Andreea OFIŢERU
22130 vizualizări 3 apr 2013

În săptămâna în care elevii pot face şcoală ”altfel” (adică activităţi educative în afara şcolii), o recomandare a ministrului Educaţiei a creat o furtună în cancelarii. Ministrul Pricopie s-a arătat îngrijorat de numărul mare de elevi care vor să facă şcoala altfel vizitând Muzeul Antipa, unde este găzduită în această perioadă o celebră expoziţie despre corpul uman.

”Eu unul nu mi-aş lăsa copiii să vadă o astfel de expoziţie”, a fost mesajul pe care ministrul l-a transmis la ultima videoconferinţă cu inspectorii şcolari, argument suficient de puternic pentru unii dintre aceştia să transmită mai departe, către directorii de şcoli ”interdicţia” venită de sus. ”Am transmis şcolilor, la recomandarea ministrului, să nu meargă la expoziţie. Nu cunosc expoziţia şi nici nu pot să vă spun de ce nu ar trebui să meargă acolo. Dar am decis să nu meargă”, ne-a comunicat Eufrosina Amza, inspector general adjunct în Călăraşi.

Şi la Bucureşti, temerea ministrului referitoare la impactul pe care corpul uman îl poate avea asupra generaţiilor fragede a fost interpretată ca o interdicţie. ”Pot să meargă la Antipa, dar nu la această expoziţie”, sună recomandarea Inspectoratului Capitalei, confirmată pentru gândul. Cu toate acestea, inutil de spus că ”fructul oprit” i-a stârnit şi mai mult pe tinerii vizitatori: până în acest moment, peste 3.000 de copii până în 18 ani au vizitat The Human Body.

Decizia de vizitare se ia de ”conducerea administrativă a şcolii”

Ministerul a trimis o notă către toate inspectoratele şcolare prin care le spune să ceară şcolilor din subordine ca decizia privind vizitarea expoziţiei „The Human  Body” de la Muzeul Antipa în cadrul Săptămânii "Să ştii mai multe, să fii mai bun!" să fie luată la nivelul conducerii administrative a şcolii, şi nu de fiecare profesor în parte.

Nota către inspectorate a fost trimisă după ce, în videoconferinţa cu inspectorii, Remus Pricopie le-a spus acestora că ar fi mai bine să evite vizitarea expoziţiei. În discuţia cu inspectorii, ministrul Educaţiei a adus şi argumentul pentru care el nu e de acord cu vizitarea: pentru că în calitatea lui de părinte el nu şi-ar duce copiii la această expoziţie. Informaţia că ministrul Educaţiei a recomandat ca elevii să nu meargă la expoziţie a apărut iniţial pe site-ul Exploratori Moderni, unde este citată Liliana Preoteasa, director general în Ministerul Educaţiei, care explică  de ce ministrul s-a opus vizitării expoziţiei: deoarece ”în calitatea lui de părinte, nu şi-ar aduce copii la această expoziţie”.

În nota către inspectoratele şcolare, semnată de trei dintre directorii de la Educaţie, se arată că „întrucât există unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum şi un posibil impact emoţional negativ pe care acestea l-ar putea avea asupra elevilor”, Ministerul Educaţiei roagă inspectorii să solicite şcolilor ca decizia privind vizitarea expoziţiei să fie luată de consiliul de administraţie al şcolilor.

FOTO GÂNDUL// Luni, 1 aprilie, sute de elevi stăteau la coadă la Muzeul Antipa

În cazul în care consiliul de administraţie decide în favoarea expoziţiei, atunci şcoala trebuie „să ceară acordul scris al părinţilor sau reprezentanţilor legali ai elevilor”.

În plus, mai scrie Ministerul Educaţiei, „părinţii vor fi informaţi de faptul că există aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum şi un posibil impact emoţional negativ al acestor exponate”.

Unele dintre inspectorate s-au conformat imediat după videoconferinţa cu ministrul şi au trimis către toate şcolile interdicţia de nu mai vizita Antipa.

„Le-am transmis, la recomandarea ministrului, să nu meargă la expoziţie. Eu nu pot să vă spun nimic despre expoziţie. Nu cunosc expoziţia şi nici nu pot să vă spun de ce nu ar trebui să meargă acolo. Dar am decis să nu meargă şi pentru că erau prea multe acte de făcut”, a declarat pentru gândul Eufrosina Amza, inspector general adjunct la Călăraşi.

„Pot merge la Antipa, dar să nu viziteze expoziţia”

Inspectorii de la Bucureşti spun că ei pun în practică politicile Ministerului Educaţiei şi au trimis nota în teritoriu. „Pot merge la Antipa, dar să nu viziteze expoziţia”, a declarat Marian Banu, inspector de imagine la Capitală.

Eugen Stoica, unul dintre directorii care au semnat nota, spune că a au existat două variante în care şcolile trebuiau să aleagă. ”Nu este vorba despre Muzeul Antipa în sine, ci despre o anumită expoziţie care nu are caracter permanent. Există controverse legate de expoziţie. Sunt inclusiv ţări care au interzis existenţa expoziţiei - de exemplu Franţa”, a spus Eugen Stoica.

Directorul susţine că aceasta decizie este legată de o situaţie specială din cauza corpurilor umane plastifiate. „Am considerat că există o anumită decizie pe care nu poate să o impună şcoala. Nu poate spune şcoala dacă elevii să meargă sau nu la expoziţie. A fost dorinţa noastră ca părinţii să-şi dea acordul”, a mai spus directorul.

Contact de gândul, Remus Pricopie nu a vrut să comenteze decizia, a spus doar că „există un comunicat al ministerului în acest sens”.

Ordinul ministrului privind organizarea „Săptămânii Altfel” prevede, într-adevăr, că „tipurile de activităţi care se organizează în săptămâna menţionată, durata acestora, modalităţile de organizare şi responsabilităţile se stabilesc în consiliul profesoral şi se aprobă de către consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, până la data de 15 februarie 2013”.

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei: O lecţie de biologie pe viu. Care e problema?

Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus că nu era nevoie ca ministerul să trimită o notă pentru expoziţie.

”Cred că această decizie putea să fie luată de fiecare profesor în parte. Eu cred că profesorul îşi asumă responsabilitatea atunci când decide unde să meargă. Am o îndoială cu privire la vizitarea expoziţiei de către cei mici, dar pentru elevii care deja învaţă biologie putea să fie o lecţie pe viu”, a spus Andronescu.

„Nu poţi din cabinetul ministrului să-i spui profesorului ce să facă - când un pas mai la dreapta, când să facă un pas mai la stânga”, a mai spus fostul ministru.

VEZI AICI NOTA PE CARE MINISTERUL EDUCAŢIEI A TRIMIS-O INSPECTORATELOR ŞCOLARE

Organizatorii expoziţiei „Human Body” au precizat pentru gândul că peste 3.000 de copii cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani au vizitat până la 3 aprilie expoziţia. În total, expoziţia a avut  10.000 de vizitatori până acum. Mulţi dintre elevi care au mers  la muzeu au scris în cartea de impresii, iar expoziţia a fost apreciată.

Muzeografii cer lămuriri de la Ministerul Educaţiei

În plus, reprezentanţii muzeului au cerut Ministerului Educaţiei să vină cu precizări privind  „aspectele controversate, generate de tipul de exponate" din expoziţia temporară The Human Body şi a influenţelor negative pe care le pot suferi elevii vizitatori ai expoziţiei”.

Într-un comunicat pus pe site-ul instituţiei, muzeografii îşi exprimă  „nu doar nedumerirea, ci şi dezamăgirea faţă de lipsa de comunicare" a ministerului.

„Menţionăm că în ziua de 21 martie 2013, în intervalul 10.00 - 20.00, profesorii şcolilor din Bucureşti au fost invitaţi să vizioneze, în mod gratuit, expoziţia The Human Body tocmai pentru a sesiza aspecte din expunerea temporară care ar putea aduce prejudicii de orice fel elevilor vizitatori", precizează muzeografii.

Referitor la existenţa unor „aspecte controversate generate de tipul de exponate", precum şi a unui „posibil impact emoţional negativ al acestor exponate", invocate în adresa MEN, reprezentanţii Muzeului Antipa precizează că, în România, nu a fost efectuat un studiu cu privire la impactul negativ pe care l-ar putea avea vizitarea expoziţiei The Human Body.

„Nu avem cunoştinţă despre pericolul generat de vizitarea expoziţiei The Human Body de către elevi, semnalat de o persoană autorizată precum un medic psihiatru pediatru sau un psiholog, specializat în psihologia copilului",  arată muzeografii.

Cu privire la solicitarea acordului părinţilor elevilor care doresc să viziteze cu şcoala expoziţia, muzeografii spun că acest lucru este cât se poate de corect.

„Rămâne, însă, de neînţeles şi fără suport real avertismentul faţă de «un posibil impact negativ asupra vizitatorilor elevi», cu atât mai mult cu cât recomandarea priveşte toţi elevii, indicaţi, în adresă, ca «minori». Nu toţi elevii cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani, elevi ai claselor I-XII, sunt minori?",  se întreabă muzeografii.

Elevii şi-au scris impresiile după ce au văzut expoziţia

VREMEA - VREMEA ÎN BUCUREŞTI. Prognoza meteo pentru joi şi vineri

Citește și: