62 vizualizări 21 sep 2008

Apariţia lui Costel Busuioc pe scena din spatele Băncii Naţionale s-a lăsat aşteptată sâmbătă la Zilele Bucureştiului. Şi a fost o mare dezamăgire. Nu pentru că „Pavarotti din Banat” nu şi-ar fi făcut bine treaba. Dar în parcarea din spatele Băncii Naţionale, organizatorii au amenajat un spaţiu „chic” pentru invitaţi. Au avut pus chiar şi un covor roşu care pornea din spatele statuii lui Mihai Viteazu de la universitate. Însă au uitat un lucru. Dacă ambasadorii, politicienii, înalţii prelaţi şi toţi invitaţii speciali au beneficiat de condiţii speciale, miile de oameni care s-au îmbulzit pe strada Doamnei să-l vadă pe „Pavarotti din Banat” nu au auzit aproape nimic. Probleme cu sonorizarea a avut şi celălalt cap de afiş al manifestării.

După începerea concertului lui Bryan Adams, se mai făceau încă reglaje de sunet. Ca şi cum n-ar fi fost de ajuns că boxele nu erau suficient de puternice pentru a acoperi suprafaţa Parcului Izvor, concertul a mai fost boicotat şi de un elicopter. Până la urmă însă, zecile de mii de oameni prezenţi s-au arătat încântaţi şi de concertul canadianului şi de duetul acestuia cu o tânără din public şi de spectacolul de artificii care i-a urmat.

Străzi pline de la 11 dimineaţa până în toiul nopţii

Zilele Bucureştiului au combinat anul acesta două evenimente: aniversarea a 549 de ani de la prima atestare documentară şi participarea în programul „noaptea albă”, desfăşurat în mai multe oraşe europene. Evenimentul a început sâmbătă dimineaţa cu o reconstituire a atmosferei Bucureştiului de la începutul secolului XX. Dacă apariţia a şapte trăsuri care s-au plimbat din spatele statuii lui Mihai Viteazu de la universitate până pe Lipscani a fost spectaculoasă în sine, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre „bătaia cu flori” sau „parada costumelor” trecute în program. „Bătaia” a constat din câte o floare aruncată odată la 10 minute, iar „costumaţii” au fost atât de puţini încât nici nu se observau în mulţimea de gură-cască venită în centrul Bucureştiului.

Dincolo de micile inconveniente, însă, cel puţin din punctul de vedere al numărului de participanţi, evenimentul a fost din nou un succes. Veniţi fie ca să-şi ducă copilul gratis la circ, fie pentru a-l asculta pe Costel, pe Bryan Adams, pe Nelu Ploieşteanu sau pentru o simplă plimbare, bucureştenii s-au prezentat în număr foarte mare în centrul oraşului.  Străzile au fost pline de la 11 dimineaţa până în toiul nopţii. După-amiaza doar pentru a urca pe platoul de la Muzeul Curtea Veche, unde aveau loc concerte, trebuia să stai cam 20 de minute.

Cam tot atât îţi trebuia şi pentru a trece prin intersecţia dintre străzile Smârdan şi Lipscani. Exact acolo era amplasată scena circulară pe care de-a lungul zilei s-au perindat tot felul de tarafuri şi lăutari celebri, de la  Nelu Poieşteanu sau Vasile Năsturică până la Fanfara Zece Prăjini. Succesul concertelor de pe această scenă au făcut ca spaţiul de 3 metri rămas între scenă şi zidurile clădirilor să fie mai tot timpul blocat. Cine şi-a dorit o seară mai liniştită s-a putut duce în Piaţa „George Enescu”, acolo unde, începând de miercuri, avea loc un alt eveniment organizat tot de primărie: Vienna Music Film Festival. S-au găsit suficienţi iubitori de muzică clasică care au abandonat înghesuiala din centrul istoric pentru a umple elegantul spaţiu amenajat lângă Ateneul Român.

Restaurantele şi-au scos grătarele în stradă

De Zilele Bucureştiului au profitat şi restaurantele de obicei pline din centru şi cele în care rar intră cineva şi  patiseriile şi covrigăriile şi gogoşeriile şi anticarii şi comercianţii de lucruri cumpărate din complexul Europa. Restaurantele şi-au scos grătarele în stradă, micii fiind, ca de obicei, aproape singurul produs culinar din oferta comercianţilor.

Până şi în magazinele de echipamente pentru sport extrem şi tot felul de accesorii urbane era multă lume. Singurii care au avut de pierdut au fost cei câţiva comercianţi care au decis să îşi ţină magazinele închise. Cert e că bucureştenii au răspuns cu mic cu mare la invitaţia la distracţie adresată de primărie. Şi poate n-ar strica ca măcar odată pe lună centrul istoric să se transforme într-un spaţiu pietonal în care au loc tot felul de manifestări culturale. Şi Noaptea Albă de anul trecut şi Noaptea Muzeelor şi evenimentele de la sfârşitul acestei săptămâni au dovenit că bucureştenii sunt interesaţi de astfel de manifestări.
 

Citește și: