80914 vizualizări 22 sep 2014

„Sunt uluit de acest delir mistic pe care l-a afişat în seara asta. Nu înţeleg termenii pe care i-a folosit, în legătură cu ce? Impresia e că cel puţin să fi omorât pe cineva ca să foloseşti genul ăsta de termeni dostoievskieni în mizerie, din ăştia cu eliberare, cu uitaţi-vă în adâncul vostru”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi 24. „Pentru asta trebuie să existe o reclamaţie din partea respectivului serviciu. Trebuie cineva să se declare parte dăunată în treaba asta. E treabă lungă, nu cred că vom asista la aşa ceva. Deci, deocamdată nu există nimic de alura misticoidă a lui Turcescu în legătură cu Dumnezeu şi alte lucruri de soiul ăsta”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul crede că Robert Turcescu nu a facut dezvăluirile „dintr-o revelaţie produsă ieri noapte, din moment ce asta datează de atâţia ani şi nu a simţit nicio nevoie şi nu a avut nicio ezitare să fie extrem de vocal la TV în diverse situaţii”. El a amintit că Robert Turcescu „a negat cu vehemenţă” faptul că a fost locotenent colonel. „Ne amintim povestea cu Oprea şi cu acele liste de avansări, acum se află în faţa unei minciuni stridente pe care atunci a produs-o”, a menţionat jurnalistul.

„Şi dacă e ofiţer acoperit, ce? Simplul fapt că eşti ofiţer acoperit al unui serviciu de informaţii într-o ţară democratică a UE constituie ceva de rău? Că un delict nu constat în niciun caz”, a adăugat editorialistul gândul.

În continuare, Cristian Tudor Popescu a spus că trebuie mai multe lămuriri din partea lui Robert Turcescu. „Acum a fost ceva de genul: nu vorbesc decât în faţa Marii Adunări Naţionale”, a explicat el, care a subliniind că deontologia presei nu acceptă ca un jurnalist să fie ofiţer acoperit. 

Editorialistul gândul a precizat că „trebuie o poziţie organelor, a instituţiilor în cauza, a MApN, a serviciului respectiv de informaţii al Armatei”, în cazul informaţiilor făcute publice de realizatorul emisiunii „Sub semnul întrebării”.

„Tot ce pot să analizez e prestaţia televizată a lui Robert Turcescu pentru că am văzut-o. E cel puţin stranie, dacă nu aberantă. Turcescu, pentru nişte păcate pe care nu le cunoaştem, pentru că asta cu ofiţer acoperit, da, sigur e o problemă din punct de vedere mediatic, din punct de vedere al meseriei de jurnalist, e o problemă gravă care loveşte în cariera de jurnalist a lui Turcescu ca o torpilă. Pentru că am discutat problema pe când eram la Clubul Român de Presă, s-a pus problema ofiţerilor acoperiţi de presă şi e o rezoluţie a Clubului acceptată de toţi membrii de atunci prin care hotăram, făceam o recomandare tuturor jurnaliştilor să nu aibă această calitate de ofiţer sub acoperire, practicând în acelaşi timp meseria de jurnalist”, a declarat Cristian Tudor Popescu.

„Nu ştiu cât de vinovat e Turcescu, ce a făcut, pentru ce se pocăieste, se spovedeşte, mărturiseşte în felul ăsta. Parcă e un pastor de prin Noua Anglie”, a continuat el.

Cristian Tudor Popescu a mai spus că acum pare a fi „o redemonizare a serviciilor secrete la 25 de ani după Ceauşescu, al cărui lider este domnul Băsescu în acest moment. Ca să venim la o chestiune serioasă, deci lansând această temă a ofiţerului acoperit printre candidaţii la preşedinţie, Traian Băsescu a făcut un lucru incredibil pentru mine, nu aş fi crezut aşa ceva să mă pici cu ceară”.

 

Citește și: