2990 vizualizări 10 oct 2016
În urmă cu o săptămână. Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor a lansat Programul Casa Verde Clasic, atât pentru populaţie cât şi pentru persoanele juridice, iar Ghidul de Finanţare a fost publicat în Monitorul Oficial. Dosarele de finanţare vor putea fi depuse în perioada 10 - 24 octombrie 2016. Dosarele pot fi depuse începând de astăzi şi până pe 24 octombrie, iar românii s-au aşezat la coadă chiar din prima zi, pentru că au vrut să fie siguri că ajung repede la ghişeu ca să depună actele. 
 
În Suceava şi Vaslui, de exemplu, sute de persoane stau la coadă chiar şi în faţa Agenţiei de Protecţie a Mediului ca să depună dosarele pentru Casa Verde. În Suceava a fost nevoie chiar ca şefii Agenţiei să ceară prezenţa jandarmilor pentru menţinerea ordinii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
 
 
Peste 300 de suceveni doresc să obţină finanţare nerambursabilă prin programul „Casa Verde”, iar luni dimineaţa aproximativ două sute dintre aceştia erau la intrarea în sediul APM pentru a depune dosarele. Directorul AMP Suceava, Vasile Oşean, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că solicitanţii au fost înscrişi pe o listă şi vor fi primiţi în ordinea de pe această listă, situaţie pe care a comunicat-o şi celor circa două sute de solicitanţi veniţi încă de luni dimineaţa pentru a depune dosarele.
 
El a afirmat că pe listă sunt înscrişi 345 de solicitanţi şi şi-a exprimat speranţa ca cel puţin 200 să fie cereri eligibile, iar dosarele să fie completate corect. Directorul APM Suceava a solicitat prezenţa jandarmilor pentru menţinerea ordinii. Potrivit lui Oşean, se vor putea procesa, zilnic, circa 40-50 de dosare care sunt apoi introduse în sistemul electronic. În judeţul Suceava circa 300 de solicitanţi vor putea beneficia de fonduri prin programul „Casa Verde”.
 
Şi la Vaslui, peste 150 de persoane au stat, pe parcursul nopţii de duminică spre luni, la rând în faţa Agenţiei de Protecţia Mediului (APM), pentru a-şi depune dosarele. Oamenii au vrut să fie printre primii, şi, de teamă că nu vor mai beneficia de fonduri dacă nu-şi depun dosarele la prima oră, s-au aşezat la coadă la ora 2.00.
 
„Au fost cetăţeni care au stat la rând de la ora 2.00, iar până dimineaţă s-au adunat multe persoane. Am dat, de la începutul programului, peste 130 de numere şi mai sunt oameni care aşteaptă la rând. Este îmbucurător faptul că vasluienii sunt interesaţi de acest program”, a afirmat conducerea APM Vaslui. În cadrul programului, judeţului Vaslui i-a fost alocată suma de aproximativ două milioane de lei.
 
Cam la fel stau lucrurile şi în Piteşti, acolo unde circa 300 de persoane au stat la coadă de duminică, unii chiar de sâmbătă, în faţa APM Argeş, ca să depună dosarele pentru „Casa Verde", oamenii declarându-se revoltaţi de organizare.
 
Cele 300 de persoane din judeţul Argeş s-au aşezat în faţa APM duminică, încă de la amiază, deşi dosarele pentru obţinerea subvenţiei pentru achiziţionarea unor sisteme ecologice de încălzire a locuinţelor pot fi depuse abia de luni dimineaţă. Oamenii s-au declarat revoltaţi de faptul că reprezentanţii APM nu s-au ocupat de organizare.
 
 
„Mă nemulţumeşte situaţia, eu am 72 de ani. Domnii de la Mediu ar fi trebuit să facă un ghişeu, iar omul când venea îşi lua un bon ştampilat şi pleca acasă, apoi se prezenta luni la ora 9. Am venit azi (duminiocă - n.r.) la ora 12 şi stăm până mâine la ora 1, practic 24 de ore", a declarat o persoană care stătea la coadă.
 
„Sunt şi oameni care au venit de ieri (sâmbătă - n.r.) de la ora 14, deci noaptea asta va fi pentru ei a doua pe care o vor îndura la temperaturile şi în condiţiile pe care le vedeţi. Eu, voluntar, am convenit cu oamenii care sunt aici să facem o listă care să ateste ordinea venirii lor aici. Respectăm orice om, n-am întrebat pe nimeni nici ce funcţie are, nici ce hram poartă”, a declarat Iustin Avram, unul dintre organizatori.
 
Ca să nu îngheţe, mulţi dintre argeşeni s-au îmbrăcat foarte gros şi şi-au adus de acasă pături şi şezlonguri, iar alţii au stat în maşini, cu radiatoarele pornite: „I-auzi! Ascultăm muzică, ce să facem? Păi dacă n-avem cu ce să ne cinstim... Foc de tabără nu facem, nu poluăm atmosfera, că doar suntem în faţa mediului”, a spus una din persoanele care stăteau în maşini.
 
 
Bugetul alocat pentru întreaga ţară este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populaţiei şi 34 de milioane persoanelor juridice. Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor a anunţat că dosarele de finanţare vor putea fi depuse în perioada 10 - 24 octombrie 2016 la sediile agenţiilor pentru protecţia mediului din judeţele de reşedinţă.
 
Echipamentele finanţate pentru populaţie prin „Casa Verde" sunt panourile solare şi pompele de căldură, cunatumul finanţării nerambursabile prin AFM fiind în funcţie de tipul instalaţiei - până la 3.000 de lei pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.
 
„Unul dintre principalele sectoare pe care se bazează economia verde, prioritate stabilită pentru mandatul din acest an, sunt energiile regenerabile. De aceea, am decis reluarea Programului Casa Verde după o pauză de 5 ani. Îmi doresc să încurajăm cât mai mare parte a populaţiei să folosească sisteme de încălzire verzi în propriile locuinţe. România este una dintre ţările cu mare potenţial în domeniul energiilor regenerabile, iar această resursă este o oportunitate reală de valorificare care trebuie susţinută şi impulsionată prin astfel de programe. Dacă am exploata la maximum întregul potenţial solar din ţara noastră am putea substitui în această formă aproape jumătate din volumul de apă caldă menajeră şi circa 15% din cota de energie termică pentru încălzirea curentă”, spune ministrul Cristiana Paşca Palmer.
 
Pentru accesarea finanţărilor prin Casa Verde, trebuie depus dosarul de finanţare la Agenţia Teritorială de Protecţie a Mediului, apoi urmărit site-ul AFM pentru a afla decizia de acceptare (sau respingere) în Program. Urmează apoi semnarea contractului de finanţare cu Administraţia Fondului pentru Mediu, demararea lucrărilor şi, în final, depunerea cererii de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanţare. Pentru semnarea contractului de finanţare cu AFM, românii au la dispoziţie maximum 60 de zile de la publicarea pe site-ul AFM a listei cu agenţiile teritoriale care au intrat în posesia contractelor.
 
 
În ceea ce priveşte persoanele juridice, beneficiarii programului pot fi unităţile administrativ-teritoriale, instituţiile publice şi unităţile de cult. În acest caz se va finanţa instalarea de sisteme care utilizează energie solară şi energie geotermală, la fel ca în cazul persoanelor fizice, dar şi sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deşeurilor, a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe bază de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. Persoanele juridice pot depune dosarele de finanţare în intervalul 17 octombrie -14 noiembrie 2016.
 
O instituţie solicitantă poate depune, în cadrul unei sesiuni de finanţare, o singură cerere de finanţare. Unităţile administrativ-teritoriale/Instituţiile publice/Unităţile de cult pot solicita finanţare pentru mai multe imobile sau obiective în cadrul aceleiaşi cereri de finanţare, însă cuantumul acesteia nu poate depăşi 2.000.000 de lei în cazul instituţiile publice, 500.000 de lei în cazul unităţilor de cult, 4.000.000 de lei în cazul primăriilor cu un număr de locuitori mai mare de 100.000, 3.000.000 lei în cazul primăriilor cu un număr de locuitori cuprins între 50.000 şi 100.000 de locuitori, 2.000.000 lei în cazul unităţilor administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 20.000 şi 50.000, 1.000.000 de lei în cazul localităţilor cu un număr de locuitori cuprins între 3.000 şi 20.000, iar în cazul administraţiilor locale unde sunt mai puţin de 3.000 de locuitori, suma maximă va fi de 500.000 de lei. În cazul persoanelor juridice, finanţarea nerambursabilă, asigurată de Autoritate, se acordă în cuantum de până la 90% din cheltuielile eligibile ale proiectului. 
 
Ghid practic. Cum puteţi primi bani de la stat pentru a vă renova casa
 
Echipamentele finanţate pentru populaţie prin acest program sunt panourile solare şi pompele de căldură, cunatumul finanţării nerambursabile prin AFM fiind în funcţie de tipul instalaţiei, sumele acordate fiind următoarele:
 
-  până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate;
 
-  până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate;
 
-  până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer;
 
În ceea ce priveşte accesarea finanţărilor prin Casa Verde populaţia are de parcurs cinci paşi:
 
Pasul 1.: Depunerea dosarului de finanţare la agenţia teritorială de protecţia mediului
 
Pasul 2.: Urmărirea site-ului AFM pentru decizia de acceptare în Program
 
Pasul 3.: Semnarea contractului de finanţare cu Administraţia Fondului pentru Mediu
 
Pasul 4.: Demararea lucrărilor Nesecret Bulevardul Libertăţii nr. 12, Sector 5, Bucureşti Tel.: +4 021 408 9605 www.mmediu.ro
 
Pasul 5.: Depunerea cererii de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanţare.
 
„Am decis reluarea Programului Casa Verde după o pauză de 5 ani. Îmi doresc să încurajăm cât mai mare parte a populaţiei să folosească sisteme de încălzire verzi în propriile locuinţe. România este una dintre ţările cu mare potenţial în domeniul energiilor regenerabile, iar această resursă este o oportunitate reală de valorificare care trebuie susţinută şi impulsionată prin astfel de programe”, spune ministrul Cristiana Paşca Palmer.
 
Pe de altă parte, fiecare instituţie care solicită o astfel de finanţare poate depune o singură cerere, însă cuantumul acesteia nu poate depăşi:
 
- 2.000.000 lei pentru instituţiile publice;
 
- 500.000 lei pentru unităţile de cult;
 
- 4.000.000 lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori mai mare de 100.000;
 
- 3.000.000 lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 50.000 şi 100.000;
 
- 2.000.000 lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 20.000 şi 50.000;
 
- 1.000.000 lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 3.000 şi 20.000;
 
- 500.000 lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori mai mic de 3.000
 
În cazul persoanelor juridice, finanţarea nerambursabilă, asigurată de Autoritate, se acordă în cuantum de până la 90% din cheltuielile eligibile ale proiectului. Ghidurile de finanţare au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ordinul Nr. 1817 şi Ordinul Nr. 1818 ale Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Citește și: