57 vizualizări 13 mar 2008

Părinţii lui Costel Busuioc au urmărit finala „Fiii lui Babel“ la un televizor minuscul, conectat la o baterie de maşină. Sărmani, cei doi pensionari locuiesc pe un vârf de deal, într-un cătun neelectrificat – Goruni, din Iaşi. Stau într-o casă cu o singură cameră. În ultimele săptămâni, bătrânii au mai auzit la radio câte ceva despre Costel. Băiatul a plecat din sat la 14 ani, din cauza sărăciei lucii. Sunt mai bine de 20 de ani de când nu s-a mai întors acasă, şi nici nu îşi cunoaşte o parte dintre cei zece fraţi.

Acum, Georgeta şi Constantin Busuioc ţin pe perete, în loc de icoană, o pagină de ziar în care scrie despre fiul lor – fost cioban în România şi zidar în Spania, devenit tenorul care a cucerit atâta lume. Ieri, cei doi păreau stânjeniţi că s-a aflat adevărul despre locul naşterii lui Costel, pentru că sunt săraci. Mama lui ne-a spus că mai are o singură dorinţă, înainte să moară: să-l vadă pe Costel „venind în zare“.

Fanii la nivel înalt

Miercuri, în ziua finalei, Costel s-a trezit cu o mulţime de fani la nivel înalt. Un deputat din Comisia de cultură a propus Guvernului organizarea în Spania a patru concerte în aer liber susţinute de Costel Busuioc. Proiectul are deja un nume, „Vocea României în Spania“. Ministrul Culturii a promis instantaneu sprijin financiar. Întregul Guvern, reunit în şedinţă săptămânală, a discutat despre Costel. Premierul a vorbit despre „evoluţia remarcabilă la concurs“ şi a spus că prestaţia lui „Pavarotti de Banat“ aruncă o lumină favorabilă asupra românilor din Spania. După finală, însuşi preşedintele României l-a sunat pe Costel pentru a-l felicita. „Am fost emoţionat. Vă daţi seama, ce onoare pe mine“, s-a confesat Costel Busuioc. În sfârşit, primarii din comuna natală şi cea în care locuieşte acum – Ghiladul de Timiş – au anunţat că îl fac pe Costel cetăţean de onoare.

Spre deosebire de mărimile din România, care i-au întins o mână „după“, compania Sony BMG semnase înainte de finală un precontract cu Costel. Sony i-a propus să-l ajute să urmeze o carieră muzicală, iar organizatorii emisiunii “Fiii lui Babel“ i-au promis că vor sprijini realizarea unui proiect în România, finanţat cu ajutorul veniturilor obţinute din descărcarea on-line a melodiilor.

Citește și: