Sorina Ionaşc
Andrei Luca POPESCU
18072 vizualizări 8 feb 2015

”Audieri de tip maraton” au avut loc luni, 9 februarie, la comisia pentru controlul parlamentar al activităţii SRI. După aproape şapte ore de audieri şi dezbateri, preşedintele comisiei, Georgian Pop, a anunţat că acuzaţiile făcute de Elena Udrea în spaţiul public sunt ”nefondate şi defăimătoare”.

Conform unui comunicat al comisiei, temele audierii de luni au fost: "perspectivele de evoluţie ale principalelor riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale a României in anul 2015 şi pregătirea SRI pentru contracararea acestor riscuri; analiza situaţiei generate de demisia lui George Maior din funcţia de director al SRI; analiza situaţiei generate de afirmaţiile/acuzaţiile la adresa SRI şi a conducerii interimare a SRI, apărute în spaţiul public in ultimele zile".

La final, ”comisia parlamentară a determinat faptul că nu au fost înregistrate abateri de la cadrul legal şi neutralitatea impusă prin lege instituţiei şi reprezentanţilor acesteia”.

Referitor la o posibilă implicare a Serviciilor în anchetele justiţiei, comisia parlamentară a concluzionat că relaţia dintre SRI şi DNA şi DIICOT este una legală şi s-a desfăşurat ”în condiţii foarte bune”. În plus, numărul de informări transmise de SRI a crescu

”Astfel, în raport cu acuzaţiile exprimate în spaţiul public, comisia a constatat că numărul informărilor transmise de SRI la DIICOT, în 2013,  a crescut cu 53% faţă de media anilor 2011 – 2012, iar în 2014, SRI a transmis DIICOT 818 informări (creştere cu 34% faţă de media 2011 – 2013). Comisia parlamentară a determinat faptul că nu s-au înregistrat elemente de nelegalitate în modul de interacţiune între SRI sau reprezentanţii Serviciului şi magistraţi”, se arată în concluziile comisiei.

Audierile au durat în jur de 5 ore, până când generalul Florian Coldea a părăsit sala, pentru a permite subordonatului său, şeful Direcţiei de Securitate din SRI, să prezinte raportul cu rezultatele anchetei interne a serviciului, cu privire la acuzaţiile Elenei Udrea. Ulterior, şedinţa comisiei a mai durat încă două ore, pentru a dezbate raportul intern al SRI şi a elabora concluziile.

Florian Coldea a precizat că anul 2014 a fost unul încărcat de conotaţii electorale, însă SRI nu s-a implicat în lupta politică, fiind „imparţial”.

„Am solicitat Comisiei permisiunea de a mă retrage astfel încât cel care a iniţiat şi realizat verificarea mea să se poată exprima cu maximă obiectivitate. Resping categoric afirmaţiile exprimate public la adresa SRI şi a mea, pe care le consider denigratoare şi lipsite de orice fundament real. Consider că orice persoană care deţine astfel de informaţii trebuie să se adreseze Ministerului Public sau, după caz, Comisiei de control al SRI. Am asigurat membrii Comisiei că SRI îşi face în continuare datoria”, a declarat Florian Coldea.

CITEŞTE AICI COMUNICATUL INTEGRAL AL COMISIEI, DUPĂ AUDIEREA LUI FLORIAN COLDEA

Elena Udrea a lansat, începând de vineri, 30 ianuarie, acuzaţii grave la adresa lui Florian Coldea. Udrea l-a acuzat pe Coldea că i-ar fi cerut fostului ei soţ, Dorin Cocoş, să îi dea 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă, pentru televiziuna acestuia. De asemenea, Udrea l-a acuzat pe Coldea de implicare în campania electorală, prin coordonarea unei campanii de denigrare la adresa sa. La câteva zile, după ce procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a Elenei Udrea şi în dosarul Microsoft, fostul ministru al Dezvoltării a povestit cum un alt nume din acelaşi dosar, Dinu Pescariu, a rugat-o să intervină la actualul şef interimar al SRI, Florian Coldea.

Acuzaţii la adresa lui Coldea a adus şi Alina Bica, Fosta şefă a DIICOT. Potrivit acesteia, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI pe atunci, i-a cerut să reanalizeze situaţia lui Ovidiu Tender, în dosarul Carom, dată fiind poziţia în Africa a acestuia din urmă şi contractele pe care urma să le deruleze.

UPDATE 16.40 Concluzia Comisiei de Control al SRI este că „acuzaţiile la adresa SRI sunt nefondate”, a anunţat şeful Comisiei, deputatul Georgian Pop. El a precizat că membrii comisiei au adresat întrebări punctuale lui Florian Coldea, iar răspunsurile „s-au bazat pe documente-suport”.

”Am avut audieri de tip maraton. În spatele tuturor răspunsurile la întrebările noastre au stat răspunsuri bazate pe documente oficiale. […]Nu a existat niciodată o discuţie a conducerii SRI sau a domnului Coldea privitoare la sume de bani, transferuri sau afaceri sau vreo astfel de implicare a Serviciului, lucru demonstrat de documente. Acuzaţiile lansate sunt nefondate, defăimătoare, iar documentele prezentate nouă au probat într-un mod extrem de clar şi credibil că sunt necredibile”, a declarat Georgian Pop, la finalul şedinţei.

Orice magistrat poate verifica dacă noi ne-am făcut treaba bine, sunt documente strict secrete, dar sunt documente oficiale ale statului român”, a adăugat el.

Pop a mai precizat că întâlnirile care au avut loc între Elena Udrea, George Maior şi Florian Coldea, la sediul SRI, „au fost făcute strict în baza procedurilor de acces în SRI.”

”Întâlnirile care au existat între doamna Udrea şi George Maior au fost făcute pe baza procedurii interne de acces în sediile SRI. Este o practică a oricărui Serviciu, înalţi demnitari, diplomaţi solicită întâlniri cu serviciile. Este o practică uzuală, normală, dar toate întâlnirile se supun unor proceduri foarte stricte”, a precizat Pop.

De altfel, senatorul PSD Daniel Savu, fost ofiţer al SRI şi membru al Comisiei, a precizat că Udrea a fost la SRI de două ori, pe 10 noiembrie şi pe 15 decembrie. „La niciuna dintre aceste întâlniri, ea nu a sesizat acele aspecte pe care le acuză acum. Domnul Coldea a fost invitat de domnul Maior la acele întâlniri”, a spus Savu, precizând că probabil ea a s-a aflat acolo în calitate de „fost candidat” la preşedinţie.

Savu a mai precizat că Direcţia de Protecţie Internă care a realizat ancheta internă a SRI cu privire la acuzaţiile aduse lui Coldea nu i se subordonează lui Florian Coldea.

Savu a mai precizat, întrebat fiind despre acuzele aduse de fosta şefă a DIICOT Alina Bica la adresa SRI, că SRI a colaborat foarte bine cu DIICOT în mandatul ei. „În perioada 2013-2014 au fost vreo 170 de informări în 2013 şi peste 190 în 2014, doar la structura centrală a DIICOT, plus alte 600 în 2013 şi vreo 600 în 2014 la structurile teritoriale. Deci nu se justifică afirmaţiile că a primit doar două informări de la SRI”, a spus Savu.

Daniel Savu a mai spus că Alina Bica nu poate fi audiată în Comisia SRI, dar „Parchetul Militar se poate autosesiza”.

UPDATE 16:23 Reprezentanţii SRI au părăsit audierea Comisiei parlamentare. În momentul de faţă, membrii Comisiei elaborează concluziile audierii.

UPDATE 15:01 Coldea: „Am solicitat Comisiei permisiunea de a mă retrage astfel încât cel care a iniţiat şi realizat verificarea mea să se poată exprima cu maximă obiectivitate. Resping categoric afirmaţiile exprimate public la adresa SRI şi a mea, pe care le consider denigratoare şi lipsite de orice fundament real. Consider că orice persoană care deţine astfel de informaţii trebuie să se adreseze Ministerului Public sau, după caz, Comisiei de control al SRI. Am asigurat membrii Comisiei că SRI îşi face în continuare datoria”.

Coldea a părăsit audierile de la Comisie, pentru a permite prezentarea raportului intern al SRI, legat de acuzaţiile care i s-au adus. Motivaţia sa a fost ca această prezentare să poată fi făcută cu „obiectivitate”. Raportul este prezentat de şeful Direcţiei pentru Securitate din SRI, conform deputatului Georgian Pop.

UPDATE 15:00 Şeful comisiei, Georgian Pop: „Vreau să vă reafirm faptul că până în acest moment nu a venit nicio plângere scrisă. Practic, noi ne-am autosesizat pe acuzaţiile care au fost făcute în spaţiul public în ultima perioadă. Fiecare membru din comisie a adresat directorului interimar întrebări”. Din declaraţia lui Georgian Pop, reiese că raportul SRI nu a fost prezentat încă. El va fi prezentat în absenţa lui Florian Coldea.

UPDATE 14:15 În acest moment, este prezentat raportul SRI după ancheta internă privind acuzaţiile Elenei Udrea.

UPDATE 12:30 După două ore de audieri, membrii comisiei au ajuns la ultimul punct de pe ordinea de zi, cel care face referire la acuzaţiile Elenei Udrea care îl vizează pe Florian Coldea.

UPDATE 11:45 Deputatul PSD Sebastian Ghiţă, membru al Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, nu participă la şedinţa în care este audiat Florian Coldea.

UPDATE 10:33 Preşedintele Comisiei, Georgian Pop, a declarat că unul dintre subiectele aflate în discuţia cu conducerea SRI vizează ”acuzaţiile publice făcute la adresa SRI sau a reprezentanţilor SRI” în ultima perioadă. El a menţionat că este vorba de o autosesizare a acestui for, deoarece până în prezent nu a fost primită la Comisie ”nicio adresă, nicio solicitare pentru a verifica anumite lucruri”, transmite Mediafax. ”De la oricine a făcut acuzaţii în ultima săptămână, nimeni nu ne-a trimis nimic oficial la Comisie ca să verificăm eventual cu date (...) adică de la doamna Elena Udrea. Deci, repet, suntem în situaţia de autosesizare”, a mai spus Pop, potrivit sursei.

UPDATE 10:30 Coldea le-a declarat jurnaliştilor, înaintea şedinţei, că a venit pentru a lămuri subiectele aflate pe ordinea de zi a Comisiei de control a activităţii SRI, refuzând să facă alte comentarii, informează Mediafax.

UPDATE 10:12 Directorul interimar al SRI, Florian Coldea, a ajuns la audierea din Parlament.

captură Digi24

Cine sunt cei opt care-l vor audia pe Coldea

Audierea lui Florian Coldea, care va începe luni, de la ora 10:00, va avea loc cu uşile închise. Preşedintele comisiei pentru controlul SRI, Georgian Pop, a afirmat într-o postare pe Facebook că audierea va avea loc, "ca întotdeauna, conform normelor legale în vigoare, iar conţinutul oricărei audieri a conducerii SRI este redat în documentele oficiale care rezultă din acea audiere". "Mă refer, aşadar, la documente oficiale care aparţin statului român, care sunt oricând opozabile justiţiei, astfel încât efectuăm cu maximă responsabilitate şi rigoare aceste audieri. În plus, la audieri, fiecare membru al Comisiei parlamentare, atât de la putere cât şi din opoziţie are dreptul şi libertatea de a adresa orice întrebare pe care o consideră necesară lămuririi oricărui aspect dezbătut în cadrul audierilor", a scris Georgian Pop pe pagina personală de Facebook.

Comisia este formată, în prezent, din opt membri, dintre aceştia, doi parlamentari acuzaţi de fapte de corupţie, doi absolvenţi ai Colegiului Naţional de Informaţii, un fost ofiţer SRI şi un traseist.

Preşedintele comisiei pentru controlul SRI, Georgian Pop, este un tânăr deputat PSD. Cunoscut din stenogramele Wikileaks sub numele de „Deep Throat”, când transmitea americanilor despre planurile PDL şi PSD de formare a noului guvern. La vremea respectivă, Pop vorbea despre despre "persoanele proaste şi lacome" din PSD, "povara specială Năstase”, în timp ce despre Victor Ponta spunea că "numai gura e de el".

Georgian Pop este deputat PSD din 2008, acum fiind la al doilea mandat consecutiv. A absolvit, în 2009, Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” - Colegiul Naţional de Informaţii, an în care şi-a obşinut şi doctoratul în Sociologie, la Universitatea Bucureşti.

În 2007, el a absolvit Colegiul Naţional de Apărare, din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Mai mult, în 2005, Georgian Pop a urmat programul George C.Marshall - "European Center for Security Studies - Leaders Program in Advanced Security Studies", plus un stafiu de pregătire, în 2003, la Departamentul de Stat al SUA.

Vicepreşedintele comisiei, deputatul Octavian Popa, este şi el absolvent al Colegiului Naţional de Informaţii. Licenţiat în istorie şi cu un master în dreptul mediului şi altul în management, Popa este la al doilea mandat de deputat, ales pe listele PNL.

Senatorul UDMR Verestoy Attila este secretarul comisiei de control al SRI. Ales în Parlament încă din 1990, de numele lui Verestoy se leagă numeroase scandaluri legate de defrişările ilegale de păduri, căpătând porecla de “Drujba lui Dumnezeu”.

În 1994, udemeristul a absolvit Colegiul Naţional de Apărare din Bucureşti, în timp ce în 1996 se regăsea şi el în programul “George C. Marshall” din Germania, la Colegiul de studii strategice.

În plus, Verestoy Attila are şi un doctorat în chimie anorganică şi protecţia mediului.

Citeşte aici despre ceilalţi membri ai comisiei, printre ei un fost ofiţer SRI care acum îl audiază pe şeful SRI

Principalele scandaluri în care a fost implicat SRI

În martie 2013, fostul şef al SRI, George Maior, declara că în România există o „mitologie” cum că SRI este un serviciu necontrolat şi că, de fapt, nu ar fi deloc aşa. „Faceţi o comparaţie cu orice altă instituţie de informaţii din ţară şi veţi constata că nu este aşa. Au avut loc controale inopinate la diverse unităţi ale Serviciului, au avut loc interpelări multiple ale comisiei la care s-a răspuns şi la care se răspunde în continuare, au avut loc discuţii în comisii”, spunea George Maior.

Cum însă activitatea Comisiei este strict secretă, rapoartele sale putând fi făcute publice doar cu acordul birourilor permanente ale celor două camere ale Parlamentului, iar informaţiile oferite fiind chiar cele ale SRI, publicului civil nu îi rămâne altceva de făcut decât să creadă pe cuvânt că SRI e sincer, iar membrii Comisiei chiar îşi fac treaba cu rigoare.

Mai jos, gândul vă prezintă o cronologie retrospectivă a scandalurilor în care a fost implicat SRI în ultimii 22 de ani şi cum s-a implicat Comisia de control în rezolvarea acestor cazuri.

Ianuarie 2015. George Maior-CCR. Au loc declaraţiile belicoase ale lui George Maior la adresa Curţii Constituţionale a României, în contextul desfiinţării, în perioada iunie 2014-ianuarie 2015, a celor trei legi supranumite Big Brother. Maior acuză CCR că este responsabilă în cazul unei „catastrofe”, pentru că a desfiinţat aceste legi care ar fi ajutat SRI să îşi facă munca antiteroristă. Comisia parlamentară nu a reacţionat, iar George Maior şi-a dat demisia la scurt timp, pe 27 ianuarie.

Octombrie-noiembrie 2014. Maior premier. Are loc campania electorală pentru alegerea preşedintelui României. George Maior este pomenit în repetate rânduri de politicieni, inclusiv de premierul Victor Ponta, ca nefiind străin de un scenariu în care el ar fi numit premier, dacă Victor Ponta ajunge preşedinte. Comisia SRI nu reacţionează.

12 septembrie 2014. Victor Ponta ofiţer acoperit. Înainte de campania electorală, fostul preşedinte Traian Băsescu lansează scandalul Victor Ponta-ofiţer acoperit, prezentând în sprijinul afirmaţiilor sale doar nişte interpelări ale fostului senator PSD Valer Marian. Comisia SRI nu se sesizează, şeful ei, deputatul Georgian Pop, spunând că George Maior a dat asigurări ferme în cadrul comisiei, încă din ianuarie 2013, că SRI nu are ofiţeri activi în cadrul Parlamentului.

Iunie 2014. Scandalul Bercea Mondial-Mircea Băsescu. Interlopul susţine că i-a dat bani fratelui preşedintelui, pentru a interveni la Traian Băsescu şi a-l scăpa de dosarele penale. Se pune problema dacă Traian Băsescu a fost informat de SRI cu privire la relaţia fratelui său cu un clan interlop. George Maior este audiat în Comisia SRI. El explică faptul că SRI l-a informat pe Traian Băsescu în 2009 de clanul lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, însă nu şi despre relaţia acestuia cu fratele său. Explicaţia: aceste aspecte fuseseră deja semnalate organelor de urmărire penală, iar SRI nu mai avea voie să le dezvăluie şi altor beneficiari legali ai informaţiei, precum preşedintele.

SRI susţine că l-a luat în vizor pe Bercea încă din 2001 şi că, de-a lungul timpului a trimis 13 informări autorităţilor centrale (Preşedinte, Guvern), 14 informări decizionarilor locali şi 19 sesizări organelor de urmărire penală. Aceste informări s-ar fi întins în peste 400 de pagini.

30 septembrie 2013. Proteste Roşia Montană. Au loc proteste de o magnitudine fără precedent, din cauza legii promovate de Guvern, pentru exploatarea zăcămintelor de aur de la Roşia Montană, ce ar urma să fie acordată firmei canadiene RMGC. George Maior este chemat în Comisia SRI pentru explicaţii.

Maior anunţă că SRI a descoperit „structuri extremiste eco-anarhiste” care au încercat să deturneze şi să exploateze protestele anti-Roşia Montană, care au fost „de altfel legitime”. Maior a explicat că SRI a acordat atenţie acţiunilor interesate menite să influenţeze actul decizional în cazul Roşia Montană şi că au fost realizate peste 500 de informări din ianuarie 1999 până în septembrie 2013 care au fost remise celor peste 120 de persoane care s-au aflat în funcţii pe parcursul acestor ani. Era vorba despre analize complexe asupra riscurilor şi beneficiilor implementării proiectului, posibile modalităţi de acţiune, poziţionare a părţii române, necesitatea stabilirii valorii şi structurii geologice exacte a zăcământului, precum şi riscul apariţiei unor blocaje în implementarea investiţiei.

12 februarie 2013. Sebastian Ghiţă, ofiţer acoperit. Are loc un schimb dur de replici în spaţiul public, între deputatul PSD Sebastian Ghiţă şi senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu. SRS îl acuză pe Ghiţă că este ofiţer acoperit al SRI, drept urmare George Maior este chemat pentru explicaţii în Parlament, pentru a vorbi despre existenţa agenţilor SRI care sunt în acelaşi timp şi parlamentari.

George Maior neagă ferm acest scenariu, spunând că astfel de afirmaţii sunt „fie interesate, fie gratuite, fie emise în necunoştinţă de cauză”.

Maior dezvăluie ulterior audierii că a fost întrebat în Comisie cum pot parlamentarii şti că lucrurile stau chiar aşa cum le spune Maior. „Dacă îmi trimite o scrisoare sau mă întreabă în cadrul oficial al comisiei şi eu spun că nu, acest raspuns are şi o valoare juridică clară”, a fost răspunsul şefului SRI.

Octombrie 2011. Clanul Butoane omoară un american. Interlopul giurgiuvean Gypsy Gypsanul îl omoară pe baschetbalistul american Chauncey Hardy, jucător la CSS Giurgiu, într-o altercaţie într-o discotecă. Se dovedeşte că el este un protejat al clanului Butoane din Giurgiu, aflat în legături cu mai marii judeţului, inclusiv cu oameni din Poliţie şi cu senatorul UNPR Cezar Măgureanu şi familia sa, cu care Butoane avea afaceri.

George Maior este audiat în Comisia SRI pentru a prezenta situaţia crimei organizate şi a clanurilor interlope din România, din perspectiva SRI. „Preferăm să ne ocupăm şi suntem obligaţi să ne ocupăm de aspectele de securitate naţională. De infracţiunile de drept comun va trebui să se ocupe foarte intens şi nu vreau să comentez activitatea altor instituţii, evident, în primul rând Poliţia, Ministerul de Interne. Dar noi avertizăm asupra acestui fenomen care a crescut în intensitate”, a spus George Maior.

August 2009. Mircea Băsescu, afaceri cu armament. Sorin Roşca Stănescu lansează scandalul implicării lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, într-o afacere cu armament taiwanez, în care ar fi fost implicat şi un presupus suspect de sprijin pentru terorism, Bakri Imad Abdul Reda, care ar fi avut legături cu Hezbollah. SRI dă o notă informativă în Parlament, însă ea rămâne secretă. Scandalul rămâne fără efect, pentru că instituţiile implicate nu descoperă nereguli, iar o investigaţie de presă arată că SRS a dezinformat, punând cap la cap informaţii adevărate cu unele false.

Mircea Băsescu este acuzat de jurnalist că l-a ajutat pe un fost cadru al armatei, Cornel Purcărea, administrator al firmei Oxo Network Consulting SRL, să descarce în Portul Constanţa mai multe containere cu muniţie din Taiwan, care a fost apoi distrusă la unitatea militară Băbeni. Depozitarea muniţiei s-ar fi făcut în depozitele unei firme constănţene care aparţinea fiicei lui Mircea Băsescu. Anterior, Purcărea fusese administrator al firmei Romagro, care era deţinută de libanezul Bakri Imad Abdul Reda, despre care jurnalistul Roşca Stănescu a susţinut că ar fi fost investigat de Interpol pentru legături cu Hezbollah. De fapt, o anchetă a jurnaliştilor de la EvZ a arătat că ancheta Interpol viza nereguli în afacerile cu cereale, nu terorism.

Citeşte aici în ce alte scandaluri a mai fost implicat SRI!

Citește și: