Andreea Traicu
8022 vizualizări 27 feb 2018

În faţa secţiei de procurori al CSM, Tudorel Toader a reluat prezentarea raportului pe baza căruia a cerut revocarea şefei DNA, admiţând că s-au făcut şi lucruri bune în cadrul Direcţiei, însă acestea nu le justifică pe „cele rele”. Înainte de a asculta pledoaria lui Kovesi, ministrul Justiţiei a anticipat un aviz negativ al CSM în privinţa cererii de revocare, comentând însă că, până la urmă, adevărul va ieşi la iveală. 

„Rezultatul e previzibil pentru mine, dar am venit din respect pentru instituţie. Nu e problemă...Pot să vă spun si rezultatul (...) Eu mi-am făcut datoria ca ministru, nu neg lucrurile bune care s-au făcut. Dar alea bune nu le justifică pe cele rele. Luând în considerare lucrurile bune, datoria mea este să scot la suprafaţă aceste lucruri şi să le spunem public. Eu mi-am îndeplinit datoria pe care o prevede legea.”, a comentat Toader, insistând că este nevoie de o nouă abordare la DNA. 

Şefa DNA a susţinut că motivele invocate de ministrul Justiţiei  pentru revocarea sa „sunt nereale, nedovedite în niciun fel, netemeinice, iar unele sunt simple susţineri care nu confirmă nimic din realitate”. Ea i-a reproşat lui Toader că-i impută că nu a prevăzut ce decizii ar putea lua Curtea Constituţionă în privinţa unor speţe concrete şi a insistat că nu a contestat autoritatea Curţii sau hotărârile acesteia. 

Mai mult, acuzată că a arogat DNA competenţe pe care nu le avea, Kovesi a susţinut că, de fapt, Tudorel Toader este cel care şi-a depăşit competenţa, iar acest lucru a fost sancţionat de CSM. 

"Declaraţiile pe care ministrul Justiţiei referitor la acest dosar cunoscut publicului (dosarul Belina - n.r.), în 26 septembrie am sesizat CSM şi am considerat că, prin declaraţiile prin care ministrul Justiţiei le-a făcut, a fost în măsură să afecteze independenţa sistemului judiciar. CSM a decis că tocmai ministrul Justiţiei este cel care şi-a depăsit competenţa. Este vorba despre decizia numarul 172 din 2017", a declarat procurorul-şef DNA. 

Laura Codruţa Kovesi a răspuns şi acuzaţiilor de dezinformare, susţinând că interviurile şi ieşirile sale publice nu au avut nicio legătură cu reacţiile unor oficiali europeni sau ambasadori.

„Nu există nicio dispoziţie legală să interzică unui procuror să se exprime privind dispoziţiile legale, dacă ar fi aşa ar trebui sa desfiinţăm toate revistele de specialitate (...) Nu ştiu care sunt afirmaţiile de o gravitate fără precedent (n.r.: care să afecteze imaginea României în plan extern), probabil criterii obiective, măsurători, dar faptul că dumnealui a oferit explicaţii în faţa partenerilor externi, nu văd care este legătura între interviuri şi oficiali care au pornit discuţii despre modificările legsilative, când mii de judecători şi procurori şi-au exprimat opinii critice la proiectul de lege. Este absolut subiectiv să susţii că nouă ambasadori care s-au prezentat la ministerul Justiţiei au făcut acest lucru pentru că procurorul şef al DNA s-a exprimat", a mai spus Kovesi. 

Şefa DNA a insistat că procurorii din Direcţie nu falsifică probe, iar în privinţa prescrierii unor fapte a reluat explicaţia conform căreia termenele au fost calculate pe alte coordonate. 

Toader: Categoric, nu mă convingeţi

 „Discursul dvs poate fi seducător, dacă îl faceţi în faţa celor care nu se pricep deloc. Categoric nu mă convingeţi”, a replicat ministrul Justiţiei. Toader a comentat că, indiferent de decizia CSM şi a preşedintelui, dezbaterea pe tema managementului de la DNA va continua, iar „adevărul va ieşi la suprafaţă”.

„Pe mine nu m-a convins nimic din contra-argumentele dvs. Sigur vor judeca românii, convingerea mea este că adevărul iese la suprafaţă”, a spus el. 

Anterior, Toader a reluat motivele pentru care a cerut revocarea lui Kovesi, amintind de dosarul Microsoft pe care, a spus el, nu poţi să-l uiţi, ci trebuie „să-l vizezi şi noaptea”.

"O să ne întâlnim în consiliul de management strategic săptămâna viitoare. Trebuie să facem ceva. Nu poţi să spui <<am uitat de Microsoft>>. Pe ăla îl visezi şi noaptea. Sute de milioane de euro care trebuie decapaţi. Eu mi-am făcut datoria ca ministru şi nu neg lucrurile bune care se fac. Dar spuneam, în raport, şi repet: Cele bune nu le justifică pe cele rele", a declarat Tudorel Toader, în faţa secţiei de procurori din cadrul CSM.

Toader spune că a aflat şi de cazul unei persoane care are dosar la DNA şi care susşine că ar face orice ca acesta să înainteze.

" Mi-a spus <<Mă rog de ei să facă ceva, să mă aresteze, să mă trimită în judecată. Stau de doi ani agăţat în dosar>>. Asta este justiţie în sensul respectării drepturilor fundamentale?", a mai spus ministrul Justiţiei.

Acesta a precizat că a întrebat oficialii din Japonia, în timpul vizitei desfăşurate în urmă cu câteva zile, care este perioada de analiză şi finalizare a unei cauze, iar cea maximă, în cazurile grave, este de şase luni.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut, joi, revocarea din funcţia de procuror şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi, invocând mai multe motive, printre care neverificarea unor procurori, cum ar fi cei de la DNA Ploieşti, despre care apăruseră informaţii privind abuzuri, eşecul Microsoft sau transcrieri false în dosare.

De asemenea, Toader a cristicat de calcul al numărului de achitări dat de Direcţie, raportările eronate care ar fi fost prezentate de către instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi şi comportament excesiv de autoritar al acesteia, susţinând că s-a implicat personal în dosarele altor procurori şi a prioritizat dosarele după impactul mediatic.

Ulterior anunţului, preşedintele României şi-a anunţat susţinerea pentru Laura Codruţa Kovesi, precizând că va studia raportul care a stat la baza propunerii făcute de ministrul justiţiei. Şeful statului a declarat că prestaţia ministrului Justiţiei nu l-a convins. 

Procedura de revocare presupune un aviz consultativ din partea Secţiei pentru Procurori a CSM, decizia finală urmând a fi luată de preşedintele României.

Citește și: