Pacala Dana - Mediafax
Kiss Edit
166 vizualizări 24 oct 2013

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a primit un avertisment din partea Prefecturii Covasna pentru nepurtarea eşarfei tricolore la Zilele oraşului, el susţinând că Prefectura a fost "promotorul numărul unu al mişcărilor autonomiste în Ţinutul Secuiesc", trezind dorinţa de libertate a secuilor.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că a primit în această săptămână de la Prefectura Covasna "un proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor", semnat de prefectul Dumitru Marinescu şi contrasemnat, ca martor, de subprefectul Georgeta Gheorghiu, în care i se atrage atenţia că în 26 aprilie, cu ocazia deschiderii manifestării "Zilele municipiului Sfântu Gheorghe", nu a purtat eşarfa în culorile drapelului naţional, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Antal a precizat că în document se arată că această faptă se sancţionează cu amendă de la 2.500 de lei la 5.000 de lei, dar că Prefectura i-a dat "un avertisment".

El a catalogat acest lucru ca un "demers interesant" din partea Prefecturii, menţionând totodată că el a fost reclamat de către cei "care stau în spatele acestui proces-verbal" şi pentru că nu a purtat eşarfa tricoloră cu ocazia sărbătorilor comunităţii maghiare, respectiv la 15 martie, 20 august sau 23 octombrie.

Edilul consideră că Prefectura Covasna a fost "promotorul numărul unu al mişcărilor autonomiste în Ţinutul Secuiesc".

"Prefectura a trezit mândria secuilor şi a trezit dorinţa de libertate a secuilor prin toate acele măsuri pe care le-au luat şi le iau prefecţii. Eu personal mă aştept să fiu demis, să mi se ia mandatul pentru faptul că pe 15 martie, în faţa a mii de secui, când sărbătorim Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, nu port eşarfa tricoloră în momentul în care urc pe scenă.... Acolo unde trebuie, port tricolorul, însă nu cred că prin măsuri coercitive cineva crede că noi o să respectăm mai mult sau o să iubim mai mult această ţară. Sunt momente în care eu consider că este de bun simţ să port eşarfa tricoloră şi am făcut-o", a spus primarul municipiului Sfântu Gheorghe.

Antal a precizat, în acest context, că nicio sărbătoare a comunităţii maghiare nu are legătură cu vreun conflict cu românii, nici 15 martie, nici 23 octombrie, nici 20 august.

"Deci niciuna dintre sărbătorile noastre naţionale nu are legătură cu vreun conflict cu românii şi noi, cetăţeni români de naţionalitate maghiară, ne bucurăm foarte mult de acest lucru şi dorim să fim respectaţi aici. Nu vom pleca de pe pământurile noastre natale, oricât de mult ar dori unii şi ne-ar trimite alţii. Noi o să respectăm mai mult, o să iubim mai mult această ţară, dacă şi noi vom fi respectaţi, atunci când se vor lua decizii prin care ne vom simţi mai bine aici, în România", a conchis el.

La rândul său, prefectul de Covasna, Dumitru Marinescu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că a trimis acest averstisment abia acum întrucât a aşteptat în ideea că "poate între timp", la alte evenimente, primarul Antal Arpad va purta totuşi eşarfa tricoloră.

"Am zis că între timp, la alte evenimente poate că o să poarte eşarfa, dar după aceea domnul primar nu ne-a onorat cu prezenţa la nicio manifestare", a spus prefectul de Covasna.

El a subliniat că a decis ca întâi să dea doar un avertisment, pentru că atunci când un om greşeşte este normal ca întâi să i se atragă atenţia.

Citește și: