Nicolae Oprea
92 vizualizări 8 nov 2019

„Aşa cum arătam în ianuarie, PNL uită să spună că ani de zile s-a aflat la cârma RADET, iar acum preferă calea uşoară de a arăta cu degetul spre oricine altcineva decât propria incompetenţă. Am venit în faţa bucureştenilor cu date concrete, cifre şi ani, şi revin cu informaţiile ori de câte ori este nevoie, ca să nu uităm de unde s-a plecat: din punct de vedere financiar, pierderile RADET au scăzut cu 81% în mandatul meu de primar general; am luat luat toate măsurile manageriale astfel încât, dacă în anul 2015 se înregistra o pierdere de aproximativ 430 de milioane de lei, în anul 2017, valoarea acestora a fost de 160 de milioane de lei, iar în 2018, pierderile s-au situat la nivelul cifrei de 79 de milioane de lei. Este o scădere evidentă, pe care nu o poate contesta nimeni”, transmite Gariela Firea, printr-un comunicat de presă al PMB.

Reprezentanţii PMB spun că în perioada 2009-2016, atribuţiile şi coordonarea tuturor activităţilor ce ţin de RADET au fost delegate viceprimarilor PNL, „respectiv: Mircea Raicu - 2009 - PNL; Marcel Nicolaescu - 2013 – PNL Mircea Raicu - 2016 – PNL”.

„Totodată, situaţia în Consiliul de Administraţie al Regiei a fost următoarea:

- în perioada 2009-2013 Cătălin Deaconescu, consilier general PNL, a fost preşedintele Consiliului de Administraţie RADET;

- 2013-2015 Costin Berevoianu, preşedinte CA RADET, susţinut de PNL;

- 2015-2016 Gabriel Dumitraşcu, alături de membri CA, Antonel Tanase, Alin Chitu, Andreea Miu, Marian Agiu, toţi aceştia fiind membri PNL.

Acelasi partid se regăseşte şi în funcţiile de director general al RADET:

- 2013 Ilie Alexandru - susţinut de viceprimarul PNL Marcel Nicolaescu;

- 2013-2014 Marian Agiu - PNL sector 6;

- 2015 Gabriel Ion Tănase - secretar general al biroului politic PNL Bucureşti;

- 2015-2016 Valentin Vitalariu - PNL sector 6”, se arată în comunicatul PMB.

Referitor la datoriile Regiei, Primarul General Gabriela Firea spue că sursa datoriilor acumulate de RADET faţă de ELCEN şi a penalităţilor aferente o reprezintă „modul dezavantajos de facturare pentru regia bucureşteană”.

„Am făcut demersuri la Ministerul Energiei pentru reglarea acestei situaţii generatoare de penalităţi artificiale, demersuri care au rămas fără răspuns. Subliniez că, în ultimii trei ani, subvenţia a fost plătită la timp, ceea ce arată preocuparea noastră clară pentru echilibrarea situaţiei Regiei, faţă de modul în care am preluat-o. În plus, reamintesc faptul că în sistemul de termoficare nu s-a mai investit la modul serios de 50-60 de ani, iar în actuala administraţie RADET a reuşit să reabiliteze 180 de km de conductă, ceea ce reprezintă foarte mult comparativ cu cât s-a reabilitat anterior, când nu mai pleca subventia de la Primăria Municipiului Bucureşti către RADET, iar banii erau folosiţi pentru alte scopuri, în loc să fie investiţi în sistemul de termoficare”, mai transmite Gabriela Firea.

La rândul lor, consilierii PNL o acuză pe Gabriela Firea că nu a făcut nimic pentru a salva RADET de la faliment.

„De 3 ani de când a băgat RADET-ul în insolvenţă, dna Firea nu a făcut absolut nimic să evite falimentul regiei. Am avertizat-o de multe ori în aceşti 3 ani că perspectiva falimentului e inevitabilă în lipsa unor măsuri ferme. Astăzi, dna Firea face ceea ce ştie mai bine: ţipă şi se ceartă cu toată lumea, încercând să-şi ascundă incompetenţa. Lăsând ”zgomotele de fond” la o parte, este clar că primarul general este singurul vinovat de dezastrul din sistemul de încălzire centralizată!”, a scris pe Facebook Cătălin Deaconescu, consilier PNL.

Citește și: