Andrei Luca POPESCU Andrei Dumitrescu - Mediafax
4520 vizualizări 25 sep 2015

UPDATE: Profesorul doctor Leonida Gherasim, de la Spitalul Universitar de Urgenţă, a venit, vineri seară, la Arestul Central al Poliţiei Capitalei pentru a-l consulta pe Sorin Oprescu pentru probleme cardiace, în urma unei solicitări făcute de primarul suspendat al Capitalei, prin avocaţii acestuia.

"Am la mine un stetoscop şi apartul de tensiune, dar nu sunt echipamentele necesare şi suficiente", a declarat medicul Leonida Gherasim, la intrarea în Arestul Central al Capitalei.

Întrebat de jurnalişti cum va evalua starea de sănătate a lui Sorin Oprescu cu aceste instrumente, doctorul a răspuns că pe baza documentaţiei medicale pe care o va vedea şi în urma consultului.

Profesorul Leonida Gherasim a mai precizat că ştie parţial istoricul medical al edilului suspendat al Capitalei.

"Orice consult medical se termină cu o recomandare", a conchis medicul Leonida Gherasim

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a explicat într-o conferinţă de presă că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat, după ce a aflat din presă că avocaţii lui Sorin Oprescu reclamă problemele de sănătate ale acestuia. „S-a apreciat că suntem în prezenţa unei situaţii de urgenţă. Legea prevede că instituţiile vizate sunt obligate să ţină cont de aceste recomandări”, a precizat Ciorbea.

Prima recomandare a echipei de specialişti trimise de Avocatul Poporului la Arestul Central al Poliţiei Capitalei pentru a face verificări cu privire la respectarea dreptului la sănătate al lui Sorin Oprescu este „ţinerea sub observaţie, într-o secţie de cardiologie, cu dotări aferente, în cadrul unei unităţi sanitare, prin prezentarea de urgenţă a persoaneui arestate preventiv la o unitate medicală cardiologică, dotată cu aparatura de specialitate, care să permită investigarea pacientului conform recomandării medicului de la Spitalul Sfântul Ioan, având în vedere agravarea stării de sănătate, în contextul antecedentelor personale patologice, la momentul efectuării vizitei”.

Aceeaşi echipă recomandă conducerii Arestului Central reexaminarea periodicităţii primirii pachetelor de către persoanele arestate preventiv şi a cantităţii de alimente pe care acestea le pot primi în pachete, în cazul persoanelor custodiate aflate în situaţii medicale care impun un regim alimentar special.

Cea de-a treia recomandare cuprinsă în raportul AP se referă la asigurarea confidenţialităţii şi intimităţii examinării medicale a persoanelor arestate preventiv.

O echipă de patru oameni au mers în Arestul Capitalei, unde au evaluat atât condiţiile de arest, cât şi cazul Sorin Oprescu. Ciorbea a ţinut să precizeze că Alina Bica, fosta şefă a DIICOT aflată şi ea arestată preventiv, „a relevat unele aspecte care vor fi incluse în raportul final”. Pentru Sorin Oprescu, Avocatul Poporului a elaborat un raport preliminar în regim de urgenţă, a mai explicat Ciorbea.

„Am avut acces la fişa medicală a dlui Oprescu, întocmită în arestul preventiv. Am ajuns la concluzia că este vorba de o persoană cu o patologie încărcată, înalt susceptibilă de a dezvolta o boală  cardio-vasculară destul de gravă. Concluzia este că în cazul unui pacient trebuia deferit unei secţii de cardiologie, unde trebuia urmărit”, a declarat doctoriţa care a făcut parte din echipa Avocatului Poporului.

Doctoriţa a explicat că, deşi Oprescu a fost urmărit şi diagnosticat la Spitalul Universitar de urgenţă în legătură cu afecţiunile sale, cabinetul medical din Arestul Capitalei a întârziat să ia măsuri, deşi a existat „un permanent schimb de replici” între cele două instituţii.

Oficialii din echipa Avocatului Poporului au mai constatat că Oprescu a fost dus de poliţiştii din Arest la Spitalul de urgenţă Sfântul Ioan, unde a fost examinat în prezenţa escortei, lucru ce ar încălca dreptul la intimitate. De asemenea, Avocatul Poporului mai arată că nu s-au pus în aplicare nici recomandările medicilor de la Sfântul Ioan, care spuneau că ar fi necesară un EKG şi o coronografie, dacă este cazul.

"Aceste prevederi sunt valabile şi pentru persoanele arestate preventiv. Eu îmi imaginez că asta a fost prevederea şi de altfel în toate comunicatele pe care le-a dat Arestul Preventiv, se face referire la această prevedere legală, că ei nu ar avea dreptul să îl scoată (pe Sorin Oprescu - n.r.) din arestul preventiv, ci să meargă cineva să îl vadă. Ori un prim pas s-a făcut, pentru că a fost dus, pe data de 21 septembrie, la Spitalul Sf. Ioan, şi atunci, dacă s-a făcut un prim pas, de ce nu se putea face, al doilea pas, cum recomandase, chiar Spitalul Sf. Ioan, şi anume să fie dus la un spital, nu neapărat Universitar, ci şi Floreasca, Militar, care au toate dotările necesare, să-i facă şi acea coronarografie şi toate investigaţiile care se impun. Asta este problema", a declarat Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, în cadrul unei conferinţe de presă în care au fost prezentat raportul echipei care a făcut verificări la Arestul Capitalei.

Citește și: