Biro ATTILA
7930 vizualizări 22 mai 2013

Condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul Trofeul Calităţii, Adrian Năstase a susţinut recent o prelegere studenţilor Facultăţii de Drept ai Universităţii Titu Maiorescu. Decanul facultăţii a declarat pentru gândul că nu există nicio incompatibilitate între calitatea de condamnat a lui Năstase şi faptul că a vorbit studenţilor pe teme de drept. Unul dintre studenţii prezenţi la prelegere a precizat pentru gândul că a fost încântat de faptul că Năstase le-a vorbit.

Pe 16 mai, Adrian Năstase a susţinut o prelegere la Facultatea de Drept a Universităţii Titu Maiorescu, o universitate particulară. Fostul premier a vorbit studenţilor despre reprezentarea Romaniei la Uniunea Europeană. El a fost invitat să susţină această prelegere de către decanul Facultăţii de Drept, Liviu Ispas.

În acest moment, situaţia juridică a lui Adrian Năstase este aceea a unui condamnat care îşi ispăşeşte pedeapsa în libertate. Năstase a fost eliberat condiţionat iar instanţele au decis că poate ispăşi pedeapsa în libertate.

Contactat de gândul, decanul Liviu Ispas a declarat că nu vede nicio legătură în faptul că Năstase, condamnat de magistraţi, a ţinut o prelegere studenţilor de la drept care vor ajunge, procurori, judecători sau avocaţi. ”Care e problema? Domnul Năstase a ispăşit partea de pedeapsă. Domnul Năstase a vorbit studenţilor despre reprezentarea României. El este profesor de drept internaţional şi beneficiază de drepturile care decurg din acest fapt. Nu este nimic atipic”, a declarat Liviu Ispas pentru gândul.

Reprezentantul Facultăţii de Drept nu a putut preciza dacă în istoria facultăţii au mai fost şi alţi condamnaţi care au susţinut prelegeri. Decanul Ispas a relatat că la prelegere au participat peste 100 de studenţi. ”La final i-au cerut atografe. S-au pozat cu el. Pe Facebook au apărut foarte multe comentarii pozitive”, a mai explicat profesorul.

Năstase este şi doctor Honoris Causa al Universităţii Titu Maiorescu. El a primit acest titlu în 2010. ”Pentru noi a fost o adevărată plăcere. Eu personal l-am invitat să ţină această prelegere. A fost o plăcere pentru noi să accepte invitaţia. Studenţii au fost absolut încântaţi de întâlnirea pe care au avut-o. Restul sunt intepretări care nu-şi au rostul”, a adăugat Liviu Ispas.

Reprezentantul universităţii i-a transmis lui Năstase şi invitaţia de a preda un curs la Facultatea de Drept. ”Este o chestiune de colaborare universitară pe care nu am finalizat-o. Din punctul meu de vedere, mi-ar face plăcere ca domnul Năstase să ţină cursuri la facultatea noastră. Trebuie să vrea şi el”, a mai declarat Ispas.

Unele surse universitare au arătat pentru gândul că o parte din studenţi au părăsit sala după ce Năstase şi-a făcut apariţia. Decanul Liviu Ispas ne-a declarat că nimeni nu a părăsit sala şi că este vorba doar de o pură speculaţie.

Liviu Ispas este un vechi colaborator al lui Adrian Năstase. În perioada când Năstase a condus guvernul Ispas i-a fost consilier personal pe probleme de educaţie. Liviu Ispas şi-a facut doctoratul cu Adrian Năstase. 

Iulia este studentă în anul II la Facultatea de Drept. A participat şi ea la prelegerea lui Năstase. Spune că a fost încântată de prelegerea lui Năstase. ”Este cel mai bun profesor de drept internaţional public pe care l-am întâlnit. Studenţii au fost foarte interesaţi. Pentru că s-au discutat probleme de actualitate din sfera dreptului internaţional”, a povestit Iulia.

Întrebată dacă nu vede o problemă în faptul că Năstase este în ochii justiţiei un condamnat iar acum el ţine prelegeri la Facultatea de Drept, studenta a precizat că nu vede nici un fel de incompatibilitate. ”Nu mi se pare a fi incompatibil. Este un profesor desăvârşit. Studenţii sunt foarte incântaţi de prezenta dumnealui”, a mai spus Iulia.

Năstase însuşi a comentat scurt pe blogul personal experienţa sa cu studenţii. ”A fost prima dată, după un an de zile, când m-am reîntâlnit cu un grup mare de studenţi. Recunosc, mi-a făcut multă plăcere. Sper că şi ei au fost interesaţi de dezbatere”, a comentat Năstase.

Care este probabilitatea ca Năstase să reintre în puşcărie?

Anul trecut, Adrian Năstase a fost condamnat la închisoare în dosarul Trofeul Calităţii. În dosarul Zambaccian pe 30 martie 2012, completul Curţii Supreme - format din judecătorii Ana Hermina Iancu (preşedinte), Alixandri Vasile şi Săndel Macavei - a decis să-l achite pe Adrian Năstase pentru infracţiune de luare de mită şi să-l condamne la 3 ani cu suspendare pentru cea de şantaj. În acelaşi dosar, Dana Năstase a fost acuzată de complicitate la luare de mită, spălare de bani şi folosirea de acte vamale false. Dana Năstase a fost condamnată la 3 ani cu suspendare pentru folosirea de acte vamale false, pentru restul acuzaţiilor fiind achitată. Irina Jianu şi ea inculpată în dosar a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare.

Potrivit experţilor consultaţi de gândul, în cazul în care completul de cinci judecători menţine această pedeapsă pentru Adrian Năstase, atunci acesta ar mai sta în închisoare pentru o perioadă minimă de 3-4 luni. Practic, Curtea Supremă va contopi pedeapsa de 2 ani cu executare din dosarul Trofeul Calităţii cu cea din acest dosar şi astfel va rezulta o pedeapsă totală de 3 ani cu executare. Asta pentru că pedeapsa de 3 ani cu suspendare devine 3 ani cu executare.

Citește și: