doctorat a lui Victor Ponta

VEZI AICI Decizia finală a Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti

 

Citește și: