Ionel Dancu
573 vizualizări 29 aug 2018

„Comisia Europeană va verifica noul sistem de acordare a alocaţiilor pentru copii, propus de Guvernul din Austria, în contextul în care eurodeputatul PSD Răzvan Popa a reclamat aceste propuneri care ar fi dezavantajat clar cetăţenii români ce trăiesc în acest stat. În răspunsul transmis de Comisia Europeană prin intermediul doamnei Marianne Thyssen, Comisar pentru Ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţele şi mobilitatea forţei de muncă, se afirmă că oficialii europeni vor verifica modul în care propunerile corespund principiilor europene, în măsura în care ele vor fi adoptate, dar şi că discriminarea lucrătorilor, directă sau indirectă, pe bază de naţionalitate, contravine legislaţiei europene", se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, miercuri, de către delegaţia PSD din Parlamentul European.

Potrivit sursei citate, comisarul european Marianne Thyssen a transmis că propunerile Comisiei Europene de reformare şi coordonare a politicii de acordare a ajutoarelor sociale la nivelul statelor UE nu vor include idei care să sprijine viziunea Guvernului din Austria.

„De asemenea, Comisarul european a transmis şi faptul că propunerile Comisiei Europene de reformare şi coordonare a politicii de acordare a ajutoarelor sociale la nivelul statelor UE nu vor include idei care să sprijine viziunea Executivului austriac. Concomitent, oficialităţile austriece au răspuns îngrijorărilor eurodeputatului PSD prin intermediul domnului Wolfgang Sobotka, Preşedintele Consiliului Naţional al Republicii Austria. Din păcate, poziţia domnului Sobotka este una de susţinere pentru propunerile Guvernului austriac, fapt care creşte importanţa implicării Comisiei Europene în această problemă", se mai arată în comunicatul de presă.

Europarlamentarul PSD, Răzvan Popa arată că va urmări modul în care oficialii austrici vor acţiona cu privire la măsurile „discriminatorii" propuse în domeniul alocaţiilor plătite copiilor.

„Consider că măsurile propuse de Guvernul din Austria sunt discriminatorii la adresa familiilor muncitorilor străini, mulţi dintre aceştia fiind români, şi de aceea am atras şi continui să atrag atenţia asupra acestei probleme. Aceşti muncitori plătesc taxe în Austria şi este normal să aibă toate beneficiile pe care le au şi cetăţenii austrieci, inclusiv un nivel identic al alocaţiilor plătite pentru cei cu copii. Din fericire, Comisia Europeană este de acord cu această viziune. Voi continua să fiu preocupat de temă şi voi urmări modul în care autorităţile austriece vor clarifica aceste politici. De asemenea, voi cere constant Comisiei Europene să intervină. Este o obligaţie pentru oficialii europeni să se asigure că principiile Uniunii Europene, dar şi cetăţenii altor state membre şi familiile acestora primesc respectul cuvenit în Austria”, susţine Răzvan Popa.

Citește și: