Mihaela STOICA
12520 vizualizări 19 iun 2013

Fostul secretar al Partidului Comunist Român (PCR) şi vicepremier, Cornel Burtică,  a murit la vârsta de 82 de ani.

Burtică a murit în 11 iunie şi a fost incinerat, discret, în 14 iunie.

Născut în 1931, Cornel Burtică a fost un om politic comunist român, membru al Consiliului Politic Executiv al PCR, ambasador al Republicii Socialiste România în Italia, Maroc şi Malta până în 1969, când a fost numit ministru al comerţului exterior. Prin decretul nr. 95 din 7 mai 1981 privind conferirea unor distincţii ale Republicii Socialiste România, Cornel Burtică a fost decorat cu ordinul 23 August clasa I.

În calitate de ambasador al Republicii Socialiste România în Italia (1966-1969) s-a întâlnit de mai multe ori cu Agostino Casaroli, ministrul de externe al Sfântului Scaun, cu care România nu avea relaţii diplomatice. Ambasadorul Burtică s-a pronunţat pentru reglementarea situaţiei Bisericii Române Unite (aflate pe atunci în ilegalitate), între avantajele acestui fapt fiind acela că aniversarea în 1968 a 50 de ani de la unirea Transilvaniei cu România, organizată de greco-catolicii din emigraţie, să nu aibă un pronunţat caracter ostil regimului de la Bucureşti.

În anii ’70-’80, Burtică a fost vicepremier al Guvernului în anii ’70-’80. Ulterior a fost  ministru al Comerţului Exterior, în 1981-1983.

 După ce nua  mjai fost ministru, a fost director al Uzinelor 1 Mai din Ploieşti până în 1990.

Burtică a fost unul dintre cei care a criticat Securitatea, după 1990, şi a vorbit despre relaţia lui Dan Voiculescu cu Securitatea.

Cornel Burtică a apărut şi în pelicula "Război pe calea undelor" (Cold Waves), un documentar care vorbeşte despre ceea ce a însemnat postul de radio Europa Liberă, atât pentru oamenii care ascultau pe ascuns, în case, şi pentru cei care lucrau acolo, cît şi pentru oamenii regimului comunist, care voiau să îl distrugă cu orice preţ.

Citește și: