Biro ATTILA
9831 vizualizări 9 feb 2015

Cu dublă cetăţenie, română şi maghiară, deputatul Marko Attila şi-a pierdut imunitatea parlamentară în decembrie 2014, fiind investigat pentru corupţie în dosarul Alinei Bica. Procurorii nu au cerut arestarea sa unui judecător, dar surse judiciare spun că nu ar exista niciun impediment ca parlamentarul să fie adus acasă.

Totuşi, avocatul Eugen Iordăchescu, apărătorul deputatului Marko Attila, a declarat la Digi 24 că Marko se află în Ungaria unde, se bucură de ”protecţie din partea premierului Ungariei, Viktor Orban”.

Ulterior, avocatul deputatului UDMR a declarat pentru gândul că acesta a primit protecţia autorităţilor statului vecin pentru că ”are o relaţie specială cu ambasada Ungariei”, ambasadă care a monitorizat cazul său, a mai transmis avocatul Iordăchescu.

De asemenea, surse politice au declarat pentru gândul că Marko Attila ar avea dublă cetăţenie - română şi maghiară. Cu toate acestea, surse judiciare au explicat că nu ar exista niciun impediment ca Marko Attila să fie adus în ţară în cadrul procedurilor judiciare.

De asemenea, precizăm că autorităţile judiciare din România susţin că ştiau de prezenţa lui Marko Attila pe teritoriul Ungariei.

Contactat de gândul, ambasadorul Ungariei în România, Botond Zakonyi, a precizat că nu comentează, fiind plecat în teritoriu.

Situaţia juridică a deputatului UDMR este, în acest moment, următoarea: este condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar de corupţie şi poate fi propus pentru arestare în dosarul Alinei Bica. Pe 3 decembrie, Camera Deputaţilor a încuviinţat arestarea preventivă a lui Marko Attila, cu 171 voturi "pentru" şi 111 voturi "împotrivă". DNA a cerut arestarea sa pentru abuz în serviciu în legătură cu aprobarea unei despăgubiri de 61 milioane euro considerată supraevaluată de DNA.

DNA nu a mai cerut arestarea deputatului Marko Attila de la judecători, astfel că, în acest moment, pe numele său nu există un mandat de arestare emis de vreo instanţă. Surse judiciare au explicat că procurorii nu au mai formulat cererea în faţa judecătorilor pentru că ar fi extins cercetările.

În momentul în care Parlamentul a aprobat încuviinţarea, Marko Attila se afla în Ungaria. A doua zi după votul din Parlament, el a fost citat la DNA, dar nu s-a prezentat. El a fost citat de procurori pentru a da explicaţii în dosarul despăgubirilor, în care e vizată şi fosta şefă a DIICOT, Alina Bica.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a explicat la Gândul LIVE că Marko Attila a fost chemat la Budapesta, fix în ziua votului din Parlament, la o şedinţă iniţiată de cabinetul Viktor Orban.

”În ziua votului, a participat la o şedinţă, unde au participat toţi parlamentarii noştri, la invitaţia guvernului maghiar. A participat la acea şedinţă. Nu ştiu dacă a rămas acolo”, a declarat Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR a afirmat că el ştie că Marko Attila este nevinovat în dosarul Bica. „Procurorii DNA nu au cerut arestarea sa. În dosarul Bica există o disjungere. El nu a participat la acea şedinţă (şedinţa invocată în dosarul DNA, n.red.), deci nu a semnat. Bănuiesc că de aceea există această diferenţiere.Sunt convins că nu a greşit şi nu a fost implicat. Nu îi este interzis să plece din ţară pentru că nu avea o interdicţie”, a declarat Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR a mai declarat şi că în dosarul în care Marko Attila a fost condamnat definitiv, s-a comis o eroare pentru că deputatul ”a respectat şi ar fi pus în aplicare o lege”.

Deputatul UDMR Marko Attila a fost condamnat definitiv în 2014 la trei ani de închisoare cu suspendare în procesul în care este judecat pentru abuz în serviciu într-un dosar privind restituirea unor imobile, după ce iniţial fusese condamnat la aceeaşi pedeapsă, dar cu executare.

Citește și: