Gandul.info
Mihai Draghici - Mediafax
10444 vizualizări 11 dec 2017

Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO) a formulat o solicitare adresată României activând Regulamentul 34, care permite „proceduri ad hoc în situaţii excepţionale".

„În virtutea Regulamentului procedural 34, cerem şefului Delegaţiei României să ofere, până pe 15 ianuarie 2018, informaţii pentru pregătirea unui raport ad hoc pe tema proiectelor de amendamente legislative dezbătute în prezent de Parlament pe tema justiţiei (...)", informează GRECO într-un comunicat oficial.

Decizia de formulare a acestei solicitări adresate României a fost luată în cursul reuniunii plenare a GRECO, desfăşurată la Strasbourg.

Situaţia României ar urma să fie evaluată de GRECO în martie 2018.

Legea de modificare a Statutului magistraţilor, în forma propusă de Comisia condusă de Florin Iordache, a fost votată pe articole în Camera Deputaţilor, o decizie finală urmând a fi luată luni. De asemenea, actul normativ de modificare privind organizarea judiciară a primit raport favorabil din partea aceleiaşi Comisii. Cele două proiecte de lege sunt contestate de Opoziţie, dar şi de societatea civilă şi Procurorul General, care acuză intenţia PSD-ALDE de a controla Justiţia. 

Preşedintele Comisiei speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, a admis, luni, că „marea spaimă” privind modificarea de către PSD-ALDE a legilor justiţiei constă în subordonarea Justiţiei prin Inspecţia judiciară, el precizând că această abordare este „total falsă”.

„(...) Asta era marea spaimă, că vom subordona Justiţia prin Inspecţia judiciară care va fi în subordinea ministrului Justiţiei. Total fals”, a spus Iordache.
„Inspecţia judiciară vrem să devină instituţie autonomă, dar modul în care sunt selectaţi judecătorii şi procurorii, cât şi numirea, revocarea procurorului şef, inspectorului şef şi inspectorului şef adjunct, să se facă de CSM prin INM. Mai transparent decât atât, a elimina politicul în tot ce înseamnă procedura de selecţie, în procedura de numire, de revocare, nu există”, a spus Iordache.

El a arătat că nu înţelege de ce deranjează atât de mult faptul că a fost introdusă răspunderea magistraţilor: „Am introdus şi răspunderea magistraţilor. Deranjează că principiul potrivit căruia cine greşeşte plăteşte să se aplice şi magistraţilor? Noi am spus de la început - dacă un magistrat, fie că discutăm de un judecător, fie că discutăm de un procuror, atunci când statul plăteşte, statul să aibă posibilitatea să se întoarcă în regres împotriva judecătorului şi procurorului”, a mai spus Iordache.

Citește și: