60 vizualizări 30 oct 2010

UPDATE: Funeriu: O invit pe Cristina Anghel să purtăm o discuţie despre viitor

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, sâmbătă, că se bucură că învăţătoarea Cristina Anghel a luat decizia de a renunţa la greva foamei, precizând că i-a trimis un mesaj prin care o invită "atunci când sănătatea îi va permite" la o discuţie despre viitor.

"Mă bucur că doamna Anghel a luat această decizie. Ministerul Educaţiei a înţeles de multă vreme semnificaţia gestului doamnei Anghel. Este revolta unui om onest împotriva arbitrarului din viaţa fiecărui român. Toate acţiunile din MECTS vizează acelaşi lucru - limpezirea sistemului pentru predictibilitatea şcolii şi scotarea deciziilor de sub bunul plac al unor anumiţi decidenţi. Am trimis un mesaj doamnei Anghel prin care o invit, atunci când sănătatea îi va permite, să purtăm o discuţie la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului despre viitor. Sper ca doamna Anghel să fie parte a soluţiei pentru şcoala românească", a declarat ministrul Educaţiei citat de corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul Daniel Funeriu a spus că ar vrea să facă o remarcă privind modul în care s-au comportat diverse persoane pe durata protestului învăţătoarei, menţionând deşi "au existat unele tentaţii din partea unora sau altora" se bucură că "demersul doamnei Anghel nu a fost recuperat de partidele politice".

"M-aş bucura ca toate partidel politice să dea dovadă de acest tip de decenţă, tot aşa cum m-aş bucura ca securea războiului politic să nu facă ravagii pe tărâmul educaţiei", a mai spus ministrul Daniel Funeriu.

De asemenea, Funeriu a afirmat că, în acest moment, este important ca toată lumea să-şi unească forţele pentru ca educaţia românească să facă un pas înainte.

"În acest moment important din punct de vedere simbolic, le întind încă odată o mână tuturor pentru a face împreună un pas înainte pentru educaţia românească", a spus Funeriu.


Învăţătoarea Cristina Anghel a declarat, sâmbătă, că va renunţa la greva foamei luni, când va împlini 70 de zile de protest, precizând că a luat această decizie în urma unei discuţii pe care a avut-o cu Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Ioan, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Învăţătoarea din Caracal a precizat că Preasfinţitul Ioan nu i-a cerut în mod expres să renunţe la greva foamei, însă din discuţia cu acesta a înţeles că trebuie să se gândească la starea ei de sănătate.

"Nu mi-a cerut explicit să renunţ la această formă de protest, dar din vorbele dumnealui am înţeles că ar trebui să mă gândesc la starea sănătăţii mele. Acum vreau să mă refac, am nevoie de o perioadă de refacere, dar nu voi ezita niciodată să o iau de la capăt sau să recurg la alte mijloace pentru a îndepta lucrurile", a spus Cristina Anghel.

De asemenea, învăţătoarea a spus că se simtă slăbită şi că are o familie de care vrea să aibă grijă, precizând că "nu vrea să fie un martir".

Învăţătoarea Cristina Anghel, din Caracal, a intrat în greva foamei în 26 august, nemulţumită de diminuările salariale din sistemul bugetar, ea informând Direcţia de Sănătate Publică Olt, Serviciul de Ambulanţă Olt, Spitalul Municipal Caracal, Primăria şi unitatea de învăţământ unde predă de demersul său.

Învăţătoarea de la Şcoala nr. 2 din Caracal a fost transferată, în 27 septembrie, de la Spitalul Municipal din localitate la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Profesor Doctor N. Paulescu" din Capitală, întrucât starea sa de sănătate s-a agravat.

În ultimele zile, sute de cadre didactice din mai multe judeţe ale ţării au organizat acţiuni de protest de susţinere a învăţătoarei.

De asemenea, cazul a ajuns şi în atenţia unor politicieni, care s-au solidarizat cu învăţătoarea şi au îndemnat-o să renunţe la greva foamei.

Astfel, eurodeputatul PSD Corina Creţu s-a declarat, în sesiunea plenară de la Strasbourg, solidară cu învăţătoarea Cristina Anghel, aflată în greva foamei de aproape 60 de zile, şi a cerut Comisiei Europene să întreprindă un demers concret şi urgent pentru salvarea vieţii acesteia. De asemenea, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, le-a cerut delegaţilor la Congresul din 16 octombrie să aprobe un mesaj adresat Cristinei Anghel de a înceta greva foamei, "care deja îi pune viaţa în pericol", să preia revendicările învăţătoarei şi să încerce rezolvarea acestora pe cale parlamentară şi politică. (Elvira Gheorghiţă, corespondenti@mediafax.ro)

Citește și: