321 vizualizări 18 feb 2011

Un taximetrist de 60 de ani a fost omorât în bătaie pentru un loc de parcare. Incidentul a avut loc joi noaptea, în Sectorul 3, după ce victima a parcat pe marginea Bulevardului Liviu Rebreanu, aşteptând un client. Agresorul, un tânăr de 22 de ani, a insistat să parcheze în acelaşi loc. Între cei doi a început o ceartă cu înjurături, iar taximetristul a coborât din maşină, îndreptându-se spre autoturismul tânărului. Locul nu era amenajat pentru parcare, dar locuitorii din zonă obişnuiau să îşi parcheze acolo automobilele.

Cei doi s-au luat la bătaie, iar taximetristul a căzut pe asfalt. Tânărul a continuat să îl lovească cu picioarele în cap, după care a plecat acasă. Doi bărbaţi care au asistat la incident au anunţat Poliţia, iar o ambulanţă a ajuns în zonă. Medicii au încercat să îl readucă la viaţă pe taximetrist, care intrase, însă, în stop cardiorespirator. Victima nu a mai putut fi salvată, murind înainte de a ajunge la spital.

Anchetatorii l-au reţinut pe bătăuş în jumătate de oră şi l-au dus la Poliţia Capitalei, pentru audieri. Ulterior, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a emis un comunicat, în care se arată că s-a propus măsura arestării preventive a lui I.A.L., în vârstă de 21 de ani, sub aspectul săvârşii infracţiunii de omor calificat. "Cercetările sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul Omoruri", se mai arată, în comunicat.

UCIS PENTRU UN LOC DE PARCARE. Un taximetrist a fost lovit de un tânăr de 22 de ani cu picioarele în cap până a murit VIDEO

Câte incidente se raportează la Poliţia Rutieră

Criza locurilor de parcare generează, zilnic, incidente între şoferii bucureşteni. De cele mai multe ori, disputele rămân la nivel verbal, dar uneori escaladează în agresiuni fizice. Cert este că locurile de parcare se apără cu străşnicie, chiar dacă nu sunt închiriate de la administratorii spaţiilor respective, ci doar "însuşite", prin ocuparea spaţiului respectiv, de-a lungul timpului, până la stabilirea unei reguli nescrise. Cei mai paşnici şoferi aplică metoda ridicării ştergătoarelor de parbriz, ca un prim avertisment sau lasă pe parbriz un bilet prin care solicită, politicos, ca posesorul vehicului cu pricina să nu recidiveze. Sunt însă şi dintre cei care consideră că, pentru a fi convingători, trebuie să fie mai drastici. Aşa că, dezumflă un cauciuc, smulg un ştergător, zgârie portiera cu o cheie, sparg un parbriz, rup oglinzile retrovizoare etc. Dacă se nimereşte ca, tocmai atunci, proprietarul maşinii avariate să revină la locul de parcare, un schimb de înjurături sau chiar de pumni şi de picioare devine aproape inevitabil.

Cei care îşi găsesc maşinile avariate în locurile de parcare, cu autor necunoscut, trebuie să se prezinte la secţiile Poliţiei Rutiere, unde se raportează incidentele din trafic, pentru a primi autorizaţia de reparaţie a maşinii. "În medie zilnică, în Bucureşti se raportează maxim 6-7 asemenea incidente, cu maşini avariate în locurile de parcare. Nu toate aceste incidente sunt, însă, reale. Sunt mulţi şoferi care se accidentează în trafic şi apoi preferă să declare maşina avariată în locul de parcare, pentru a scăpa de amendă, puncte de penalizare sau reţinerea carnetului. Nu putem face o distincţie statistică între cei care spun adevărul şi cei care eludează legea, fără a se putea proba că au dat declaraţii false", declară, pentru Gândul, comisarul-şef Lucian Diniţă, directorul Poliţiei Rutiere.

Câte incidente se raportează la Poliţia locală

Câtă vreme nu se ajunge la avarierea maşinilor, incidentele legate de locurile de parcare se pot raporta la Poliţia locală a Municipiului Bucureşti şi la poliţiile locale de sector (fostele secţii de poliţie comunitară). "În medie zilnică, la Poliţia Municipală sunt semnalate două incidente legate de parcări. În majoritatea cazurilor, sună cei cărora li se ocupă abuziv locul de parcare închiriat pe domeniul public sau cei care nu mai pot pleca cu maşina din locul în care au parcat, fiind blocaţi de un alt autovehicul. Mai rar se ajunge la violenţe fizice - în general, se aşteaptă intervenţia poliţiştilor trimişi la locul incidentului, care dau amenzi, astfel încât cel care a încălcat legea să nu recidiveze", spune Răzvan Popa, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti.

Acesta precizează că incidentele legate de locurile de parcare ţin de educaţie. "Lipsa locurilor de parcare nu este o scuză pentru a te comporta aberant. Până la urmă, dacă ai bunăvoinţă, poţi găsi un loc de parcare unde să nu deranjezi circulaţia şi să nu blochezi pe nimeni. Evident, asta poate însemna să parchezi, uneori, la o distanţă considerabilă de locul în care vrei să ajungi. Din păcate, prea puţini sunt dispuşi să facă acest efort, chiar dacă nu au o problemă foarte urgentă şi gravă, care să justifice, cel puţin moral, o parcare în loc nepermis", spune Popa. (Gândul vă prezintă datele de contact ale secţiilor Poliţiei locale din Bucureşti).

Câte maşini sunt pe un loc de parcare

Statisticile arată că, în Capitală, există 1.300.000 de maşini şi sunt amenajate 250.000 de locuri de parcare. Reiese că pe un singur loc de parcare ar trebui să parcheze 5 maşini. La Timişoara, situaţia este mai dramatică: o maşină din 15 prinde un loc de parcare. Sunt înmatriculate 180.000 de autovehicule şi există doar 12.000 de locuri de parcare. La Iaşi, sunt 75.000 de maşini şi 20.000 de locuri de parcare. În Cluj-Napoca, există 150.000 de autovehicule înmatriculate (fără cele ale studenţilor şi cele aflate în tranzit) şi 37.000 de locuri de parcare. La Braşov, în absenţa turiştilor, sunt doar două maşini pe un loc de parcare.
Raritatea spaţiilor de parcare a făcut ca, în Bucureşti, un loc amenajat pentru parcarea unei maşini într-un complex rezidenţial privat să ajungă chiar şi la 25.000 de euro - cât o garsonieră într-un bloc vechi de locuinţe.

Infoplus

Alte incidente violente generate de parcarea pe "locul altcuiva"

Mai 2010, Ploieşti. S. George a luat din interiorul autoutilitarei pe care o conducea, un baston din material lemnos în lungime de aproximativ 50 cm, cu care l-a ameninţat pe P. Ionuţ. P. Ionuţ a ripostat muşcându-şi atacatorul pe antebraţul stâng. Atât a apucat, până la intervenţia unei patrule de poliţie. Iulie 2010, Mamaia. Doi bărbaţi, ambii oameni de afaceri, s-au bătut într-o parcare, unul dintre ei tranşând disputa cu ajutorul unui pistol cu gaze.

Citește și: