Ramona LOZNIANU
42833 vizualizări 7 ian 2015

Editorialistul gândul Cristian Tudor Popescu a comentat atentatul de miercuri de la Paris, în care zece jurnalişti şi doi poliţişt au fost ucişi de două persoane cu cagule pe faţă care au intrat în sediul publicaţiei Charlie Hebdo deschizând focul cu arme automate.

Cum comentaţi ceea ce s-a întâmplat astăzi la Paris?

CTP:  E vorba de o crimă oribilă pentru care nu poate exista nicio justificare. E ceea ce spunea memorabil Toma Caragiu, cu nişte ani în urmă: o încercare de a omorî râsul. Pentru că acele gloanţe pornite din Kalşnicov au trecut prin hârtia revistei şi au ajuns în oameni.

Asistăm la o confruntare între două culturi, între două credinţe diferite.

CTP: E o confruntare a două culturi, nu a două credinţe.  E vorba de cultura libertăţii de expresie specifică societăţii occidentale, de valoarea ataşată libertăţii de expresie, de faptul că nu trebuie să existe subiecte interzise de către cineva, autoritate statală sau bisericească, pentru presă. Iar de cealaltă parte este cultura omorului care se manifestă din ce în ce mai des în anii din urmă, în societatea islamică, în părţile ei deviate total în extremism. Putem să ne reamintim de Salman Rushdie, autorul Versetelor satanice, cel care a fost condamnat printr-o fatwa – un decret al unui înalt ierarh religios prin care cel care a îndrăznit să atenteze la prestigiul profetului Mahomed, al valorilor islamice, poate fi ucis de orice credincios islamic. Scriitorul Salman Rushdie a trăit ani de zile sub această teroare, ascuns în Occident, prin diverse locuinţe. De asemenea, a fost scandalul monstru pe care l-a stârnit incendierea unui Coran unui pastor cretin din Statele Unite. Sau decapitările demostrative la televizor practicate acum de organizaţia teroristă Stat islamic.

Îmi amintesc că prin 2005 au apărut primele astfel de caricaturi cu profetul Mahomed, într-un ziar european, în nişte posturi satirice. Şi s-a pus problema reproducerii lor în presa românească. M-a sunat atunci preşedintele Traian Băsescu, în calitatea mea de preşedinte al Clubului Român de Presă, şi am căzut de acord că nu este bine, că nu este deloc oportun şi nu merită ca presa română să reproducă aşa ceva. Şi atunci, consiliul de onoare al Clubului Român de Presă a formulat o recomandare către toate publicaţiile şi televiziunile să se abţină de la reproducere, recomandare care a fost respectată în bună măsură.

Consideraţi că jurnaliştii francezi au îndrăznit prea mult publicând astfel de caricaturi?

CTP: Jurnaliştii francezi au forţat nota într-un mod cu care eu ca jurnalist nu sunt de acord. Cred cu tărie în libertatea noastră de expresie. Cred că nimeni nu poate şi nu trebuie să ne interzică nimic cu excepţia legii, bineînţeles, a încălcării Constituţiei.  Nu cred că trebuie să vină cineva să ne impună nişte tabu-uri asupra unor subiecte, dar în acelaşi timp cred că trebuie să ne impunem noi nişte limite. Dacă nu ne impunem noi nişte limite, prin autoreglementare, care, din păcate, în România lipseşte cu desăvârşire, atunci libertatea noastră devine o libertate a haosului, o liberate a unei particule libere să se mişte brownian. Nu cred că dorim aşa ceva. Este nevoie de autolimitări, iar în acest caz, jurnaliştii francezi au forţat nota exclusiv pentru a-şi vinde revista, pentru a mări tirajul cu orice preţ.

Vă întrebam dacă au îndrăznit prea mult având în vedere tonul caricaturilor publicate. Le-aţi văzut?

CTP: Nu am văzut toate caricaturile, dar pe una dintre ele, care apare chiar pe copertă, scrie ‘Le Coran c’est de la merde’. După  care urmează o poantă cu nişte gloanţe care trec printr-un Coran. Astă nu mai e umor, nu mai e satiră. Ştim cu toţii ce înseamnă ‘merde’ în limba franceză. Asta e o jignire premeditată, o provocare în ultimă instanţă adresată islamiştilor. Eu nu aş apăra ca liberate de expresie ceea ce au publicat jurnaliştii francezi şi conduita editorială a publicaţiei. Dar cu siguranţă, cei care au înţeles să răspundă cu gloanţe unui act de presă, fie el tabloid, nefericit, de prost gust, jignitor, trebuie cu siguranţă urmăriţi şi aduşi în faţa justiţiei.

Citește și: