9413 vizualizări 26 apr 2017

UPDATE 13:07 Copilul salvat este în stare critică, după cum a declarat Raluca Alexandru, purtătorul de cuvând al Spitalului Grigore Alexandrescu, unitatea medicală unde se află internat copilul. Aceasta susţine că există multe semne de întrebare în ceea ce priveşte situaţia micuţului. Acesta a suferit un stop cardio respirator în timpul transportului, fiind resuscitat. „Contează foste mult cât oxigen a mai ajuns la creier”, a explicat Raluca Alexandru. 

Părinţii sunt în spital şi îşi pot vedea copilul în fiecare zi. 

UPDATE 09:36 Prognosticul în cazul copilului căzut într-o fântână în judeţul Teleorman rămâne rezervat din cauza problemelor pulmonare, acesta fiind în continuare intubat şi ventilat mecanic, potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu, Raluca Alexandru.

"Am înţeles că a făcut stop cardio respirator în timpul transportului, pe o hipotermie severă, a făcut un fel de sindrom de aspiraţie, asta este problema lui, stând cu capul în jos, probabil că a vărsat sau a înghiţit apă din fântână şi deocamdată temperatura corpului s-a stabilizat, este în secţia de terapie intensivă, rehidratare, starea lui este stabilă, dar este gravă din cauza problemelor pulmonare. Prognosticul este rezervat în continuare. Este ca o pneumonie de aspiraţie, deci probleme pulmonare pentru că a intrat lichid în plămân. Deocamdată, toate intervenţiile sunt de reanimare, nu se fac intervenţii de altă natură, dec totul este pe reanimare. El este în continuare intubat, ventilat mecanic", a declarat Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu.

Acesta este internat pe secţia de terapie intensivă.

UPDATE 23.35 Copilul  a fost transportat, în timpul nopţii de marţi spre miercuri, la Spitalul Grigore Alexandrescu, din Bucureşti, cu un elicopter SMURD, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Teleroman, Ion Dragomir, a declarat, în timpul nopţii de marţi spre miercuri, că băiatul a fost transportat la un spital din Capitală, cel mai probabil Spitalul Grigore Alexandrescu.

„Copilul a fost preluat de elicopterul SMURD şi este transportat la Bucureşti”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Ion Dragomir, purtătorul de cuvânt al Serviciul Judeţean de Ambulanţă Teleorman.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat corespondentului MEDIAFAX că băiatul este în stare de hipotermie, deşi iniţial părea stabil.

"A fost preluat de la faţa locului într-o stare medicală care nu este foarte bună. Iniţial s-a zis că este stabil, dar totuşi copilul este hipotermic, după ce a stat atâta, chiar în pofida faptului că a fost încălzit cu aerul cald care a fost introdus acolo", a declarat Raed Arafat.

UPDATE 21:18 Copilul a fost scos din fântâna în care căzuse, după 11 ore. Copilul a fost prins cu nişte tije care au ridicat în acelaşi timp şi pompa de apă care îi blocase căderea în puţul care avea 25 de metri adâncime. În momentul în care a fost scos, băieţelul plângea. El a fost evaluat de echipajele SMURD şi potrvit şefului DSU, Raed Arafat, dacă situaţia o impune, va fi transportat la Bucureşti.

„A fost scos teafăr. I se acordă primul ajutor de către echipajele medicale sosite la faţa locului. Intervenţia a durat peste zece ore. A fost o intervenţie foarte dificilă. Copilul se afla la o distanţă de 16 metri adâncime, pe o pompă. Au fost folosite dispozitive speciale. S-a încercat realizarea unei gropi pe lângă fântâna respectivă, astfel încât copilul să fie scos în siguranţă. Copilul este în viaţă, în ambulanţă, aceasta este cea mai mare bucurie a noastră. Cu ajutorul celor două tije s-a reuşit să agăţăm şi pompa din interior, dar şi copilul şi să-l aducem centimetru cu centimetru la suprafaţă”, a declarat şi Gelu Adrian Dragomir, purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman.

Peste 40 de pompieri au depus eforturi susţinute, marţi, în misiunea contracronometru de salvare a micuţului din Balta Sărată, judeţul Teleorman. Pompierii au excavat şi pe lângă fântână, operaţiunea fiind foarte periculoasă în condiţiile în care era riscul prăbuşirii malulului de pământ.

La locul incidentului se aflau trei autospeciale de stingere, una de descarcerare şi un echipaj medical aparţinând SAJ. În sprijin au fost trimise un echipaj de salvatori, o autospecială CBRN şi spitalul mobil, care au în dotare tunuri cu aer cald, din cadrul ISU Bucureşti-Ilfov.

UPDATE 20:23  Pompierii încearcă să excaveze pe lângă fântâna adâncă în care a căzut copilul de 2 ani, din Balta Sărată, judeţul Teleorman, pentru a reuşi să îl scoată la suprafaţă. Purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că micuţul se vaită de durere, ceea ce înseamnă că este în viaţă. În acest timp, pompierii încearcă să excaveze pe lângă fântână.

„Încă se acţionează pentru scoaterea copilului din fântână, nu s-a rezolvat. Se excavează pe lângă fântână, să vedem cât de mult se poate avansa, să ajungă aproape de copil şi să putem interveni în zona tuburilor respective şi să spargem o gaură prin care să extragem copilul. El reacţionează. Chiar l-am auzit când se văita că îl doare, asta înseamnă că este în viaţă. Am auzit «Au, au!». Spaţiul este foarte îngust, aproximativ 35 de centimetri, acolo este şi o pompă de apă”, a declarat corespondentului MEDIAFAX, Gelu Adrian Dragomir, purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman. 

Potrivit ISU, apelul la 112 a fost făcut în jurul orei 10.30, ceea ce înseamnă că micuţul este în fântână de aproape 10 ore.

Potrivit IGSU, în Balta Sărată, judeţul Teleorman, intervin peste 40 de pompieri, forţele de intervenţie acţionează pe două fronturi, atât prin manevrarea unui dispozitiv în interiorul locului în care copilul a rămas captiv, cât şi prin săpaturi în exteriorul puţului.

Potrivit reprezentanţilor IGSU, copilul este monitorizat permanent cu ajutorul unei camere video.

UPDATE 19:01 Operaţiunea de salvare continuă. Peste 40 de pompieri depun eforturi susţinute, marţi, în misiunea contracronometru de salvare a micuţului din Balta Sărată, judeţul Teleorman, care a căzut în urmă cu mai bine de şapte ore într-o fântână adâncă. Copilul este în viaţă şi monitorizat permanent, transmite corespondentul Mediafax. 

Potrivit ISU Teleorman, copilul de 2 ani a căzut într-o fântână adâncă din Balta Sărată, în apropiere de Roşiorii de Vede. El se află la o adâncime de 16 metri, poziţionat pe pompa cu care se scoate apă şi este conştient.

La locul incidentului se află trei autospeciale de stingere, una de descarcerare şi un echipaj medical aparţinând SAJ. În sprijin au fost trimise un echipaj de salvatori, o autospecială CBRN şi spitalul mobil, care au în dotare tunuri cu aer cald, din cadrul ISU Bucureşti-Ilfov.

„Este o intervenţie foarte complexă, sunt trimise echipaje din Teleorman şi Bucureşti, este trimis un aparat experimental pentru intervenţia în locuri foarte înguste care este posibil să îl folosească. A fost trimisă şi o echipă medicală cu un elicopter SMURD, dar şi un alt elicopter care a adus aparatul respectiv, primul adjunct de la Situaţii de Urgenta care a preluat coordonarea. Copilul este vizualizat printr-o cameră pusă la dispoziţie de către colegii de la Poliţie care poate să îl urmărească, are lumină, căldură care este introdusă prin aparatele pe care le au pompierii. Să vedem ce decizie se va lua de către cei de la faţa locului şi care ştiu cel mai bine situaţia. Nu este nicio soluţie fără risc. Ei trebuie să stabilească care este cea mai bună metodă şi cea mai sigură. Copilul este conştient şi nu sunt semne că ar avea probleme medicale. Este un copil de un an şi 8 luni, e stresat, mai plânge, din cauza asta e dificil pentru că nu poţi comunica cu el", a declarat, pentru MEDIAFAX, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Totodată, două buldoexcavatoare au fost aduse în localitatea Balta Sărată din judeţul Teleorman. Intervenţia este dificilă deoarece fântâna este extrem de îngustă. Potrivit IGSU, salvatorii acţionează pentru scoaterea copilului cu ajutorul cordiţelor de salvare.

Conform sursei citate, copilul este conştient şi monitorizat în permanenţă cu o cameră video coborâtă la nivelul lui, respectiv la o adâncime de aproximativ 16 metri.

Copilul de 2 ani din Balta Sărată, judeţul Teleorman, a căzut de mai multe ore într-o fântână adâncă, el nefiind în apă, ci este poziţionat pe pompa cu care se scoate apă.

Purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman, Gelu Adrian Dragomir, declara, pentru MEDIAFAX, că intervenţia este dificilă deoarece puţul este extrem de îngust.

Potrivit acestuia, salvatorii introduc permanent oxigen în puţ pentru ca micuţul să nu treacă în stare de inconştienţă, iar spitalul mobil şi autospeciala CBRN, care au tunuri cu aer cald, se află la faţa locului pentru a evita intrarea în hipotermie a copilului.

Citește și: