Andrei Luca POPESCU
5021 vizualizări 24 mai 2015

Raed Arafat a explicat duminică, într-o conferinţă de presă, cum s-a desfăşurat evenimentul încheiat tragic vineri, spunând că salvatorii şi negociatorii au respectat toate procedurile şi tacticile în astfel de cazuri, precum şi că pe larg dezbătuta în public soluţie a saltelei pneumatice a fost una excepţională. Mai mult, victima a sărit chiar când pompierii au luat decizia să umfle totuşi perna, cu toate riscurile ca femeia să se agite şi să sară din cauza zgomotului. Arafat a explicat că în astfel de cazuri, pentru a fi folosită o pernă pneumatică, este nevoie ca victima să fie cooperantă şi să asculte instrucţiunile salvatorilor, în timp ce victima în cauză nu a comunicat deloc în mod verbal cu negociatorii şi nu dădea semne de modificare a stării comportamentale. Tocmai de aceea, a spus Arafat, perna pneumatică a fost adusă ca ultimă soluţie din Argeş, ea fiind umflată în momentul în care femeia a ales să sară de pe bloc.

Şeful IGSU, colonelul Nicolae Cornea, a explicat şi el că rata de intervenţie cu perna pneumatică la cazurile de suicid este foarte scăzută în ultimii 30 de ani şi că nu este o soluţie viabilă când victima se aruncă în gol, pentru că nu poate garanta supravieţuirea victimei.

Considerăm că s-au respectat toate tehnicile şi tacticile. În astfel de cazuri, nu există o procedură fixă, ci doar recomandări de bază”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat a prezentat filmul evenimentului tragic care a durat înjur de 35 de ore. Apelul la 112 a survenit joi, la ora 7.21, semnalându-se faptul că o femeie vrea să se arunce de pe un bloc de pe Calea Victoriei. Blocul are 8 etaje. Pe tot parcursul operaţiunii, femeia a stat pe acoperiş, trecând de la o poziţie statică la una şezută, cu picioarele atârnând peste marginea acoperişului.

La faţa locului a venit echipa de negociatori, apoi un medic psihiatru, însă victima nu a comunicat decât non-verbal cu aceştia. „A băut 14 pahare cu apă, a mâncat o portocală şi o brioşă. În permanenţă a avut o atitudine absentă, rigidă”, a spus Arafat.

La faţa locului a fost adusă o platformă de salvare de la înălţime, iniţial una de 35 de metri, apoi una de 72 de metri. La faţa locului au fost 7 poliţişti. Arafat a negat că a existat un psiholog care a urcat până pe terasă, unde se afla victima (un psiholog a relatat pe Facebook că a urcat şi a discutat cu echipa de negociatori, oferindu-le ajutorul - n.r.).

Arafat a mai spus că au existat alipinişti de intervenţie la faţa locului, care se aflau la ultimul nivel al imobilului, dar în afara nivelului vizual al victimei. Au fost contactaţi concubinul victimei şi alte cunoştinţe, precum şi medicul curant de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Obregia.

În intervalul 19-21, joi, s-a încercat ridicarea platformei, cu un negociator şi doi observatori, dar s-a decis abandonarea, pentru că victima dădea semne că vrea să se arunce. Platforma a ajuns până la etajul 6, când s-a observat starea de agitaţie a victimei, a spus Raed Arafat.

Autospeciala cu pernă pneumatică a fost adusă la 17.16, vineri, după ce negociatorii şi salvatorii ISU au monitorizat permanent femeia, inclusiv pe timpul nopţii. „Măsura utilizării pernei pneumatice are un caracter de excepţie, se adoptă şi se foloseşte doar pentru persoanele cooperante, care pot fi instruite în prealabil”, a explicat Arafat, care a mai spus că perna este concepută pentru înălţimi mai mici decât cazul de faţă. Echipamentul cu pernă pneumatică a fost adus tocmai de la ISU Argeş pentru că în Bucureşti nu mai există aşa ceva, ele au fost casate, a mai spus Arafat.

„Toate tehnicile posibile erau la faţa locului, perna a fost ultima adusă şi a ajuns cu o oră şi jumătate înainte ca victima să sară”, a explicat Arafat.

Negociatorii au cerut salvatorilor de la ISU să limiteze zgomotele şi să părăsească câmpul vizual al femeii, pentru că ele afectau starea femeii. La ora 18.19 s-a dispus amânarea punerii în funcţiune a autospecialei cu pernă pneumatică, pentru că perna trebuia conectată la motorul maşinii, pentru a fi umflată, iar zgomotul degrada starea femeii. Arafat a mai explicat că perna nu putea fi umflată altfel, în altă parte şi adusă, pentru că ea trebuie ţinută în permanenţă conectată la motorul maşinii, care făcea zgomot. „Deciziile au luat în considerare aceste aspecte”, a spus Arafat.

La 18.21 s-a decis pornirea motorului, concomitent cu monitorizarea victimei şi instalarea pernei, lucru care s-a făcut după colţul imobilului, pentru a atenua zgomotul.

La 18.39 s-a început operaţiunea, victima fiind ţinută sub observaţie. Când a pornit autospeciala, nu au fost sesizate modificări comportamentale la femeie.

La 18.40, fără să îşi schimbe cu nimic starea, femeia a sărit în gol, lovindu-se în cădere de un balcon.

Arafat: Am auzit inclusiv idei de ce nu am pus cutii de carton în jurul blocului. Cazurile de suicid au crescut în ultimele zile, din cauza mediatizării excesive a acestui caz

„Negociatorii au făcut tot ce le-a stat în putinţă, victima a fost permanent necooperantă”, a mai spus Arafat.

Referitor la controversele care au umplut spaţiul public şi cel virtual, cu idei despre cum trebuia salvată femeia de la moarte, Arafat a comentat: „Am auzit inclusiv idei de ce nu am pus cutii de carton în jurul blocului, de ce nu am sărit pe ea să o oprim. Din imagini se poate vedea că ea stătea pe marginea blocului”.

Arafat a mai spus că, din cauza mediatizării excesive a acestui caz, în ultimele 36 de ore cazurile de tentative de suicid au crescut . Astfel, în ultimele 36 de ore s-a înregistrat 8 cazuri, mai mult decât în toată luna mai, la nivel naţional. A existat inclusiv un caz la Arad, unde un un bărbat s-a urcat pe un pod cu un copil, ameninţând că se aruncă. S-a încercat şi acolo intervenţia cu autospeciala cu pernă, însă bărbatul a urcat şi mai sus pe pod.

Personal, vreau să transmit salvatorilor că atunci când îşi fac treaba, când iau decizii, să le facă cu încredere, noi vom sta în spatele lor, pentru că dacă vor sta permanent să răspundă la toate întrebările... Trebuie să înţelegem că misiunile de salvare nu întotdeauna reuşesc. Când reuşesc, le mulţumim salvatorilor. Zilnic avem sute, mii de intervenţii care în mare parte reuşesc. Acest eşec nu este un eşec care înseamnă că trebuie să luăm măsuri împotriva cuiva, să pedepsim pe cineva”, a mai spus Raed Arafat.

Arafat le-a mulţumit salvatorilor şi negociatorilor că, timp de 35 de ore, au încercat să facă ceva pentru a o salva pe femeie.

Citește și: